Αυτά τα μάφινς με κακάο και σοκολάτα είναι ιδανικά για να ξεκινήσει η χρονιά όμορφα και γλυκά! Αφράτα, με βαθιά βελούδινη γεύση, κερδίζουν εύκολα μια θέση στην καρδιά μας!
Ας μιλήσουμε για μάφινς με κακάο και σοκολάτα
Μετά τις γιορτές και όλες τις νοστιμιές που απολαύσαμε, το συνετό/λογικό/φρόνιμο θα ήταν να αναρτήσω μια συνταγή για σαλάτα. Για ένα ελαφρύ πιάτο τέλος πάντων. Όμως είναι παράδοση εδώ στα tastes, η πρώτη ανάρτηση της χρονιάς να είναι γλυκιά. Και δεν μπορώ να σκεφτώ καταλληλότερο ποδαρικό στο blog από αυτά τα απίθανα μάφινς με κακάο και σοκολάτα.
Τα υλικά που εξασφαλίζουν την επιτυχία τους είναι:
- Το κεφίρ. Το λάτρεψα από τότε που συνειδητοποίησα πόσο πολύ αναβαθμίζει τις γλυκές ζύμες. Όταν χρησιμοποιείται σε κέικ και μάφινς, το αποτέλεσμα είναι αφράτο και κρατάει μέχρι και το τελευταίο ψίχουλο.
- Το λιωμένο βούτυρο. Επίσης μεγάλη ανακάλυψη. Όταν το βούτυρο χρησιμοποιείται ροδισμένο προσδίδει ένταση, ενδιαφέρον και πολυπλοκότητα στη γεύση.
- Το κακάο και η σοκολάτα. Σαν να λέμε διπλό το καλό. Η γεύση των μάφινς είναι βαθιά και βελούδινη. Και όταν καταλαβαίνουμε τα λιωμένα κομμάτια σοκολάτας όσο τα μάφινς είναι ακόμα ζεστά, νιώθουμε λιγάκι περισσότερο ευτυχισμένοι.
Πώς θα φτιάξουμε καλοσχηματισμένα μάφινς;
Μια τεχνική που εφαρμόζω πλέον όταν ψήνω μάφινς είναι η εξής:
- Προθερμαίνω καλά το φούρνο στους 200-220 βαθμούς. Καλά όμως!
- Βάζω τα μάφινς στο φούρνο και τα ψήνω για 5’.
- Κατόπιν, χωρίς να ανοίξω την πόρτα του φούρνου, χαμηλώνω τη θερμοκρασία και συνεχίζω το ψήσιμο για 15-25’ ακόμα.
Με αυτόν τον τρόπο, τα μάφινς αποκτούν τον ωραίο θόλο που βλέπουμε και θαυμάζουμε στα περιοδικά και τις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων.
Αυτά τα έξτρα σοκολατένια μάφινς με κακάο είναι φανταστικά με τον καφέ. Βεβαίως και με το γάλα των παιδιών, αλλά η σοκολάτα με τον καφέ ταιριάζουν απίθανα μαζί.
Καθώς μιλάμε για μάφινς, η προετοιμασία τους είναι εύκολη. Δυο μπολ, ένα σύρμα, μια σπάτουλα και οι φόρμες.
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Τι χρειάζεται να προσέξουμε για να είναι επιτυχημένα τα μάφινς με κακάο και σοκολάτα;
Εκτός από τον τρόπο ψησίματος που αναφέρθηκε παραπάνω, χρειάζεται να προσέξουμε τα εξής δύο σημεία:
- Όταν προσθέσουμε τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά υλικά, δεν επιμένουμε πολύ με το ανακάτεμα. Αν το παρακάνουμε, τα μάφινς θα γίνουν σφιχτά και αυτό δεν το θέλουμε. Για να είναι αφράτα λοιπόν, ανακατεύουμε τόσο ώστε μόλις που να διαλυθεί το αλεύρι και να ενωθούν όλα τα υλικά.
- Οι χρόνοι που αναφέρονται στη συνταγή είναι ενδεικτικοί. Για να είμαστε σίγουροι ότι τα μάφινς έχουν ψηθεί σωστά, τα ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα. Σε περίπτωση που δεν είναι έτοιμα (δηλαδή η οδοντογλυφίδα δεν βγαίνει στεγνή), τα αφήνουμε στο φούρνο για μερικά λεπτά ακόμα και ελέγχουμε ξανά.
Αυτά νομίζω για σήμερα!
Ελπίζω να περάσατε όμορφα την περίοδο των γιορτών. Θα χαρώ να αφήσετε ένα σχόλιο και να μου πείτε τι κάνατε! Μέσα από την καρδιά μου σας εύχομαι καλή χρονιά, με υγεία (πρωτίστως), αισιοδοξία και πολλές χαρές!
Μάφινς με κακάο και σοκολάτα
Υλικά
▢200 γρ. ζάχαρη καστανή
▢2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
▢240 γρ. κεφίρ
▢180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
▢60 γρ. κακάο
▢10 γρ. μπέικιν πάουντερ
▢125 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς με αντιστάσεις.
- Βουτυρώνουμε πολύ καλά 12 θήκες για μάφινς (αν χρησιμοποιήσουμε φόρμες σιλικόνης μπορούμε να παραλείψουμε αυτό το βήμα).
- Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά και το κεφίρ.
- Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, με το κακάο και το μπέικιν πάουντερ.
- Ρίχνουμε τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα. Δεν επιμένουμε με το ανακάτεμα, μας ενδιαφέρει απλά να διαλυθεί το αλεύρι και να ενωθούν όλα τα υλικά.
- Ενσωματώνουμε τέλος στο μίγμα την ψιλοκομμένη κουβερτούρα.
- Μοιράζουμε το μίγμα στις 12 θήκες και ψήνουμε τα μάφινς στο κατώτερο 1/3 του φούρνου για 5′. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15′ ακόμα ή μέχρι που να βγαίνει σχεδόν στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο εσωτερικό τους.
- Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς προτού τα απολαύσουμε.
Αφήστε μια απάντηση