Κανταΐφι με καρύδια από την Ιωάννα Σταμούλου και το Sweetly!
Είναι το αγαπημένο γλυκό της μαμάς μου και ίσως γι’ αυτό τσαντίζομαι να το βλέπω μερικές φορές σε κάποια ζαχαροπλαστεία να κείτεται κακοποιημένο μέσα σε κάτι ταψιά, κακοψημένο, μουλιασμένο στο σιρόπι και ξεμαλλιασμένο με μερικά ίχνη ξηρού καρπού στα χαλαρωμένα σπλάχνα του να περιμένει πελάτη. Γι’ αυτό αν είναι να το ευχαριστηθώ και να ευχαριστήσω το φτιάχνω μόνη μου. Την τελευταία φορά το έφτιαξα με καρύδι, με το εξαιρετικό κανταΐφι της Ειρήνης Πρινιωτάκη και το θεϊκό λιωμένο βούτυρο του Παναγιώτη Καρακάνα από το Βόλο. Δεν έχω λόγια…
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Υλικά για 30 κομμάτια περίπου
- 500γρ. κανταΐφι
- 200γρ. βούτυρο λιωμένο (αιγοπρόβειο)
Για τη γέμιση
- 300γρ. καρύδια
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 2-3 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 4 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
Για το σιρόπι
- 4 φλιτζάνια νερό
- 4 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- ½ λεμόνι φλούδα και χυμό
- 1 κουτ. σούπας τριανταφυλλάκια
Εκτέλεση
- Κοπανάτε τα καρύδια και τα ανακατεύετε με τη φρυγανιά, τη ζάχαρη και την κανέλα
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC. Αφρατεύετε το κανταΐφι τρίβοντάς το και ξαίνοντάς το. Αλείφετε με βούτυρο ένα ταψάκι διαστάσεων 25 Χ 35εκ. περίπου. Περιχύνετε με το μισό βούτυρο το κανταΐφι και το τρίβετε ελαφρά, να πάει παντού όσο γίνεται.
- Ύστερα παίρνετε μικρές ποσότητες από κανταΐφι, να σκεπάζει τη χούφτα σας, τοποθετείτε στο κέντρο από μια κουταλιά γέμιση, φέρνετε λίγο από τα πλάγια πάνω από τη γέμιση και το τυλίγετε ρολό, έτσι ώστε να την κλείσετε μέσα του.
- Τοποθετείτε τα ρολάκια του κανταϊφιού το ένα δίπλα στο άλλο και περιχύνετε όλο το ταψί με το υπόλοιπο βούτυρο αφού το ξαναζεστάνετε καλά να κάψει. Κατεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150οC και ψήνετε τα κανταΐφια στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Θα χρειαστεί πάνω από μία ώρα και 15 λεπτά. Μην το βιαστείτε και θα αποζημιωθείτε για το χρόνο που θα περιμένετε. Πρέπει να σας γίνει τραγανό μέχρι μέσα. Αλλιώς θα κοκκινίσει εξωτερικά και εσωτερικά θα μείνει άψητο.
- Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι βάζοντας σε κατσαρολάκι πάνω σε δυνατή φωτιά το νερό με τη ζάχαρη, τα τριανταφυλλάκια και την κανέλα. Στην αρχή ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη και όταν πάρει βράση το σιρόπι, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για 10 λεπτά. Προσθέτετε τότε το χυμό λεμονιού και δίνετε μια ακόμη βράση στο σιρόπι. Τραβάτε το σιρόπι από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.
- Όταν βγάλετε τα κανταΐφια από το φούρνο περιμένετε να περάσουν 5 λεπτά και μετά τα σιροπιάζετε, μοιράζοντας ομοιόμορφα το κρύο σιρόπι λίγο λίγο από πάνω με ένα κουτάλι.
Ίσως σας ενδιαφέρουν :
Εκμέκ κανταΐφι, από την Σιμόνη Καφίρη και το Olivemagazine.gr!
Εκμέκ κανταϊφι, από την Δήμητρα και τον Λευτέρη του foodstates.gr!
Κλωστάρι γιαννιώτικο, από την Μυρσίνη Λαμπράκη και το mirsini.gr!
Κανταΐφι με κρέμα αρωματισμένη με METAXA από την υπέροχη Ντίνα Νικολάου !
Σοκολατένιες φωλιές από κανταΐφι, από την Λένια και τις Veggie Sisters!
Εύκολο εκμέκ καταΐφι (Video), από τον Δημήτρη Μιχαηλίδη!
Αφήστε μια απάντηση