Σοκολατένιο υγρό κέικ με ολόκληρα πορτοκάλια, από τον Στέλιο Παρλιάρο!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ο συνδυασμός σοκολάτας με πορτοκάλι είναι κλασικός και αξεπέραστος, και σε αυτό το απολαυστικά υγρό και πυκνό κέικ φτάνει στο αποκορύφωμά του.

Για το κέικ

  • 300 γρ. πούλπα πορτοκαλιού*
  • 380 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 7 αυγά
  • 100 γρ. λικέρ πορτοκάλι ή Cointreau ή GrandMarnier
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 200 γρ. Arla Κρέμα Γάλακτος πλήρης
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον, για τις φόρμες
  • 50-60 γρ. κακάο
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 120 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο (πιο γευστικό και αρωματικό αποτέλεσμα θα έχουμε αν χρησιμοποιήσουμε βούτυρο κλαριφιέ) + επιπλέον, για τις φόρμες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κέικ

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την πούλπα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και τα αυγά, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το λικέρ, το ξύσμα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ, προσθέτουμε και το αλάτι και ανακατεύουμε με μαρίζ μέχρι να γίνουν ομοιογενές μείγμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε δύο μακρόστενες φόρμες για κέικ με διαστάσεις περίπου 19 x 8 εκ. και ύψος 7 εκ. Μοιράζουμε το μείγμα στις δύο φόρμες και ψήνουμε για 30 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150°C και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά. Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν, τα ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

Πώς φτιάχνουμε βούτυρο κλαριφιέ;

Το βούτυρο κλαριφιέ είναι ιδανικό για την παρασκευή σιροπιαστών γλυκών, γιατί βοηθάει να γίνει το φύλλο τους πιο τραγανό. Το φτιάχνουμε ως εξής: κόβουμε το βούτυρο σε κομμάτια και το αφήνουμε να λιώσει σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα χωρίς να το ανακατέψουμε. Αφαιρούμε το καθαρό βούτυρο από την επιφάνεια ξεχωρίζοντάς το από το γάλα. Το διατηρούμε στο ψυγείο. Υπολογίζουμε ότι από τα 500 γρ. βούτυρο παίρνουμε περίπου 400 γρ. κλαριφιέ.

* Για να φτιάξουμε την πούλπα πορτοκαλιού βράζουμε 3-4 μέτρια πορτοκάλια ολόκληρα, με τη φλούδα τους, σε άφθονο νερό, για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι αν είναι έτοιμα – θα πρέπει να τα διαπερνά με ευκολία. Τα στραγγίζουμε, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια, αν υπάρχουν, και τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη, μαζί με τις φλούδες, μέχρι να φτιάξουμε λείο πουρέ.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

 

https://www.steliosparliaros.gr/suntages/keik-mpiskota/keik/sokolatenio-ygro-cake-me-oloklira-portokalia/

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *