“Ζεστό νερό με λεμόνι : 12 ισχυρισμοί καταρρίπτονται!” (VIDEO), από τον Γαστρεντερολόγο Χρήστο Ζαβό και το peptiko.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ο Γαστρεντερολόγος Χρήστος Ζαβός στη Θεσσαλονίκη (http://peptiko.gr) σχολιάζει τα άρθρα και τα βίντεο που ισχυρίζονται ότι πρέπει να πίνουμε ζεστό νερό με λεμόνι κάθε πρωί. Αναλύονται ένας προς ένας 12 δημοφιλείς ισχυρισμοί που δεν ισχύουν στην πραγματικότητα και ίσως εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των ασθενών.

Δέσποινα Φωτοπούλου

1. Αποτρέπει τις πέτρες στα νεφρά?

Οι πέτρες στα νεφρά προλαμβάνονται καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες υγρών και κυρίως νερού, καφέ, τσαγιού και αλκοόλ, προφανώς επειδή τα τελευταία έχουν διουρητική δράση. Το λεμόνι όπως όλα τα εσπεριδοειδή περιέχει κιτρικό οξύ. Το κιτρικό οξύ απορροφάται στο λεπτό έντερο και μεταβολίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε διττανθρακικά αυξάνοντας το pH των ούρων και την αποβολή του κιτρικού οξέος. Η θεωρία είναι ότι ειδικά σε ασθενείς με υποκιτρατουρία, το κιτρικό οξύ της λεμονάδας βοηθάει στην πρόληψη των λίθων οξαλικού ασβεστίου στα ούρα. Όμως, σε μια τυχαιοποιημένη cross-over μελέτη σε 21 ασθενείς με νεφρολιθίαση, ο χυμός λεμονιού δεν μετέβαλε σημαντικά το pH των ούρων και την αποβολή του κιτρικού οξέος. Επίσης, σε μια τυχαιοποιημένη προοπτική μελέτη σε 30 υποκιτρατουρικούς ασθενείς με νεφρόλιθους ασβεστίου χορηγήθηκε χυμός λεμονιού έναντι κιτρικού καλίου έναντι διαιτητικών οδηγιών και μελετήθηκε η σύσταση των ούρων μετά από 3 μήνες. Η χορήγηση χυμού λεμονιού για 3 μήνες δεν φάνηκε να μεταβάλλει το pH των ούρων, ενώ αντίθετα σημειώθηκε μικρή μόνο αύξηση του pH των ούρων σε όσους ελάμβαναν κιτρικό κάλιο. Συνεπώς, στην πράξη ο χυμός λεμονιού ΔΕΝ αυξάνει το pH των ούρων και δεν αυξάνει την αποβολή κιτρικού οξέος. Επομένως δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης.

2. Απαλύνει τον πονόλαιμο?

Οτιδήποτε ζεστό βοηθάει στον πονόλαιμο, είτε τσάι, είτε χαμομήλι είτε ζεστό νερό με λεμόνι. Δεν καταλαβαίνω γιατί το εστιάζουμε μόνο στο ζεστό νερό με λεμόνι.

3. Βοηθάει στο χάσιμο βάρους?

Δεν υπάρχει καμία τέτοια μελέτη στον άνθρωπο παρά μόνο σε πειραματόζωα.

4. Τα λεμόνια είναι απίστευτα αλκαλική τροφή???

Τα λεμόνια είναι απίστευτα όξινη τροφή. Το pH τους είναι 2-3, δηλαδή πολύ όξινο και αντενδείκνυνται στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, στο έλκος στομάχου, στο έλκος δωδεκαδακτύλου. Το κιτρικό οξύ όταν απορροφηθεί μεταβολίζεται όπως ήδη σας ανέφερα σε διττανθρακικά, αλλά το pH των ούρων δεν μεταβάλλεται. Τα υπόλοιπα όργανα του σώματος λειτουργούν σε πολύ συγκεκριμένο pH, όπως και η οξεοβασική ισορροπία στο αίμα είναι πολύ συγκεκριμένη με ένα pH αίματος αυστηρά μεταξύ των ορίων 7.35 έως 7.45. Eίναι αδύνατο να αλλάξει το pH του αίματος ή των κυττάρων σας από τις τροφές που καταναλώνετε.

5. Βοηθάει στην πέψη?

Το στομάχι από μόνο του παράγει υδροχλωρικό οξύ που είναι αρκετά πιο όξινο από το νερό με λεμόνι. Εάν υπάρχει πρόβλημα στο στομάχι ή ΓΟΠΝ το νερό με το λεμόνι θα επιδεινώσει τον πόνο στο στομάχι και τη ΓΟΠΝ.

6. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες?

Εάν είστε καρκινοπαθής ακολουθήστε ΜΟΝΟ τις οδηγίες και τη θεραπεία που θα σας προτείνει ο Ογκολόγος σας και κανένας άλλος!

7. Δίνει κάλιο?

Κατ’ αρχάς, βιταμίνη C δεν περιέχει μόνο το λεμόνι αλλά ένα σωρό άλλα τρόφιμα όπως πιπεριές, ακτινίδια, φράουλες, πορτοκάλια, ανανάς, μπρόκολο, ντομάτα, αρακάς, γκρέιπ φρουτ, κλπ. Δεύτερον, δεν χρειαζόμαστε τεράστια ποσότητα βιταμίνης C, και για να πάθεις σκορβούτο στη σημερινή εποχή χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Όσον αφορά το κάλιο, δεν περιέχεται μόνο στις μπανάνες και στα λεμόνια, αλλά επίσης και σε πολλές άλλες τροφές. Ακολουθήστε μια ισορροπημένη δίαιτα Μεσογειακού τύπου και δεν θα έχετε ανάγκη από κανένα μαγικό τρόφιμο ή μαγικό γιατροσόφι.

8. Ρίχνει τον πυρετό?

Η βιταμίνη C σίγουρα δεν προλαμβάνει τις λοιμώξεις, αλλά βοηθάει στη γρηγορότερη αποκατάσταση και ανάρρωση του οργανισμού. Εννοείται πως μπορείτε να λαμβάνετε βιταμίνη C από διάφορες πηγές που ανέφερα παραπάνω, και όχι μόνο από ζεστό νερό με λεμόνι.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

9. Καθαρίζει το δέρμα?

Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να λέει ότι το νερό με λεμόνι μειώνει τις ρυτίδες και καθαρίζει το δέρμα. Πιείτε απλώς νερό για να μην αφυδατώνεται το δέρμα σας και κάνετε ρυτίδες.

10. Ενυδατώνει το λεμφικό σύστημα?

Οτιδήποτε υγρό ενυδατώνει τον οργανισμό και προλαμβάνει την αφυδάτωση. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συγκεκριμένα πρέπει να είναι ζεστό και γιατί πρέπει να περιέχει λεμόνι.

11. Θεραπεύει την αρτηριακή υπέρταση?

Δεν υπάρχει καμία κλινική διπλή τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη που να συνιστά αντικατάσταση των αντιυπερτασικών φαρμάκων με χυμό λεμονιού. Συνεπώς ακολουθήστε μόνο την αγωγή που θα σας συστήσει ο καρδιολόγος σας για να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση.

12. Αποτοξινώνει τον οργανισμό?

Το σώμα μας διαθέτει το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο βιοχημικό εργαστήριο που λέγεται ήπαρ, από το οποίο αποβάλλονται οι τοξίνες από το σώμα. Δεν υπάρχει προς το παρόν καμία απόδειξη ότι κάποιο προϊόν, ή μοντέλο διατροφής, το ζεστό νερό με λεμόνι επιταχύνει ή κάνει πιο αποδοτική αυτή την λειτουργία του ήπατος.

 

Δείτε το  πολύ ενδιαφέρον VIDEO : https://www.youtube.com/watch?v=6XfCbURdvgI&feature=share

 

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ • Ειδικός Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία
Ενδοσκοπεί ασθενείς στην Θεσσαλονίκη • Τηλ.: 2311 28 38 33 Κιν.: 697 65 96 988

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *