Υλικά:
Για την βάση μπισκότου:
400 γρμ. μπισκότα oreo με κρέμα βανίλιας
90 γρμ. βούτυρο λιωμένο
Για την γέμιση:
500 γρμ. τυρί κρέμα μασκαρπόνε, ή Φιλαδέλφεια αν το προτιμάτε ελαφρώς ξινό
160 γρμ. ζάχαρη άχνη
την γέμιση από τα μπισκότα oreo
2 κουτ. γλ. σιρόπι βανίλιας
350 γρμ. κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Για την επικάλυψη:
1 κονσέρβα ροδάκινα κομπόστα. (αν θέλετε βάζετε και φρέσκα ροδάκινα, καθαρισμένα, και κομμένα σε φέτες 1.5 εκ.)
700 γρμ. χυμό ροδάκινο, (τον ζωμό της κονσέρβας ροδάκινου, και συμπλήρωμα με χυμό ροδάκινου.
12 γρμ. φύλλα ζελατίνης, (είναι 7 φύλλα από την συσκευασία Γιώτης του σούπερ μάρκετ)
Εκτέλεση:
Προεργασία:
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
- Σε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο τσέρκι 24 εκ. και 4 εκ. τουλάχιστον ύψος, τοποθετούμε περιμετρικά στο τοίχωμα μια λωρίδα αντικολλητικό χαρτί, το οποίο το σταθεροποιούμε με λίγο βούτυρο διαδοχικά.
- Στραγγίζουμε καλά σε μια σίτα τα ροδάκινα, και κατόπιν τα κόβουμε σε φέτες 1.5 εκ. Βάζουμε στο ψυγείο το χυμό τους για να τον χρησιμοποιήσουμε στο ζελέ.
- Αν βάλουμε φρέσκα ροδάκινα, πλένουμε τα ροδάκινα, αφαιρούμε την λεπτή φλούδα τους, και τα κόβουμε σε φέτες 1.5 εκ. Τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τα υγρά τους.
Βάση μπισκότου:
- Ανοίγουμε και αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι την γέμιση από τα μπισκότα oreo. Αφήνουμε την γέμιση στην άκρη.
- Κατόπιν τα τρίβουμε στο μούλτι σε σκόνη και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, και τα ανακατεύουμε καλά.
- Τα στρώνουμε ομοιόμορφα στη ελαφρώς βουτυρωμένη φόρμα, και ισιώνετε την επιφάνειά του πιέζοντας με ένα ποτήρι με επίπεδο πάτο.
- Τοποθετούμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Γέμιση:
- Βάζουμε σε μπολ την γέμιση των oreo, και με ένα πιρούνι την λιώνουμε.
- Προσθέτουμε το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη άχνη, την βανίλια, και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθούν καλά και να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα.
- Προσθέτουμε την κρύα κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με το μίξερ να αφρατέψει και να σφίξει καλά το μίγμα.
- Απλώνουμε την κρέμα πάνω στη βάση μπισκότου, ισιώνουμε την επιφάνειά με μια παλέτα ή σπάτουλα, και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 – 1 1/2 ώρα, (δυνατή ψύξη), ή για 40-45 λεπτά στην κατάψυξη να σφίξει και σταθεροποιηθεί καλά.
Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το ζελέ.
- Μουσκεύουμε την ζελατίνη σε κρύο νερό για 5 λεπτά.
- Ζεσταίνουμε καλά 250 γρμ. χυμό ροδάκινο, και διαλύουμε μέσα την ζελατίνη αφού την στύψουμε καλά.
- Φτιάχνουμε 450 γρμ. κρύο χυμό, (όσο ζωμό κονσέρβας έχουμε συν χυμό ροδάκινου). Θέλουμε 450 γρμ. ακριβώς.
- Προσθέτουμε τα 450 γρμ. κρύο χυμό που ετοιμάσαμε, μέσα στα 250 γρμ. ζεστό χυμό με την ζελατίνη, και ανακατεύουμε καλά.
- Έχουμε σύνολο 700 γρμ. χυμό. Το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου χωρίς όμως να ζελεδοποιηθεί.
Ολοκλήρωση:
- Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο, ή κατάψυξη, και στρώνουμε ομοιόμορφα επάνω στη κρέμα τυριού, τις φέτες ροδάκινου την μια κοντά στην άλλη κυκλικά.
- Το αφήνουμε στο ψυγείο έως ότου κρυώσει το υγρό ζελέ.
- Στη συνέχεια αφού έχει κρυώσει το υγρό ζελέ, το ρίχνουμε προσεκτικά και σιγά σιγά, επάνω σε όλη την επιφάνεια με μια κουτάλα, ή κάποια κανάτα, από χαμηλά για να μην χαλάσουμε την κρέμα.
- Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για 3-4 ώρες περίπου, μέχρι να σταθεροποιηθεί και να δέσει καλά το ζελέ.
- Αφαιρούμε το τσέρκι προσεκτικά, και το αντικολλητικό χαρτί.
- Κόβουμε σε μερίδες, και σερβίρουμε.
Tips:
- Αν θέλετε ρίχνετε λιγότερο ζελέ επάνω στα ροδάκινα, ώστε να μην καλυφθούν εντελώς.
- Να κόψετε τα ροδάκινα σε φέτες 1 εκ. και να βάλετε δυο στρώσεις ροδάκινα. Η επιλογή είναι δική σας.
Αφήστε μια απάντηση