Τούρτα προφιτερόλ από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις “Συνταγές Πάνος” στην όμορφη Ζάκυνθο!

Μια ακόμα τούρτα προφιτερόλ, με διαφορετικότερη γεύση και εμφάνιση. Είναι πιο απλή, και ευκολότερη από την άλλη συνταγή. Με μοναδικό γλάσο σοκολάτας, αρωματισμένο με ουίσκι. Δοκιμάστε και αυτή την υπέροχη καταστροφή!! Και για τους πιο σοκολατομανείς, φτιάξτε τη σαντιγί γέμισης, με γεύση σοκολάτας.
Υλικά για τσέρκι 24 εκ.:

Για το παντεσπάνι:
50 γρμ. ζάχαρη
15 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
15 γρμ. κόρν φλάουρ
15 γρμ. κακάο σκόνη
1/3 κουτ. γλ. πέικιν πάουντερ
1 μεγάλο αυγό
1 βανίλια

Για την ζύμη προφιτερόλ:
85 γρμ. βούτυρο
80 γρμ. γάλα
70 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρμ. νερό
3 αυγά
1 πρέζα αλάτι

Για τη κρέμα βανίλιας, (γέμιση προφιτερόλ):
430 γρμ. γάλα
10 γρμ. αλεύρι
10 γρμ. κορν φλάουρ
40 ζάχαρη
1 μικρό αυγό
1/2 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας, ή 1 φυσική βανίλια, φασολάκι

Για την γέμιση, σαντιγί:
200 γρμ. 2 φακελάκια garni γιώτης στιγμής των 100 γρμ. με γεύση βανίλιας
400 γρμ. γάλα φρέσκο, παγωμένο
κάποιο άρωμα βανίλιας, ή βουτύρου, προαιρετικά, διότι τι garni έχει άρωμα

Για το γλάσο σοκολάτας:
30 γρμ. κακάο
8 γρμ. κορν φλάουρ
8 γρμ. αλεύρι
60 γρμ. ζάχαρη
480 γρμ. γάλα
200 γρμ. κουβερτούρα 55% κακάο
1 κουτ. γλ. βούτυρο
1 κουτ. σ. ουίσκι

Για το σιρόπι:
80 γρμ. νερό
40 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. σκόνη νες καφέ

Για το γαρνίρισμα:
λίγα μέτρια ψιλοκομμένα φουντούκια

Εκτέλεση:

Παντεσπάνι:
1. Ανακατεύουμε σε ένα λεκανάκι το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το κακάο, και το πέικιν πάουντερ, και τα κοσκινίζουμε όλα μαζί, δύο φορές.
2. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για 5 λεπτά περίπου, να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
3. Το αδειάζουμε σε λεκανάκι, και προσθέτουμε το μίγμα αλεύρι. Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα να ενσωματωθούν.
4. Αδειάζουμε το μίγμα σε τσέρκι 24 εκ. στρωμένο με λαδόκολλα, και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 – 170 C. βαθμούς, για 25′ λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα να δούμε αν έχει ψηθεί. Πρέπει να βγει στεγνή. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά, και το ξεφορμάρουμε.
5. Το ισιώνουμε σε φέτα 2 εκ. πάχος.

Προφιτερόλ, (σουδάκια):
1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, νερό, βούτυρο, αλάτι, και ανακατεύουμε απαλά σε μέτρια φωτιά να λιώσει το βούτυρο. Μόλις έρθει σε σημείο βρασμού, αδειάζουμε το αλεύρι, και ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα να βράσει και να σφίξει, έως ότου ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
2. Ρίχνουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ, και την χτυπάμε στην γρήγορη ταχύτητα, ρίχνοντας ένα-ένα τα αυγά. Όταν ομογενοποιηθούν, η ζύμη είναι έτοιμη. Θα πρέπει να είναι μια λεία και γυαλιστερή απαλή ζύμη, όχι σφιχτή ζύμη.
3. Αφήνουμε να κρυώσει η ζύμη, και την βάζουμε σε σακούλα του κορνέ με φαρδιά ίσια μύτη, και πάνω σε λαμαρίνα την οποία έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος, φτιάχνουμε “μπαλίτσες” σαν μεγάλο καρύδι,(όπως στη φώτο), αφήνοντας 3-4 εκ. κενό μεταξύ τους, διότι θα φουσκώσουν.

4. Με λαδωμένο το δάχτυλό μας πατάμε λίγο την κορυφή που αφήνει το κορνέ στη ζύμη, να κάτσει. 5.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στην μεσαία θέση, στους 180 C για 15-20 λεπτά περίπου, ή μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
6. Αφού κρυώσουν, τα γεμίζουμε καλά με την κρέμα βανίλιας, τρυπώντας τα με την μύτη του κορνέ, στο πλάι, ή στο κάτω μέρος.

Κρέμα βανίλιας:
1. Κρατάμε 50 γρμ. από το γάλα.
2. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε μία κατσαρόλα. Χαράζουμε κάθετα με κοφτερό μαχαιράκι το φασόλι βανίλια, παίρνουμε τα σποράκια, και τα ρίχνουμε στο γάλα μαζί και το φασόλι.
3. Το τοποθετούμε στη φωτιά να βράσει, και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε το φασολάκι βανίλιας.
4. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους με την ζάχαρη. Προσθέτουμε το κρύο γάλα που κρατήσαμε, ανακατεύουμε λίγο, και κατόπιν το κορν φλάουρ, και το αλεύρι.
5. Ανακατεύουμε καλά, και το ρίχνουμε σιγά-σιγά στο βρασμένο γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το σύρμα.
6. Το τοποθετούμε ξανά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς να μην μας πιάσει η κρέμα, να πάρει μία βράση και να δέση η κρέμα, περίπου ένα λεπτό.
7. Την σκεπάζουμε με μεμβράνη, να εφάπτει επάνω στην κρέμα, και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς στο ψυγείο. Κατόπιν την χτυπάμε δυνατά με το σύρμα, για 1 λεπτό να αφρατέψει.
8. Γεμίζουμε τη σακούλα του κορνέ.

Γέμιση, σαντιγί:
1. Φτιάχνουμε την σαντιγί με το garni Γιώτης και το γάλα, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
2. Γεμίζουμε μια σακούλα του κορνέ.

Γλάσο σοκολάτας:
1. Ψιλοκόβουμε την σοκολάτα, και την βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το βούτυρο.
2. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός το ουίσκι, στη φωτιά να κάψουν καλά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και προσθέτουμε το ουίσκι.
3. Αδειάζουμε το μίγμα στο μπολ με την σοκολάτα-βούτυρο, και ανακατεύουμε με σπάτουλα απαλά να λιώσει η σοκολάτα, και να έχουμε ένα λείο απαλό, και γυαλιστερό μίγμα.
Το αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία, χλιαρό.

Σιρόπι:
1. Βράζουμε για ένα λεπτό όλα τα υλικά, και το αφήνουμε να κρυώσει.

Συναρμολόγηση:
1.  Βάζουμε το παντεσπάνι επάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί, και το σιροπιάζουμε ελαφρώς.
2. Ρίχνουμε λίγο γλάσο επάνω στο παντεσπάνι, και το απλώνουμε με μια σπάτουλα. (ίσα να το καλύψουμε).
3. Τοποθετούμε κυκλικά στην άκρη μια σειρά από τα γεμισμένα προφιτερόλ, (σουδάκια) το ένα δίπλα στο άλλο, ώστε να κάνουμε έναν κύκλο, στεφάνι.
4. Γεμίζουμε εσωτερικά τον κύκλο με σαντιγί που έχουμε στη σακούλα του κορνέ, σε ύψος σχεδόν μέχρι τη μέση των προφιτερόλ.
5. Φτιάχνουμε ξανά έναν κύκλο με προφιτερόλ, ακριβώς μέσα από τον πρώτο κύκλο, αφήνωντας ένα-δυο εκατοστά απόσταση από τον πρώτο κύκλο. Δεν τα χώνουμε τα προφιτερόλ στη σαντιγί, απλά πατάμε ίσα να κάτσουν ελάχιστα μέσα στη σαντιγί.
6. Γεμίζουμε το κενό εσωτερικά ξανά με σαντιγί, σε ύψος μέχρι τη μέση των προφιτερόλ, την ισιώνουμε, και τοποθετούμε μερικά ακόμα προφιτερόλ, στο κέντρο, στο κενό που έμεινε, πιέζοντας τώρα να καρφωθούν στη σαντιγί, στο ύψος σχεδόν με τα προηγούμενα.
7. Το βάζουμε στο ψυγείο για 1/2 – 2 ώρες να παγώσει, ή για πιο γρήγορα, 1 ώρα στην κατάψυξη.
8. Τοποθετούμε προσεχτικά το γλυκό σε σχάρα που έχουμε τοποθετήσει μέσα σε ταψί, και αδειάζουμε επάνω σιγά, σιγά το χλιαρό γλάσο, να καλύψει παντού όλο το γλυκό. Το αφήνουμε να τρέξει, και να στραγγίξει καλά.
9. Το βάζουμε προσεχτικά σε πιατέλα, ή δίσκο, και το τοποθετούμε για λίγο στο ψυγείο ώσπου να σφίξει το γλάσο.
10. Παίρνουμε με την χούφτα μας, λίγα τριμμένα φουντούκια, και τα κολλάμε πιέζοντας ελαφρώς, γύρω-γύρω χαμηλά στο πλαϊνό του γλυκού.
11. Καθαρίζουμε τον δίσκο μας από τα υπολείμματα φουντουκιού, και σερβίρουμε.
Διατηρείται στο ψυγείο.

Tips: 
Αν θέλετε μπορείτε την σαντιγί να την κάνετε με γεύση σοκολάτας, αντικαθιστώντας το garni Γιώτης με γεύση βανίλιας, με garni Γιώτης κακάο.



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *