Σαρλότ Σοκολάτα – Κάστανο, από το Γλυκοπλαστείο Νεανικόν και το neanikon.gr!!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Για τα μπισκότα σαβαγιάρ θα χρειαστούμε:

4 αυγά

1 κουταλιά μέλι

100 γρ αλεύρι ολικής Ζέας

2 κουταλάκια baking powder

Ακολουθούμε προσεκτικά τα βήματα που περιγράφονται στο τέλος και ετοιμάζουμε τα μπισκότα. Το μήκος το προσαρμόζουμε ανάλογα με το επιθυμητό ύψος της τούρτας. Η δική μου φόρμα έχει μεγάλη διάμετρο 14 εκ και ύψος 8 εκ και φτάνει περίπου για 6 μερίδες. Δεν μας προβληματίζει που προκύπτουν άγευστα διότι θα «ρουφήξουν» όλη τη γλύκα και τη γεύση από το σιρόπι.

Για τη μους θα χρειαστούμε:

250 γρ καθαρισμένα, καλά βρασμένα, κάστανα

200 ml χυμό πορτοκαλιού και λίγο ξύσμα

3 κουταλιές μέλι

1,5 κουταλιά κακάο

1 κουταλιά χαρουπόσκονη

50 γρ φυσικό βούτυρο κακάο

Στο επεξεργαστή τροφών αλέθουμε τα κάστανα μέχρι να γίνουν πουρές. Σταδιακά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με τη σειρά που αναγράφονται, εκτός από το τελευταίο. Σταματάμε για λίγο τη λειτουργία της συσκευής και σε μπεν μαρί θερμαίνουμε ελαφρά το βούτυρο κακάο. Μόλις λιώσει το προσθέτουμε στο μείγμα, ενεργοποιούμε ξανά τη δυνατή ταχύτητα και αλέθουμε μέχρι να προκύψει μία λεία κρέμα. Αυτό ήταν!

Για το σιρόπι θα χρειαστούμε:

200 ml νερό

1,5 κουταλάκι κακάο

1 κουταλάκι χαρουπόσκονη

2 κουταλιές μέλι

Σε ένα μπρίκι θερμαίνουμε σε σιγανή φωτιά όλα τα υλικά ανακατεύοντας σταθερά μέχρι να προκύψει ένα ελάχιστα δεμένο σιρόπι

Για τη γέμιση θα χρειαστούμε:

Περίπου 200 γρ καλά βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα

Προαιρετικά για στολισμό:

Λίγο κακάο για πασπάλισμα

Φρέσκα φρούτα του δάσους, π.χ. σμέουρα

Συναρμολόγηση:

Κόβουμε ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλα ακριβώς στο μέγεθος της βάση της φόρμας. Το τοποθετούμε στο πάτο της έτσι ώστε να πετύχουμε ένα ευκολότερο ξεφορμάρισμα.

chestnutcharlotte2

Βουτάμε καλά ένα – ένα τα σαβαγιάρ στο σιρόπι και κτίζουμε, στο εσωτερικό της φόρμας, τα τοιχώματα της τούρτας. Μόλις ολοκληρώσουμε όλη την περίμετρο γεμίζουμε με το 1/3 της μους. Από πάνω απλώνουμε μία οριζόντια στρώση με σιροπιασμένα σαβαγιάρ και κομμάτια από κάστανα. Συνεχίζουμε με το  άλλο 1/3 της μους, ξανά σαβαγιάρ και ξανά κάστανα. Επαναλαμβάνουμε για άλλη μία φορά την παραπάνω διαδικασία.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Καλύπτουμε με μία μεμβράνη τη φόρμα και την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 με 3 ώρες. Για να την ξεφορμάρουμε, με ένα λεπτό μαχαίρι ξεκολλάμε προσεκτικά τα σαβαγιάρ και την αναποδογυρίζουμε. Λίγο πριν την σερβίρουμε την γαρνίρουμε με φρούτα τους δάσους ή με ό,τι άλλο θεωρούμε πως δένει γευστικά. Σε κάθε περίπτωση ο συνδυασμός σοκολάτα – κάστανο αρκεί για να σας εντυπωσιάσει!

chestnutcharlotte

Να σας υπενθυμίζω πως μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για το δωράκι του προηγούμενου post μέχρι την Τετάρτη. Κάπου το απόγευμα θα κάνω την κλήρωση και θα αναρτήσω στο τέλος του post τους δύο τυχερούς φίλους.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Unilever, χορηγό σταβραβεία του ΒΗΜΑ Gourmet για τα όμορφα προϊόντα που μου έστειλε. Μελετώντας το site της Unilever, ένα από τα πολλά που μου έκαναν θετική εντύπωση ήταν το γεγονός πως η εταιρεία εφαρμόζειzero waste πολιτική.

Στα πλαίσια των Βραβείων καλούμαστε όλοι bloggers που συμμετέχουμε να ετοιμάσουμε δύο post με συνταγές που αξιοποιούν το προϊόν του χορηγού της κατηγορίας που ανήκουμε. Οι συγκεκριμένες αναρτήσεις θα είναι σημαντικές γιατί θα αξιολογηθούν και από τους κριτές. Αν και προγραμματίζω να τις βγάλω κάπου σε 2 βδομάδες έχω ήδη ξεκινήσει τις προετοιμάζομαι και φυσικά να αγχώνομαι :-) Με ξέρετε πια …

http://www.neanikon.gr/chestnutandchocolatecharlotte/

Μπισκότα Σαβαγιάρ

20ΝΟΕ

Στο σημερινό post θα φτιάξουμε τα δικά μας μπισκότα σαβαγιάρ! Θα εργαστούμε με θρεπτικά υλικά όπως το αυγό, το δημητριακό Ζέα καθώς και το πολύτιμό μας μέλι. Φυσικά όπως κάθε φορά, χωρίς ζάχαρη και χωρίς λευκό αλεύρι.

savoiardi

Tα μπισκότα σαβαγιάρ, συνήθως δεν καταναλώνονται μόνα τους, αλλά αποτελούν το δομικό υλικό σε πολλά άλλα γλυκά. Εμείς θα τα χρησιμοποιήσουμε σε λίγες μέρες στην τούρτα Charlotte au chocolat.

Λοιπόν θα χρειαστούμε:

4 αυγά (σχετικά μεγάλα)

1 κουταλιά μέλι

90 γρ αλεύρι ολικής από Ζέα, κατά προτίμηση αλεσμένο σε πετρόμυλο

2 κουταλάκια του γλυκού baking powder

1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα και 1/4 μοσχοκάρυδο

Κορνέ με μύτη διαμέτρου 1,5 εκ

Μία λαδόκολλα όπου έχουμε με ένα μολύβι μαρκάρει αυτό τοσχεδιάγραμμα (εικ 1).

 

Όσο είναι τα αυγά κρύα διαχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Σκεπάζουμε τα δύο μπολ και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, περίπου για 30 λεπτά.

Ενώνουμε το αλεύρι, το baking powder και τα αρωματικά και τα κοσκινίζουμε 1-2 φορές ώστε να αναμειχθούν καλά. Απλώνουμε τη λαδόκολλα σε ένα ταψί, έχοντας το σχεδιάγραμμα από την κάτω πλευρά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 oC.

Ξεκινάμε χτυπώντας καλά (για 5 λεπτά) τους κρόκους στο μίξερ μέχρι να ασπρίσουν (εικ 2).

Αν το μέλι είναι έντονα παχύρευστο, ελαφρά το θερμαίνουμε τοποθετώντας το σε ένα πιατάκι πάω σε μπρίκι που περιέχει λίγο καυτό νερό.

Μεταφέρουμε το μείγμα με τους κρόκους σε ένα μπολ ανάδευσης. Καθαρίζουμε και σκουπίζουμε σχολαστικά το μπολ του μίξερ και ρίχνουμε τα ασπράδια. Χτυπάμε ξεκινώντας με μέτρια ταχύτητα και ανεβάζουμε μόλις σχηματιστεί η μαρέγκα (εικ 3). Αν θέλουμε, σε αυτό το σημείο προσθέτουμε λίγες σταγόνες λεμόνι ή ξύδι. Κατόπιν ρίχνουμε σα κλωστή τη μία κουταλιά μέλι και συνεχίζουμε για λίγο το χτύπημα.

Στο μπολ με τους κρόκους κοσκινίζουμε τη μισή ποσότητα από τα στερεά (εικ 4). Παίρνουμε μετά τη μισή μαρέγκα και με μία σπάτουλα εφαρμόζουμε απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω με σκοπό να ενώσουμε τα υλικά μας. Δεν το παρακάνουμε διότι θέλουμε να κρατήσουμε τον αέρα. Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, ρίχνουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα (εικ 5) και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα να διπλώνουμε το μείγμα μας (εικ 6).

Γεμίζουμε το κορνέ και κρατώντας το σε γωνία 45 μοιρών σχηματίζουμε τα σαβαγιάρ ακολουθώντας το μήκος της κάθε κάθετης γραμμής (εικ 7). Μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 10 λεπτά (εικ 8). Μόλις βγάλουμε το ταψί (εικ 9) προσεκτικά με μία σπάτουλα τα ξεκολλάμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε μία σχάρα. Η γεύση τους σε αυτή τη φάση είναι απλοϊκή, αυτό δεν μας προβληματίζει διότι στα γλυκά, πριν χρησιμοποιηθούν, ραντίζονται με αρωματικό σιρόπι. Όπως θα κάνουμε και εμείς, στη Σαρλότ σοκολάτας…

savoiardi

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *