Τούρτα καραμέλα, από τον Στέλιο Παρλιάρο!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Γενέθλια ή επέτειος, όποια κι αν είναι η περίσταση, πρωτοτυπήστε σερβίροντας αυτή την εντυπωσιακή τούρτα καραμέλα!

Υλικά

Βάση

  • 4 ασπράδια αυγών
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. κορν φλάουρ
  • 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Κρέμα καραμέλα

  • 125 γρ. νερό
  • 550 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά + 400 γρ. επιπλέον, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη (σαν γιαούρτι)
  • 20 γρ. ζελατίνη σε φύλλα (δηλαδή 4 φύλλα των 5 γρ. ή 8 των 2,5 γρ.)
  • 120 γρ. ασπράδια αυγών (από 4 μικρού μεγέθους αυγά)

 

Μερίδες: 10-12, Προετοιμασία: 1½ ώρα, Ψήσιμο: 20΄, Αναμονή: τουλάχιστον 4 ώρες

Εκτέλεση

Βάση
Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη στο μίξερ με το σύρμα  έως ότου γίνουν μαρέγκα. Ανακατεύουμε τους κρόκους ελαφρώς και τους προσθέτουμε στη μαρέγκα. Ανακατεύουμε με μια ευλύγιστη σπάτουλα (μαρίζ), προσθέτοντας στη συνέχεια το αλεύρι με το κορν φλάουερ. Καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου και αδειάζουμε επάνω το μείγμα έτσι ώστε να έχει πάχους 1 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 12-14 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Κρέμα καραμέλα
Ζεσταίνουμε τα 250 γρ. κρέμα γάλακτος, αποσύροντάς τα πριν βράσουν. Παράλληλα, βάζουμε τις ζελατίνες να μουλιάσουν σε λίγο κρύο νερό, ώστε να μαλακώσουν. Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τα 500 γρ. από τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια σκούρα καραμέλα. Προσθέτουμε τη ζεστή κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 1 λεπτό, αποσύρουμε και ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνης στραγγισμένα από το νερό. Ανακατεύουμε ώστε να λιώσουν. Περιμένουμε να χλιαρύνει το μείγμα και
ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε τα ασπράδια με τα υπόλοιπα 50 γρ. ζάχαρη με το σύρμα του μίξερ μέχρι να γίνει μια απαλή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε στο μείγμα της καραμέλας ανακατεύοντας απαλά με τη μαρίζ.

Συναρμολόγηση
Κόβουμε ένα στρογγυλό κομμάτι από τη βάση που να έχει διάμετρο 22 εκ. και το τοποθετούμε μέσα σε ένα τσέρκι ίδιας διαμέτρου. Αδειάζουμε από πάνω τη μισή κρέμα. Παίρνουμε τα κομμάτια της βάσης που περίσσεψαν και τα βάζουμε πάνω από την κρέμα συναρμολογώντας τα σαν παζλ για να φτιάξουμε άλλον έναν δίσκο διαμέτρου 22 εκ. Δεν μας νοιάζει που δεν είναι ενιαίος, καθώς δεν θα φαίνεται. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα και βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.

Ξεφορμάρουμε ζεσταίνοντας το τσέρκι με φλόγιστρο. Γαρνίρουμε με κομμάτια καραμέλας.

http://www.steliosparliaros.gr/giortina/special-occasion/tourta-karamela/

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *