Σαρλότ Σοκολάτας, απίθανη, υγιεινή, ξεχωριστή, και συνταγή για μπισκότα Σαβαγιάρ, από το “Γλυκοπλαστείο Νεανικόν”!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Πάντα μου άρεσαν οι τούρτες Σαρλότ. Όχι τόσο οι «σπιτικές», αυτές δηλαδή με τα ετοιματζίδικα σαβαγιάρ και τις κρέμες του κουτιού, αλλά οι αληθινές που σαν μικρά έργα τέχνης στολίζουν τα παριζιάνικα ζαχαροπλαστεία.

Η  δική μας εκδοχή κρατά καλά τις παραδόσεις του Γλυκοπλαστείου Νεανικόν. Είναι προσεκτικά σχεδιασμένη έτσι ώστε να περιέχει αρκετές χρήσιμες τροφές και ταυτόχρονα να μας χαρίζει μία πλούσια σοκολατένια γεύση. Και το πιο σημαντικό, είναι υλοποιημένη χωρίς κρέμα γάλακτος, χωρίς βούτυρο και χωρίς ζάχαρη.

Πάμε να δούμε?

Τα υλικά μας:

1/3 από την χειροποίητη σοκολάτα που θα διαβάσετε παρακάτω

τα μπισκότα σαβαγιάρ με αλεύρι από Ζέα που  μπορειτε να δειτε στο τέλος

τσέρκι διαμέτρου 16 εκ

Για την κρέμα σοκολάτα:

370 ml συμπυκνωμένο γάλα (ναι – ναι υπάρχει βιολογικό)

1 κουταλιά κακάο

1 κουταλιά χαρουπάλευρο

4 κουταλιές corn flour (ναι – ναι υπάρχει βιολογικό)

2 κουταλιές μέλι

Για την λευκή κρέμα:

185 ml συμπυκνωμένο γάλα

1 κουταλιά μέλι

2 κουταλιές corn flour

λίγη κανέλα

Για το σιρόπι:

2 κουταλιές μέλι

6 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού

Πάνω στο δίσκο που θα σερβίρουμε το γλυκό τοποθετούμε το τσέρκι και εσωτερικά του εφαρμόζουμε μία λωρίδα από λαδόκολλα. Παίρνουμε ένα χάρακα και κόβουμε τα σαβαγιάρ από τη μία πλευρά αφήνοντας τελικό μήκος 6,5 εκ. Επίσης αν χρειάζεται τριμάρουμε ελαφρά τις δύο κάθετες πλευρές έτσι ώστε όλα να έχουν το ίδιο πάχος. Δεν πετάμε τα κομμάτια που περισσεύουν, τα θέλουμε και αυτά. Εκτελούμε αυτή την εργασία περίπου για τα 18 πρώτα. (εικ 1).

Ετοιμάζουμε το σιρόπι ομογενοποιώντας τα υλικά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (μπεν μαρί). Με πινελάκι, μουσκεύουμε ένα – ένα τα σαβαγιάρ (εικ 2) και τα τοποθετούμε εσωτερικά στο τσέρκι (εικ 3). Δεν αφήνουμε κενά. Αν δούμε πως δε φτάνουν, κόβουμε μερικά ακόμα. Μόλις ολοκληρώσουμε την περίμετρο (εικ 4), καλύπτουμε και τη βάση τοποθετώντας μικρότερα κομμάτια (εικ 5). Σταματάμε, και προχωράμε με την κρέμα σοκολάτα.

sharlottesteps1

Ρίχνουμε τα 3/4 από το γάλα μέσα σε μία κατσαρόλα τοποθετημένη σε μέτρια φωτιά. Το υπόλοιπο γάλα (που πρέπει να είναι κρύο) το αδειάζουμε σε ένα μπολ όπου  προσθέτουμε το corn flour, το κακάο και το χαρουπάλευρο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε για λίγο στην άκρη (εικ 1). Παράλληλα ανακατεύουμε και το γάλα που βρίσκεται στη φωτιά, προσέχοντας μη μας καεί. Μόλις το γάλα πάρει την πρώτη βράση, ρίχνουμε το μέλι και μετά το μείγμα με το corn flour. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει  η κρέμα (εικ 2). Αμέσως τη μεταφέρουμε στο εσωτερικό της τούρτας (εικ 3).

Ραντίζουμε τα υπόλοιπα σαβαγιάρ και δημιουργούμε άλλη μία στρώση. (εικ 4).

Συνεχίζουμε με τη λευκή κρέμα. Με όμοιο τρόπο βάζουμε σε μία μικρότερη κατσαρόλα τα 3/4 από το γάλα και στο υπόλοιπο διαλύουμε το corn flour. Μόλις το γάλα πάρει βράση, ρίχνουμε το μέλι, το μείγμα με το corn flour, λίγη κανέλα και ανακατεύουμε πάλι μέχρι να δέσει η κρέμα μας. Μόλις ετοιμαστεί την αδειάζουμε στο γλυκό μας (εικ 5).

Περιμένουμε λίγο και όταν το γλυκό κρυώσει το μεταφέρουμε στο ψυγείο. Μετά από μία ώρα περίπου το βγάζουμε ώστε να τοποθετήσουμε τη τελευταία στρώση με τα κομμάτια της σοκολάτας. Διακοσμούμε όπως μας αρέσει, με η χωρίς τα αμύγδαλα (εικ 6). Ξανά στο ψυγείο για τουλάχιστον άλλες 4 ώρες. Πριν σερβιριστεί απομακρύνουμε προσεκτικά το τσέρκι και τη λαδόκολλα.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Αυτό ήταν !!!

sharlottesteps2

http://www.neanikon.gr/chocolatecharlotte/

Μπισκότα Σαβαγιάρ

20ΝΟΕ

Στο σημερινό post θα φτιάξουμε τα δικά μας μπισκότα σαβαγιάρ! Θα εργαστούμε με θρεπτικά υλικά όπως το αυγό, το δημητριακό Ζέα καθώς και το πολύτιμό μας μέλι. Φυσικά όπως κάθε φορά, χωρίς ζάχαρη και χωρίς λευκό αλεύρι.

savoiardi

Tα μπισκότα σαβαγιάρ, συνήθως δεν καταναλώνονται μόνα τους, αλλά αποτελούν το δομικό υλικό σε πολλά άλλα γλυκά. Εμείς θα τα χρησιμοποιήσουμε σε λίγες μέρες στην τούρτα Charlotte au chocolat.

Λοιπόν θα χρειαστούμε:

4 αυγά (σχετικά μεγάλα)

1 κουταλιά μέλι

90 γρ αλεύρι ολικής από Ζέα, κατά προτίμηση αλεσμένο σε πετρόμυλο

2 κουταλάκια του γλυκού baking powder

1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα και 1/4 μοσχοκάρυδο

Κορνέ με μύτη διαμέτρου 1,5 εκ

Μία λαδόκολλα όπου έχουμε με ένα μολύβι μαρκάρει αυτό τοσχεδιάγραμμα (εικ 1).

 

Όσο είναι τα αυγά κρύα διαχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Σκεπάζουμε τα δύο μπολ και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, περίπου για 30 λεπτά.

Ενώνουμε το αλεύρι, το baking powder και τα αρωματικά και τα κοσκινίζουμε 1-2 φορές ώστε να αναμειχθούν καλά. Απλώνουμε τη λαδόκολλα σε ένα ταψί, έχοντας το σχεδιάγραμμα από την κάτω πλευρά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 oC.

Ξεκινάμε χτυπώντας καλά (για 5 λεπτά) τους κρόκους στο μίξερ μέχρι να ασπρίσουν (εικ 2).

Αν το μέλι είναι έντονα παχύρευστο, ελαφρά το θερμαίνουμε τοποθετώντας το σε ένα πιατάκι πάω σε μπρίκι που περιέχει λίγο καυτό νερό.

Μεταφέρουμε το μείγμα με τους κρόκους σε ένα μπολ ανάδευσης. Καθαρίζουμε και σκουπίζουμε σχολαστικά το μπολ του μίξερ και ρίχνουμε τα ασπράδια. Χτυπάμε ξεκινώντας με μέτρια ταχύτητα και ανεβάζουμε μόλις σχηματιστεί η μαρέγκα (εικ 3). Αν θέλουμε, σε αυτό το σημείο προσθέτουμε λίγες σταγόνες λεμόνι ή ξύδι. Κατόπιν ρίχνουμε σα κλωστή τη μία κουταλιά μέλι και συνεχίζουμε για λίγο το χτύπημα.

Στο μπολ με τους κρόκους κοσκινίζουμε τη μισή ποσότητα από τα στερεά (εικ 4). Παίρνουμε μετά τη μισή μαρέγκα και με μία σπάτουλα εφαρμόζουμε απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω με σκοπό να ενώσουμε τα υλικά μας. Δεν το παρακάνουμε διότι θέλουμε να κρατήσουμε τον αέρα. Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, ρίχνουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα (εικ 5) και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα να διπλώνουμε το μείγμα μας (εικ 6).

Γεμίζουμε το κορνέ και κρατώντας το σε γωνία 45 μοιρών σχηματίζουμε τα σαβαγιάρ ακολουθώντας το μήκος της κάθε κάθετης γραμμής (εικ 7). Μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 10 λεπτά (εικ 8). Μόλις βγάλουμε το ταψί (εικ 9) προσεκτικά με μία σπάτουλα τα ξεκολλάμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε μία σχάρα. Η γεύση τους σε αυτή τη φάση είναι απλοϊκή, αυτό δεν μας προβληματίζει διότι στα γλυκά, πριν χρησιμοποιηθούν, ραντίζονται με αρωματικό σιρόπι. Όπως θα κάνουμε και εμείς, στη Σαρλότ σοκολάτας…

savoiardi

http://www.neanikon.gr/savoiardi/

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *