Σοκολατένιο κέικ χωρίς αλεύρι, από την Madame Gâteaux και το ionsweets.gr!
Αυτή η κλασική συνταγή έχει τις ρίζες της στη Φεράρα της Ιταλίας, όπου την αποκαλούν torta tenerina – ή αλλιώς «τρυφερό» κέικ. Το κέικ φουσκώνει στο ψήσιμο και όταν κρυώνει συρρικνώνεται, δημιουργώντας αυτό το κρακελαριστό εφέ στην επιφάνειά του. Στο εσωτερικό του είναι υγρό και λαχταριστά σοκολατένιο – ενώ δεν περιέχει και γλουτένη!
Συστατικά
Για ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ.
- 5 αυγά χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
- 60 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 20 γρ τριμμένο αμύγδαλο ή φουντούκι
- 200 γρ κουβερτούρα κλασική ΙΟΝ
- 125 μλ ελαιόλαδο
- 140 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
Ειδικό Σκεύος
Tσέρκι διαμέτρου 20cm
Μέθοδος
- Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια σε δυνατή ταχύτητα.
- Όταν αρχίσουν να ασπρίζουν, προσθέτουμε τα 60 γρ ζάχαρης και χτυπάμε ώσπου να γίνουν μαρέγκα (όχι πολύ σφιχτή.)
- Σε μπεν μαρί, λιώνουμε την κουβερτούρα.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ώσπου να ενσωματωθεί.
- Προσθέτουμε τα 140 γρ ζάχαρης και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει.
- Αφαιρούμε το μείγμα από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα τους κρόκους, ώσπου να ενσωματωθούν.
- Προσθέτουμε το αμύγδαλο και ανακατεύουμε.
- Τέλος, ανακατεύουμε μέσα στο μείγμα τη μαρέγκα, σε τρεις δόσεις, με μια σπάτουλα, ώσπου να έχουμε ένα παχύρρευστο, ομοιόμορφο μείγμα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι 20 εκ. το οποίο έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνουμε στους 170 βαθμούς, για περίπου 30-40’.
- Για να δούμε αν το κέικ είναι έτοιμο, βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του. Αν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμο.
- Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Όσο κρυώνει, θα συρρικνώνεται και η επιφάνειά του θα ραγίσει. Όταν κρυώσει εντελώς, ξεφορμάρουμε με προσοχή.
- Για το σερβίρισμα, πασπαλίζουμε με κακάο ΙΟΝ ή με ζάχαρη άχνη.
- Φυλάμε το κέικ που περίσσεψε στο ψυγείο, σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, ως και για 3 μέρες.
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
https://ionsweets.gr/recipe-items/sokolatenio-keik-choris-alevri/
Ίσως σας ενδιαφέρουν :
Chocolate mousse cake, χωρίς γλουτένη από τον Γιώργο Τσούλη!
Ωμοφαγικό cheesecake λευκής σοκολάτας και βανίλιας, από την Βίκυ και το veganinathens.com!
Πανεύκολα και υγιεινά peanut butter cups, από το adaywithoutgluten.com!
Ρυζόγαλο της μαμάς (χωρίς γλουτένη), από την Βίκη Βογιατζή και το vivoglutenfree.com!
Κέικ καρότου χωρίς γλουτένη και γαλακτοκομικά από τις "Συνταγές της παρέας" !
Τάρτα Lemon Shaker με 4 υλικά, χωρίς γλουτένη, χωρίς λακτόζη, από την Βίκη Βογιατζή και το vivoglute...
Αφήστε μια απάντηση