Trick or Treat ? Donuts μάτια, από τον Γιώργο Τσούλη!
Ο σεφ Γιώργος Τσούλης προτείνει ένα γλυκό σνακ κατάλληλο για το Halloween που θα αγαπήσουν παιδιά και ενήλικες. Donats μάτια με φοβερό γλάσο και τέλεια γεύση.
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη των donuts:
500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
80γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
250 ml ξινόγαλο
50 ml ελαιόλαδο
4 γρ. μαγιά, ξερή
1/2 κ.γ. αλάτι
¼ κ.γ. μαστίχα
¼ κ.γ. μαχλέπι, άτριφτο
1 αυγό, medium
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Για το τηγάνισμα:
Ηλιέλαιο
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Για το γλάσο:
300 γρ. ζάχαρη άχνη
80 ml γάλα ή νερό
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Για το σερβίρισμα:
Καραμέλες
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1Αδειάζουμε στο μούλτι τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μαχλέπι και τα χτυπάμε, μέχρι να διαλυθούν τελείως και να γίνουν σκόνη. Μεταφέρουμε το μείγμα της ζάχαρης σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε μέσα το ξινόγαλο, το ελαιόλαδο και τη μαγιά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά.
2Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αδειάζουμε μέσα το μείγμα μαγιάς-ζάχαρης.
3Ζυμώνουμε με το γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 4 λεπτά περίπου. Έπειτα προσθέτουμε μέσα το αυγό και συνεχίζουμε το ζύμωμα για ακόμη 6 λεπτά περίπου. Μόλις ετοιμαστεί το ζυμάρι, το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο λαδωμένο μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για 1,5-2 ώρες.
4Όταν φουσκώσει το ζυμάρι, το μεταφέρουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια ενός πλάστη το ανοίγουμε σε ορθογώνιο σχήμα 37×30 εκ.. Παίρνουμε ένα ποτήρι και κόβουμε τη ζύμη σε κύκλους διαμέτρου 7 εκ. και με τη βοήθεια ενός καπακιού από ένα μπουκαλάκι νερό δημιουργούμε τρύπες στο κέντρο του κάθε κύκλου.
5Μεταφέρουμε τα ζυμάρια σε ένα ταψί φούρνου, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30 λεπτά με 1 ώρα.
6Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το γεμίζουμε με ηλιέλαιο μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση. Τηγανίζουμε τα donuts σε δόσεις για 10-12 λεπτά, γυρνώντας τα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και από τις δύο πλευρές και να έχουν μαγειρευτεί μέχρι μέσα.Κάθε donut που ετοιμάζουμε, το μεταφέρουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει. Μόλις είναι όλα έτοιμα, τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
7Για το γλάσο: Αδειάζουμε όλα τα υλικά για το γλάσο ,εκτός από το κόκκινο χρώμα, σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
8Αφαιρούμε σε ένα μικρό μπολ λίγο από το μείγμα και προσθέτουμε μέσα το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και το βάζουμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής.
9Σερβίρουμε τα donuts με λευκό γλάσο από πάνω, δημιουργούμε με το κόκκινο χρώμα τα σχέδια από τα μάτια και στη μέση βάζουμε καραμέλες.
#tsoulotip: Προσέχουμε να μην καίει πολύ το λάδι ώστε να μην καούν τα donuts. Η ζύμη που θα περισσέψει από τα πρώτα donuts που θα φτιάξουμε, δεν την ανοίγουμε πάρα πολύ, Θέλουμε να έχει το πάχος ενός δαχτύλου. Τα ζυμαράκια που θα περισσέψουν από το κόψιμο των donuts, μπορούμε να τα τηγανίσουμε και αυτά.
Αφήστε μια απάντηση