Καρυδόπιτα μαρέγκας με σαντιγί, χωρίς βούτυρο, λάδι και αλεύρι, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!

Καρυδόπιτα του ονείρου!

Συνταγή για καρυδόπιτα σας έχω δείξει από καιρό και την έχετε καταευχαριστηθεί, θυμηθείτε την με ένα κλικ εδώ. 

Θέλοντας να φτιάξω ξανά μια καρυδόπιτα με τα λιγότερα δυνατά υλικά αλλά το ίδιο πετυχημένα αποτελέσματα στράφηκα στα παλιά βιβλία μαγειρικής που έχουμε και..αναπαύονται στη βιβλιοθήκη του σπιτιού μας. Και στα 4 βιβλία που μελέτησα βρήκα την περίφημη “Αθηναϊκή καρυδόπιτα”- από τις λίγες περιπτώσεις που η πρωτεύουσα κατάφερε να αφήσει μια…παράδοση. Το παράδοξο είναι ότι δεν υπήρξε συμφωνία στα υλικά των 4 αυτών βιβλίων ως προς τα συστατικά. Στα 2 συνιστάται η χρήση αλευριού με πολλά αρωματικά και λιπαρή ουσία ενώ στα άλλα δύο η χρήση φρυγανιάς χωρίς λάδι-βούτυρο και χωρίς πρόσθετα αρωματικά. Στο σύνολό τους όμως η μαρέγκα είχε κυρίαρχο ρόλο.

Τελικά αποφάσισα να πάρω στοιχεία κι από τις 4 συνταγές και να δοκιμάσω να κάνω πάλι..του κεφαλιού μου. Δε χρησιμοποίησα καθόλου αλεύρι ούτε όμως λάδι και βούτυρο. Άφησα τη δύναμη της μαρέγκας να κάνει τη δουλειά της ενώ αρκέστηκα μόνο στα βασικά μπαχαρικά προκειμένου να μην καλυφθεί η γεύση και ο χαρακτήρας των καρυδιών.

Το αποτέλεσμα κάτι παραπάνω από εκπληκτικό, τολμώ να πω εξαιρετικό!

Εγώ τόλμησα να τη γαρνίρω με σαντιγί και να την κρατήσω στο ψυγείο, μ’αρέσει άλλωστε το σιρόπι να δένει μέσα στη ζύμη, κάποιος όμως που θεωρεί “φλύαρη” τη σαντιγί τότε απλά παραβλέπει το βήμα αυτό.

Παρακάτω θα σας δώσω τη συνταγή αυτή που έφτιαξα με τόσο μεράκι μαζί με όλα της τα μυστικά για να απολαύσετε κι εσείς την καλύτερη και πιο ζουμερή καρυδόπιτα της ζωής σας όλης!!!

Να επισημάνω εδώ ότι το ταψί που χρησιμοποίησα είναι στρογγυλό 26 εκ. και λίγο βαθύ, η καρυδόπιτα βγήκε σχετικά φουσκωτή και εξαιρετικά αφράτη ενώ περίσσεψε και χώρος από πάνω για να απλωθεί η σαντιγί!

Τα υλικά μας (για στρογγυλό ταψί 26 εκ.)
για τη ζύμη:

  • 6 αυγά χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια

  • 160 γρ. φρυγανιά σε σκόνη (γαλέτα)

  • 200 γρ. καρυδόψιχα εκ των οποίων τα 120 γρ, αλεσμένα στο μούλτι και τα υπόλοιπα 80γρ όχι εντελώς σκόνη

  • 1/2 φλιτζ.τσ. ζάχαρη κρυσταλλική (περίπου 6 κουταλιές της σούπας)

  • 1/2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

  • 1 κάψουλα άρωμα βανίλιας

  • 1 σφηνάκι κονιάκ ή άλλο μπράντυ

  • 2 τσιμπιές αλάτι

  • 1 κουτ.γλ.γεμάτο κανέλα σε σκόνη

  • 1 κουτ.γλ. κοφτό γαρίφαλο σε σκόνη

Για το σιρόπι 

  • 600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

  • 400 ml νερό

  • χυμός 1 μικρού λεμονιού

  • 1 ξύλο κανέλας

  • 1 τσιμπιά γαρίφαλο σε σκόνη

  • φλούδα από 1 μικρό λεμόνι (προαιρετικά)

Για τη σαντιγί

  • 400 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

  • 1 κουτ.γλ. κονιάκ ή άλλο μπράντυ

  • 1 κουτ.γλ. μέλι

  • 1 κάψουλα άρωμα βανίλιας

Εκτέλεση:

  • Ξεκινάμε με το σιρόπι για να προλάβει να κρυώσει: Βράζουμε τα υλικά του εκτός από το χυμό για 7 λεπτά ώσπου να δέσει, αποσύρουμε και προσθέτουμε το χυμό. Αφήνουμε να κρυώσει μαζί με το ξύλο και τη φλούδα (εάν χρησιμοποιήσουμε).

  • Ετοιμάζουμε την καρυδόπιτα: Χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους των αυγών μαζί με τη ζάχαρη έως ότου γίνουν μια απαλή ανοιχτόχρωμη κρέμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και συνεχίζουμε με τη βανίλια, το ποτό, τα μπαχαρικά και το μπέικιν. Ρίχνουμε εναλλάξ τη φρυγανιά και την καρυδόψιχα έως ότου σκορπιστούν καλά μέσα στο μείγμα και αποκτήσουμε έναν σφιχτό σχετικά χυλό. Αφήνουμε στην άκρη.

  • Σε χωριστό μπολ χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα τα ασπράδια με το αλάτι μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα.

  • Με απαλές κινήσεις και με χρήση σπάτουλας από κάτω προς τα πάνω διπλώνουμε τη μισή μαρέγκα στο βασικό μείγμα κι αφού ενωθεί προσθέτουμε και την υπόλοιπη με τον ίδιο τρόπο κι όχι με έντονες κινήσεις για να μην κόψει και χαθεί ο όγκος του τελικού μείγματος.

  • Βουτυρώνουμε έως ψηλά το ταψί μας και το πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και λίγο αλεύρι. Τινάζουμε τις περιττές σκόνες και αδειάζουμε το μείγμα ισιώνοντάς το με μαρίζ. Χτυπάμε στον πάγκο το ταψί 2-3 φορές και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180′ βαθμούς με αντιστάσεις στη δεύτερη από το τέλος θέση για 45-50 λεπτά ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ. Αφού συμπληρωθεί ο προτεινόμενος χρόνος ψησίματος ελέγχουμε το κέντρο του γλυκού βυθίζοντας ένα μικρό μαχαιράκι ή οδοντογλυφίδα. Εάν βγαίνουν στεγνά τότε το γλυκό είναι έτοιμο και το βγάζουμε από το φούρνο. Επιπλέον εάν η πίτα έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού είναι ένα στοιχείο ακόμα που μαρτυρά ότι είναι ψημένη.

  • Αφήνουμε την πίτα να γίνει χλιαρή και χαράσσουμε σε κομμάτια (τρίγωνα ή ρόμβους). Με πιρουνάκι τρυπάμε σκόρπια την επιφάνεια του γλυκού και με ένα κουτάλι αρχίζουμε και το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι όχι όλο μαζί αλλά σταδιακά για να μη λασπώσει. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς.

  • Ετοιμάζουμε τη σαντιγί: Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος έως ότου γίνει σαν γιαούρτι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να σχηματιστούν κορυφές, Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω στο κρύο γλυκό αφήνοντας διακριτά τα σημεία που έχουν κοπεί τα κομμάτια, εναλλακτικά στολίζουμε με κορνέ κάνοντας ροζέτες.

Διατηρούμε την καρυδόπιτα στο ψυγείο εάν χρησιμοποιήσουμε τη σαντιγί διαφορετικά μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου σκεπασμένη με μεμβράνη!

Περιμένω εντυπώσεις!

Καλή επιτυχία!

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη

https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2020/01/blog-post_15.html?fbclid


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *