“Ζωικά ή φυτικά προϊόντα ;;”, από τον Γιώργο Μουλίνο και το Κέντρο Ελέγχου Διατροφής!







Ασφαλώς αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν απαντιέται μονολεκτικά. Ερευνητές, για πολλά χρόνια, προσπαθούν να βρουν και να δώσουν την απάντηση, αλλά ακόμη απόλυτος δεν είναι κανένας.
Η απάντηση, η οποία προέρχεται από την ως τώρα επιστημονική έρευνα, είναι και τα δύο. Φυσικά υπό ορισμένες προϋποθέσεις και περιορισμούς για το κάθε γκρουπ, τις οποίες θα αναλύσουμε στη συνέχεια.
Είναι γεγονός, ότι και οι ζωικές αλλά και οι φυτικές τροφές έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Τα ζωικά προϊόντα ή καλύτερα οι ζωικής προέλευσης τροφές έχουν σαν βασικό μειονέκτημα την υψηλή τους περιεκτικότητα σε λιπαρά (κυρίως κεκορεσμένα λιπαρά) και χοληστερόλη όπως επίσης και τη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε θερμίδες.
Ένα άλλο μείον των ζωικών τροφών είναι η μικρή έως ανύπαρκτη περιεκτικότητα σε κυτταρικές ίνες (υδατοδιαλυτές και μη διαλυτές), ενώ πολύ μικρή έως ανύπαρκτη είναι και η περιεκτικότητά τους σε σύνθετους υδατάνθρακες (μην ξεχνάμε, ότι οι υδατάνθρακες είναι το βασικό καύσιμο του οργανισμού μας).
Φυσικά, θα έχετε απορία το πώς μεταφράζονται όλα αυτά στη γενική μας υγεία; Πολύ απλό. Αύξηση του ρίσκου για καρδιοαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, παχυσαρκία, ζαχαροδιαβήτη τύπου Β, ακόμη και υψηλή συχνότητα συμβάντων καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη και του μαστού.
Υποθέτω, ότι πεισθήκατε για την αποφυγή της υπερκατανάλωσης κρεατικών και γενικά λιπαρών ζωικών προϊόντων (αυγά, γαλακτοκομικά ολόπαχα, βούτυρο, αλλαντικά κ.λ.π.).
Πρέπει, βέβαια, να δούμε και τις θετικές πλευρές των προϊόντων αυτών.
Πρώτον, τα ζωικά τρόφιμα είναι υψηλότατης περιεκτικότητας σε υψηλής βιολογικής αξίας και απορρόφησης πρωτεΐνης (οι πρωτεΐνες είναι οι δομικοί λίθοι από τους οποίους αποτελείται το σώμα του ανθρώπου).
Δεύτερον, οι ζωικές τροφές είναι πλούσιες στις βιταμίνες Β1 και Β12, καθώς και σε υψηλής απορροφητικότητας σίδηρο. Τα ιχνοστοιχεία αυτά πρέπει να σημειωθεί, ότι συμμετέχουν σε πολλές μεταβολικές και όχι μόνο λειτουργίες του οργανισμού μας.
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Το συμπέρασμα και η συμβουλή που ως εδώ μπορούμε να δώσουμε, είναι ότι μπορούμε και πρέπει να βάζουμε στη διατροφή μας ζωικές τροφές με τον περιορισμό ότι διαλέγουμε αυτές που έχουν λιγότερα λιπαρά και φυσικά λιγότερες θερμίδες. Δηλαδή, από κρεατικά (βοδινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι), από γαλακτοκομικά (γάλα και γιαούρτι πολύ χαμηλών λιπαρών έως 0%), τυριά με περιεκτικότητα κάτω από 10% επί ξηρού. Από αυγά θα πρέπει να περιοριστούμε στο ασπράδι και ας ξεχάσουμε το βούτυρο και τα υψηλών λιπαρών αλλαντικά.
Όσον αφορά τώρα τα φυτικά προϊόντα ή καλύτερα τις φυτικής προέλευσης τροφές, σαν βασικό τους μειονέκτημα έχουν την μικρή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, αλλά και στο ότι η πρωτεΐνη που περιέχουν έχει χαμηλή βιολογική αξία και απορροφισιμότητα. (Λύση, φυσικά, σ’ αυτό υπάρχει αν γίνει σωστός συνδυασμός φυτικών πρωτεϊνών). ΄Ένα ακόμη μειονέκτημα είναι ότι αντίθετα με τα ζωικά προϊόντα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνη Β1 και Β12, ενώ περιέχουν κάποιες ουσίες όπως (phytates και oxalates), οι οποίες αναχαιτίζουν την απορροφητικότητα ορισμένων ιχνοστοιχείων. Οι επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει μια διατροφή αποκλειστικά με φυτικά προϊόντα, είναι αναιμία (έλλειψη σιδήρου), μείωση του μυϊκού ιστού (έλλειψη πρωτεΐνης), αύξηση του ρυθμού της οστεοπόρωσης (έλλειψη ασβεστίου), μείωση της όρεξης (έλλειψη ψευδάργυρου), μεγαλοβλαστική αναιμία (έλλειψη Β12).
|
|
https://www.georgemoulinos.gr/











Αφήστε μια απάντηση