Μαμαδίστικο κέικ κατσαρόλας, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ήταν το αγαπημένο μας σοκολατένιο κέικ όταν ήμασταν μικρά και ψηνόταν πάντα σε ταψί, όχι σε φόρμα.  Η μαμά μου μας το έφτιαχνε πολύ συχνά, εναλλάξ με εκείνο με τα σοκολατιά νερά και την άχνη ζάχαρη από πάνω. Κέικ σοκολάτας το λέγαμε εμείς, αλλά με κακάο το έφτιαχνε εκείνη, ποια σοκολάτα; Το χειμώνα το ακουμπούσε στον πάγκο της κουζίνας σκεπασμένο με μια πετσέτα για τα «αδιάκριτα μάτια» και το καλοκαίρι το φυλούσε στο ψυγείο. Αν και δεν υπήρχε κανένας λόγος αφού δεν προλάβαινε να μείνει για πολύ. Είναι ένα πολύ νόστιμο κέικ και ιδιαίτερα αφράτο. Δοκιμάστε το, είμαι σίγουρη θα αρέσει σε εσάς και τα παιδιά σας!

Υλικά για ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος

  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak σε κύβους
  • 4 αβγά
  • ¾ φλιτζανιού κακάο κοσκινισμένο (50γρ.)
  • 150ml ζεστό νερό
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη γεμάτα (450γρ.)
  • 50ml σούπας λικέρ της επιλογής σας ή μπράντι
  • 2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (350γρ.)
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κάψουλα βανιλίνη
  • Μια τσιμπιά αλάτι
  • λίγη καρύδα ή τριμμένο αμύγδαλο ή φουντούκι ή τρούφα χρωματιστή (ό,τι σας βρίσκεται)

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί. Βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά να λιώσει. Προσθέτετε τα 400γρ. από τη ζάχαρη, το λικέρ ή το μπράντι και τη βανιλίνη.
  2. Διαλύετε το κακάο στο νερό και το ανακατεύετε στο περιεχόμενο της κατσαρόλας να ομογενοποιηθεί. Αφήνετε το μίγμα να βράσει για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά με σύρμα. Αφαιρείτε ενάμιση φλιτζάνι από το μίγμα και το κρατάτε στην άκρη για να το χρησιμοποιήσετε σαν γλάσο στο τέλος. Αφήνετε το υπόλοιπο μίγμα να κρυώσει λίγο.
  3. Κοσκινίζετε το αλεύρι με το baking powder μέσα σε ένα μπολ.
  4. Χωρίζετε τα αβγά σε κρόκους κι ασπράδια και χτυπάτε τα ασπράδια με τα 50γρ. της ζάχαρης και το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
  5. Ρίχνετε τους κρόκους των αβγών στο μίγμα της κατσαρόλας και ανακατεύετε δυνατά. Προσθέτετε το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύετε. Στο τέλος ενσωματώνετε τη μαρέγκα και όταν ομογενοποιηθεί μεταφέρετε το τελικό μίγμα στο βουτυρωμένο σκεύος.
  6. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά περίπου. Ξεφουρνίζετε το κέικ και το χαράζετε σε κομμάτια. Το περιχύνετε με το γλάσο που κρατήσατε στην άκρη, φροντίζοντας να πάει παντού. Ολοκληρώνετε τη διακόσμηση με καρύδα ή ό,τι άλλο έχετε στο σπίτι.
  7. Αφού κρυώσει εντελώς το κέικ, κόβετε κομμάτια και σερβίρετε.

Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak®

http://www.sweetly.gr/2017/10/mamadistiko-cake-katsarolas/

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

 

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *