Χριστουγεννιάτικο χωριό βήμα – βήμα, από την Εβίτα Παπαχαραλάμπους και το steliosparliaros.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ώρα για χειροτεχνία με ένα χιονισμένο χριστουγεννιάτικο χωριό από μπισκότα και γλάσο!

Η Εβίτα Παπαχαραλάμπους μας δείχνει πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα ολόκληρο χωριό από μπισκότα, για να στολίσουμε το τραπέζι.

xorio-18

Υλικά

Γλάσο (Royal icing)

  • 150 γρ. ασπράδι αυγού, σε θερμοκρασία ψυγείου
  • 900 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 5 σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 3 κ.σ. νερό

Μπισκότα

  • 400 γρ. βούτυρο αγελάδας, κρύο, κομμένο σε κομμάτια
  • 400 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
  • 120 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 760 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κακουλέ (καρδάμωμα), κοπανισμένο σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο

 

Προετοιμασία: 20´, Ψήσιμο: 20´-25´

Γλάσο (Royal icing)
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα ασπράδια, τη ζάχαρη άχνη και το λεμόνι και τα χτυπάμε με το φτερό στην πιο χαμηλή ταχύτητα για 10 λεπτά μέχρι να γίνει μια πυκνή, άσπρη κρέμα. Κρατάμε το ¼ από τη συνολική ποσότητα του royal icing για να το χρησιμοποιήσουμε για το κόλλημα των μπισκότων. Το υπόλοιπο το χτυπάμε στο μίξερ προσθέτοντας σιγά-σιγά το νερό, μέχρι να δούμε ότι γίνεται ένα ρευστό αλλά όχι αραιό γλάσο. Μπορούμε να δοκιμάσουμε αν είναι καλή η πυκνότητα ρίχνοντας λίγο στον πάγκο: πρέπει να απλώνει ομοιόμορφα και να μη σχηματίζονται μύτες. Βάζουμε το γλάσο που προορίζεται για κόλλημα σε ένα κορνέ με πολύ στενό στόμιο και το γλάσο που προορίζεται για διακόσμηση σε ένα κορνέ με φαρδιά μύτη.

Μπισκότα
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το φτερό το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη και μόλις αφρατέψουν ρίχνουμε το γάλα. Ανακατεύουμε για λίγο ακόμα και προσθέτουμε με τη σειρά το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, την αμυγδαλόσκονη, το αλάτι και τα αρωματικά. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
Για την κατασκευή του χωριού (επιμέρους κομμάτια, ψήσιμο και συναρμολόγηση) δείτε τη διαδικασία βήμα -βήμα.

 

xrist-xorio-1
1. Παίρνουμε ένα μέρος από τη ζύμη και το βάζουμε ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας (ή νάιλον) για να μην κολλάει.

xorio-2
2. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 0,5 εκ.

xorio-3
3. Αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα (ή το νάιλον) και κόβουμε το φύλλο ζύμης σε τετράγωνο με διαστάσεις περίπου 30 x 30 εκ. Αυτό θα γίνει το μπισκότο-βάση πάνω στο οποίο θα μπουν τα σπιτάκια. Το μεταφέρουμε μαζί με την κάτω λαδόκολλα πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου.

xorio-4
4. Σε ένα χαρτόνι σχεδιάζουμε ένα σπιτάκι με διαστάσεις περίπου 9 x 17 εκ. (μετράμε το ύψος ακριβώς εκεί όπου περνάει ο κεντρικός άξονας). Σχεδιάζουμε και ένα μικρότερο σπιτάκι με διαστάσεις περίπου 6 x 11 εκ. Το κόβουμε γύρω-γύρω, και έχουμε έτοιμα τα πατρόν για τα μπισκότα σε σχήμα σπιτιού.

xorio-5
5. Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε λεπτό φύλλο (με τον ίδιο τρόπο που αναφέραμε και πριν) και με τη βοήθεια των πατρόν κόβουμε περίπου 3 μεγάλα σπιτάκια και 5 μικρά. Τα μεταφέρουμε προσεκτικά πάνω σε λαδόκολλα ή επιφάνεια σιλικόνης.

xorio-6
6. Κόβουμε πόρτες, παράθυρα ή και μικρούς φεγγίτες με κοφτερό μαχαιράκι ή μικρά κουπ πατ.

xorio-7
7. Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνουμε 3 μεγάλα και 5 μικρά τρίγωνα (με μήκος όχι περισσότερο από 5-6 εκ. τα μεγάλα και 3-4 εκ. τα μικρά), τα οποία θα γίνουν τα κρυφά στηρίγματα για τα σπιτάκια. Κόβουμε επίσης μπισκότα σε διάφορα χριστουγεννιάτικα σχήματα με ό,τι κουπ πατ θέλουμε (ανθρωπάκια, έλατα, ταράνδους κλπ.). Τα βάζουμε πάνω σε λαδόκολλα.

xorio-8
8. Ψήνουμε όλα τα ταψιά με τα μπισκότα μαζί σε διαφορετικά ράφια, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C για 20-25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

xorio-9
9. Με ένα φαρδύ κορνέ απλώνουμε αρκετό από το ρευστό royal icing  (συνταγή στο τέλος του άρθρου ) που έχουμε ετοιμάσει πάνω στο ενιαίο μπισκότο της βάσης. Στο τέλος θα έχει καλυφθεί όλο και θα μοιάζει χιονισμένο.

xorio-10
10. Με έναν ψιλό τρίφτη τρίβουμε όλες τις πλευρές των μπισκότων για να τις ισιώσουμε και να μην έχουν καμπύλες. Έτσι, τα μπισκότα θα είναι πιο όμορφα, αλλά θα κολλήσουν και πιο εύκολα.

xorio-11
11. Με το royal icing που προορίζεται για κόλλημα, κάνουμε ένα κυματιστό περίγραμμα στη σκεπή από τα σπιτάκια, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

xorio-12
12. Με το ρευστό royal icing «γεμίζουμε» το περίγραμμα, έτσι ώστε η σκεπή να φαίνεται χιονισμένη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία κάτω από τα παράθυρα.

xorio-13
13. Πασπαλίζουμε τα σημεία που έχουν γλάσο με κρυσταλλική ζάχαρη ή τρούφα ή ινδική καρύδα.

xorio-14
14. Με το royal icing για κόλλημα σχηματίζουμε πάνω στα σπιτάκια, κατά τόπους, μικρές κουκκίδες γλάσου που να παραπέμπουν σε χιονόμπαλες.

xorio-15
15. Απλώνουμε λίγο γλάσο στις κάθετες πλευρές από τα τρίγωνα και αντίστοιχα στο κάτω μέρος από κάθε σπιτάκι.

xorio-16
16. Κολλάμε τα σπιτάκια πάνω στο μπισκότο της βάσης (η καλή όψη τους να κοιτά προς την ίδια κατεύθυνση). Για να τα στερεώσουμε, κολλάμε από πίσω τους το τρίγωνο (η μία κάθετη πλευρά του να εφάπτεται στη βάση και η άλλη στο σπίτι).

xorio-17
17. Τα βάζουμε ακανόνιστα, με το ένα σπιτάκι να μισοκρύβει το άλλο, και κολλάμε επίσης τα έλατα και τα ανθρωπάκια. Αυτά είναι πιο μικρά και δεν χρειάζονται στήριγμα.

xorio-18

18. Αφήνουμε το χωριό να σταθεροποιηθεί για μία μέρα.

 

http://www.steliosparliaros.gr/texnikes/xristoygenniatiko-xorio-vima-vima/

 http://www.steliosparliaros.gr/giortina/xristougenniatika/xristougenniatiko-xorio/
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *