Γαλατόπιτα Αλοννήσου, από την Νικολέτα Τζηρίνη και το thinkdrops.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ενδιαμέσου των βουτιών μου, έτυχε να πέσει στα χέρια μου –και ειδικότερα στο πιρούνι μου– ένα γλυκό, του οποίου η μοίρα ήταν φυσικά μοιραία! Γαλατόπιτα το όνομά του και, αν και το δοκίμασα σε ένα νησί των Σποράδων, που άλλο σαν αυτό δεν έχει, κυκλοφορεί και “οπλοφορεί” σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές εκδοχές. Ανοιχτή ή κλειστή, με ξηρούς καρπούς ή χωρίς, σταφίδες ή και όχι, χωρίς όμως να παραλείπεται σε όλες η κανέλα!

Υλικά (για ένα μεγάλο στρόγγυλο ταψί)

  • 1 πακέτο έτοιμα χωριάτικα φύλλα
  • 2,5 λίτρα γάλα (παραδοσιακά γίνεται με κατσικίσιο)
  • 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 250 γρ. λεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. Καρύδια χοντροσπασμένα
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκάλι (παραδοσιακά βάζουμε ξύσμα από περγαμόντο)
  • Λάδι για το άλειμμα του φύλλου

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στον αέρα.

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλεύρι και το ξύσμα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει χωρίς να μας σβολιάσει. Μόλις είναι έτοιμη η κρέμα αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Στο ταψί μας απλώνουμε ένα-ένα τα μισά φύλλα και σε κάθε ένα αλείφουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλα. Προσέχουμε ώστε να αφήσουμε φύλλο στα πλαϊνά να περισσεύει, για να μπορέσουμε να κλείσουμε την πίτα μας.

Προσθέτουμε όλη τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα ένα προς ένα με τον ίδιο τρόπο όπως και τα πρώτα.

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

ABOUT ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΤΖΗΡΙΝΗ

Νικολέτα Τζηρίνη
Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, μου αρέσει η θάλασσα και όχι το βουνό, η επιδρομή στο ψυγείο τις νύχτες και το κρεβάτι μου. Περνάω τα βράδια με παρέα, τα πρωινά σπουδάζοντας και περιμένοντας να γίνει κάτι αναπάντεχο. Μεταλαμπαδεύω (καλή ώρα) μαγειρικές γνώσεις, για να πεισθεί η μάνα σου πως επιτέλους νοικοκυρεύτηκες (καλά, ούτε η δικιά μου αποτελεί εξαίρεση).

 

https://www.thinkdrops.gr/2016/08/11/galatopita-alonnisou/

 

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *