Καριόκες με γλυκό σύκο και αμύγδαλα, από την Μαριάννα Καρά και το “Μαγειρεύοντας με την marianna”!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Μια παραλλαγή της αυθεντικής Ξανθιώτικης καριόκας.. Η καριόκα της Ξάνθης τυλίγεται σε λεπτό αφράτο παντεσπάνι.. Εδώ εγώ ένωσα παντεσπάνι και γκανάζ σοκολάτας σε ένα.. Και χρησιμοποίησα υποβρύχιο βανίλια να δώσω μαστιχωτή υφή στην καριόκα μου!
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ
120 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα,
70 γρ. σοκολάτα γάλακτος, 150 γρ. υποβρύχιο βανίλια, , 3 κ. σ. βούτυρο, σοκολατένιο παντεσπάνι σε τρίμματα αμύγδαλα καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα με το μαχαίρι ( την ποσότητα την καθορίζετε εσείς), 3 κ. σ κακάο, σε σκόνη, ½ κ, γ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη, ¼ κ. γ γαρίφαλο, σε σκόνη, 30 γραμμάρια. λικέρ σύκο
Γλυκό του κουταλιού σύκο ή φρουι γλασέ σύκα (κομμένο σε μικρά κομματάκια)…… Σιρόπι από το γλυκό σύκο
ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΓΛΥΚΟ ΣΥΚΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΣΥΚΑ ΦΡΟΥΙ ΓΛΑΣΕ
Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε σιρόπι..
Σας δίνω μια συνταγή για σιρόπι
100 γραμμάρια. καστανή ζάχαρη, 100 γραμμάρια. Νερό, 1 ξυλάκι κανέλα, λίγες σταγόνες λεμονιού. και μια φλούδα λεμονιού
Σε μια μικρή κατσαρόλα αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά το νερό με τη ζάχαρη τη κανέλα τη φλούδα του λεμονιού μέχρι να έχουμε ένα παχύρευστο σιρόπι ……. Προσθέτουμε τις σταγόνες λεμονιού και αφήνουμε να κρυώσει
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ……..
650 γραμμάρια. κουβερτούρα, λιωμένη σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων…
.
ΠΩΣ ΤΙΣ ΕΦΤΙΑΞΑ…
Λιώνω την κουβερτούρα , τη σοκολάτα γάλακτος και το βούτυρο σε μπεν μαρί….
Τη διαδικασία αυτή μπορούμε να την κάνουμε και στο φούρνο μικροκυμάτων… Θέλει όμως προσοχή να μην μας καούν…..
Την ίδια διαδικασία ακολουθώ για να φέρω σε πιο ρευστή μορφή τη βανίλια υποβρύχιο……
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύω καλά το παντεσπάνι που το έχω τρίψει με τα χέρια, τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα το κακάο, την κανέλα και το γαρίφαλο. Προσθέτω και το μείγμα κουβερτούρας – βούτυρου, το υποβρύχιο , το λικέρ και όσο σιρόπι χρειαστεί από το γλυκό σύκο και αναμειγνύω απαλά..
Ρίχνω και τα κομματάκια από τα σύκα και αναμειγνύω πολύ καλά τα υλικά με μια μαρίζ ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φτιάξω ένα ομοιογενές μείγμα…
ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ……..
Αφήνω να πέσει η θερμοκρασία του μείγματος. για λίγα λεπτά…… Πλάθω με τα χέρια σε ρολό και το τυλίγω σε μεμβράνη…
Το αφήνω όλο το βράδυ στο ψυγείο να σφίξει καλά.
Την επόμενη ημέρα βγάζω τα ρολά από το ψυγείο, αφαιρώ τη μεμβράνη και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόββ τα ρολά σε φέτες-καριόκες, πάχους 1½ εκ…….
.
ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ: ………
Λιώνω τα 600 γραμμάρια. κουβερτούρας σε μπεν μαρί με λίγο ελαιόλαδο ή καλής ποιότητας ηλιέλαιο. ….
Αποσύρω το μπολ από τη φωτιά. Στρώνω λαδόκολλες σε δύο μεγάλους δίσκους ή λαμαρίνες φούρνου….. Ρίχνω ένα – ένα κομμάτι- καριόκας μέσα στο μπολ με την κουβερτούρα… την βυθίζω μέσα στη λιωμένη κουβερτούρα και με τη βοήθεια της μαρίζ , την σηκώνω, αφήνω να στάξει η περισσή ποσότητα κουβερτούρας και ακουμπώ την καριόκα στη λαδόκολλα του δίσκου….. Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι καριόκες και τις αφήνω να σταθεροποιηθούν καλά για 5 – 6 ώρες, μέχρι να σφίξει καλά η επικάλυψη σοκολάτας.
Διακοσμώ με αμύγδαλο στη μια επιφάνεια της καριόκας….. Μπορούμε να τις τυλίξουμε σε ασημένια χαρτάκια αν μας αρέσει…
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *