Σιροπιαστή σοκολατόπιτα, από τον Γαβριήλ Νικολαϊδη και τον Cool Artisan!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Η σιροπιαστή σοκολατόπιτα είναι ένα γλυκό που λατρεύουμε να σερβίρουμε σε μεγάλα τραπέζια μετά το φαγητό! Είναι ο τέλειος συνδυασμός ανάμεσα σε ένα σιροπιαστό κέικ με επικάλυψη γκανάς.

 

       

Υλικά

Για τη σοκολατόπιτα

  • 8 αβγά
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 250 ml ηλιέλαιο
  • 100 γρ. αλεύρι για ολες τις χρήσεις
  • 200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 100 γρ. κακάο
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, τεμαχισμένη
  • βούτυρο και κακάο για την επικάλυψη

Για το σιρόπι

  • 600 ml νερό
  • 850 γρ ζάχαρη

Για την γκανάς της επικάλυψης

  • 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη
  • Τα αφήνουμε να πάρουν βράση για να λιώσει εντελώς η ζάχαρη
  • Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει

Για τη σοκολατόπιτα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τη ζάχαρη.
  • Χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι να εχουμε ένα αφράτο, ομοιογενές μείγμα.
  • Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα στερεά: το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το κακάο και το baking powder.
  • Ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη τα στερεά.
  • Ενώνουμε τα υγρά με τα στερεά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Προσθέτουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε ξανά.
  • Βουτυρώνουμε και καλύπτουμε με κακάο ένα ταψάκι 25 x 25 εκ.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψάκι μας και απλώνουμε να καλύψει όλη την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε στον προθερμασένο φούρνο για 35 λεπτά.
  • Μόλις βγει η σοκολατόπιτα κάνουμε “τρύπες” με ένα μαχαίρι σε όλη την επιφάνεια.
  • Με μια κουτάλα προσθέτουμε το κρύο σιρόπι και αφήνουμε να το πιει για 40 λεπτά.

Για την γκανάς

  • Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και τη ζεσταίνουμε μέχρι να φτάσει σημείο βρασμού
  • Αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα.
  • Ανακατεύουμε καλά να λιώσει όλη η σοκολάτα
  • Αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά και να σφίξει

Για το στήσιμο

  • Ξεφορμάρουμε τη σοκολατόπιτα σε μια πιατέλα.
  • Καλύπτουμε την επιφάνεια με την γκανάς
  • Κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε

 

Tip 1: Πάντα φροντίζουμε το σιρόπι να είναι κρύο και η σοκολατόπιτα ζεστή όταν σιροπιάζουμε.

 

 

https://coolartisan.gr/?recipe-post=syntagi-gia-siropiasti-sokolatopita

 


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *