Σοκολατο – Ποντικάκι, από τον Άρη και το neanikon.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Το γλυκό σοκολατο-ποντικάκι των παιδικών μας χρόνων στην άκρως υγιεινή αλλά και πεντανόστιμη εκδοχή του!

 

Περίμενα πως και πως να φτιάξω το σοκολατοποντικάκι! Πριν κάποια χρόνια το είχα προσπαθήσει και πάλι σε μία όμως βιαστική και πρόχειρη εκδοχή. Τώρα αποφάσισα να στηριχτώ στην πετυχημένη συνταγή της σοκολατίνας (με παραλλαγές) και να το τολμήσω ξανά με μεγαλύτερες αξιώσεις 🙂

Πάντως αν και λίγο μπελαλίδικο γλυκάκι, από εμφάνιση και γεύση το ποντικάκι σκίζει!

 

Πάμε να το φτιάξουμε!

 

Για την βάση:

– 150 γρ ξερούς χουρμάδες (μουλιασμένους για 2 ώρες σε νερό)
– 75 γρ αμύγδαλα
– 1,5 κοφτή κουταλιά πίτουρο (π.χ. από βρώμη)
– 3 κουταλάκια κακάο
– 4,5 κουταλιές νερό (από το νερό που περίσσεψε από το μούλιασμα)
– 22 γρ φυσικό βούτυρο κακάο

 

 

 

 

Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Ορθογώνιο τσέρκι με διαστάσεις 17 εκ x 8 εκ και ύψος 4 εκ. Προκύπτουν 4 χορταστικά ποντικάκια.

Το τσέρκι που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να είναι αυτοσχέδιο, κατασκευάζοντας το με σκληρό χαρτόνι και συρραπτικό και καλύπτοντάς το καλά με αλουμινόχαρτο ώστε να είναι food safe. Δεν είναι κάτι δύσκολο, και είναι προτιμότερο από το να ψάξουμε στην αγορά κάτι στο μέγεθος που θέλουμε. Μιλάμε βέβαια για περιπτώσεις γλυκών που ΔΕΝ ψήνονται, και απλά θέλουμε να τα φορμάρουμε.

Στραγγίζουμε τους χουρμάδες και τους τοποθετούμε στον επεξεργαστή τροφών ή στο μούλτι. Πολτοποιούμε και σταδιακά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο κακάο. Λιώνουμε προσεκτικά και υπομονετικά το βούτυρο κακάο σε μπεν μαρί και το ρίχνουμε και αυτό στο μείγμα. Συνεχίζουμε τη λειτουργία της συσκευής μέχρι το λιωμένο βούτυρο κακάο να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά της βάσης.

Τοποθετούμε το τσέρκι πάνω σε έναν δίσκο και αδειάζουμε τη «ζύμη» της βάσης. Με ένα κουταλάκι ή μικρή σπάτουλα πατάμε καλά ώστε να απλωθεί η βάση ομοιόμορφα.

Προχωράμε με την σοκολατένια μους:

200 γρ κάσιους (μουλιασμένα για 6 ώρες σε νερό)
3,5 κουταλιές μέλι
1 κουταλάκι χαρουπάλευρο
2 κουταλάκια κακάο
5 κουταλιές νερό (από το μούλιασμα)
40 γρ φυσικό βούτυρο κακάο

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

(τα παραπάνω υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, εκτός από το νερό που θα βοηθήσει αν είναι λίγο ζεστό. Κανένα υλικό δεν πρέπει να είναι παγωμένο γιατί πρέπει, όταν θα ενωθεί το λιωμένο (άρα και λίγο ζεσταμένο) βούτυρο κακάο με την κρέμα, όλα να έχουν την ίδια θερμοκρασία)

Στραγγίζουμε τα κάσιους και τα τοποθετούμε στον επεξεργαστή τροφών ή στο μούλτι. Πολτοποιούμε επίμονα και σιγά σιγά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βούτυρο κακάο. Επιμένουμε για αρκετά λεπτά μέχρι να προκύψει μία εντελώς λεία κρέμα. Λιώνουμε, πάλι προσεκτικά, σε χαμηλή θερμοκρασία, πάνω σε μπεν μαρί το βούτυρο κακάο και το ρίχνουμε στην κρέμα. Συνεχίζουμε, στην μέγιστη ταχύτητα, τη λειτουργία της συσκευής μέχρι το λιωμένο βούτυρο κακάο να ενσωματωθεί πλήρως. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να φαίνονται καθόλου άσπρα μικρά υπολείμματα και το χρώμα τις κρέμας να είναι σταθερό (ανοιχτό καφέ).

Αδειάζουμε περίπου τα 2/3 της κρέμας στο τσέρκι. Το υπόλοιπο το κρατάμε για να κατασκευάσουμε το κάθε σώμα του ποντικιού.
Βάζουμε στο ψυγείο τόσο το τσέρκι όσο και την έξτρα κρέμα που φυλάξαμε ώστε να πήξουν.
Μετά από 2-3 ώρες (τουλάχιστον) αφαιρούμε το τσέρκι και προσεκτικά κόβουμε το γλυκό σε 4 ορθογώνιες πάστες.

Με την υπόλοιπη κρέμα πλάθουμε με τα χέρια μας το σώμα του ποντικιού, με γρήγορες κινήσεις για να μην μας λιώσει το βούτυρο κακάο. Αφού το τοποθετήσουμε πάνω στην πάστα, με ένα μαχαιράκι προσπαθούμε να το βελτιώσουμε.

Μεταφέρουμε τα ποντικάκια στο ψυγείο για μια ώρα περίπου, όσο δηλαδή χρειάζεται για να παγώσει καλά το γλυκό.

Ετοιμάζουμε τον γλάσο, για τον οποίο θα χρειαστούμε:

2 κουταλιά ταχίνι ολικής
5 κουταλιές καυτό νερό νερό
2 κουταλιές μέλι
1 κουταλάκι κακάο
1 κουταλάκι χαρουπάλευρο
35 γρ φυσικό βούτυρο κακάο

Σε ένα μικρό μπολ με ένα πιρούνι ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο κακάο. Λιώνουμε το βούτυρο κακάο σε μπεν μαρί, όπως και παραπάνω, και το ενώνουμε με την υπόλοιπη κρέμα. Ανακατεύουμε επίμονα όσο μπορούμε περισσότερο.

Βγάζουμε τα ποντικάκια από το ψυγείο. Ρίχνουμε το γλάσο πάνω σε κάθε ποντικάκι φροντίζοντας (όσο μπορούμε) να καλύψουμε όλες τις επιφάνειες του. Με ένα μαχαίρι στρώνουμε όλες τις πλευρές. Βάζουμε αμέσως τα ποντικάκια στο ψυγείο.

Ετοιμάζουμε τον στολισμό:

Θα χρειαστούμε:
λίγα αμύγδαλα για τα αυτιά κ τα μάτια
τέσσερα λεπτά κομματάκια σοκολάτας για τις ουρίτσες

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τμήματα από τα αμύδγαλα ώστε να γίνουν πιο λεπτά και μυτερά στην άκρη και τα τοποθετούμε για αυτιά στα ποντίκια μας. Επιπλέον κόβουμε και πολύ μικρά κομμάτια από το λευκό του αμυγδάλου και με προσοχή φτιάχνουμε τα μάτια. Τέλος με λίγη σοκολάτα σχηματίζουμε και την ουρά! Και είμαστε έτοιμοι! Αυτό ήταν! Απολαμβάνουμε τα φαντασικά, νοστιμότατα, θρεπτικά ποντικάκια μας !!! 🙂

(Λίγες παρατηρήσεις)

– Το βούτυρο κακάο το βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Προτιμήστε κάποιο που να είναι φυσικά, ιδανικά κάποιο που να γράφει «raw»

– Επίσης προτιμήστε χαρουπάλευρο και όχι χαρουπόσκονη. Η χαρουπόσκονη έχει πιο έντονη γεύση μιας και ο καρπός έχει καβουρδιστεί, κάτι που στην συγκεκριμένη συνταγή δεν μας χρειάζεται. Προτιμάμε δηλαδή την ωραία ήπια γεύση – άρωμα που έχει το χαρουπάλευρο.

– Αν και μπελαλίδικο γλυκάκι δεν είναι δα και τόσο πολύ δύσκολο. Μια καλή ιδέα είναι να μοιραστούν οι παρασκευές σε 2 μέρες. Δυλαδή οι δύο πρώτες κρέμες να γίνουν την πρώτη μέρα και την επόμενη να τοποθετηθεί το σώμα του ποντικιού και ολοκληρωθεί με το γλασσάρισμα και τον στολισμό. Εναλλακτικά μπορείτε να το φτιάξατε απλά σαν μία τούρτα (και όχι σαν ποντικάκια), όπως δηλαδή η σοκολατίνα 

 

http://www.neanikon.gr/pontikaki/

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *