Νηστίσιµο κέικ πορτοκαλιού των 5′, από την Αργυρώ μας!

Το κέικ της Αλεξάνδρας. Η φίλη μου η Άλεξ, ομογενής από την Αυστραλία, έφερε μαζί της αυτήν τη συνταγή, καθώς και πολλές άλλες ωραίες συνταγές. Στα 18 πολύτιμα χρόνια της φιλίας μας, το έχουμε φάει άπειρες φορές τα απογεύματα, αναλύοντας την καθημερινότητα και τις ανησυχίες μας.

Υλικά συνταγής

  • 1½ φλ. τσαγιού αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
  • 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλ. τσαγιούφρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι
  • 1/3 φλ. τσαγιού σπορέλαιο
  • 1 μεγάλο πορτοκάλι (ξύσμα)
  • 1 κ.σ. λευκό ξίδι
  • 1 βανίλια
Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε το κοσκινισμένο αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι. Τ’ ανακατεύουμε με κουτάλι. Σε άλλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, το σπορέλαιο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το ξίδι και τη βανίλια. Τα χτυπάμε με το σύρμα 2΄-3΄, να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε το μείγμα των υγρών στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, για 2΄-3΄. Λαδώνουμε πολύ καλά μία μικρή μακρόστενη φόρμα και στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση (γιατί ξεφορμάρεται δύσκολα). Αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε στους 170οC, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, για 40΄, έως ότου μπήγοντας το μαχαίρι στο κέντρο της φόρμας αυτό να βγαίνει πεντακάθαρο.

 

 

Mερίδες: 6
Χρόνος Προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 40 λεπτά


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *