Σαρλότ με κρέμα μανταρινιού, μους σοκολάτας και γκανάς, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

 

Τι να πρωτοπώ γι’αυτό το γλυκό… Δεν βρίσκω λόγια να περιγράψω τη φίνα γεύση του εκτός από την εντυπωσιακή του εμφάνιση. Θα σταθώ μόνο στα σημεία που το κάνουν τόσο διαφορετικό και ιδιαίτερο: Αρωματική, αφράτη κρέμα μανταρινιού και βελούδινη σοκολατένια μους. Ένας ξεχωριστός συνδυασμός σε μια πανεύκολη διαδικασία που έχει ως αποτέλεσμα το πανάλαφρο και νοστιμότατο αυτό επιδόρπιο! Εξαιρετική ιδέα για το τραπέζι του ρεβεγιόν που ολοκληρώνει ιδανικά ένα πλούσιο γεύμα!

 

 

Τα υλικά μας αφορούν μια τούρτα 6 μερίδων χρησιμοποιώντας φόρμα-δαχτυλίδι με κούμπωμα στα 18 εκ.

Οπότε θα χρειαστούμε:
Κρέμα μανταρινιού:

  • 250 ml χυμός μανταρινιού φρέσκο ή τυποποιημένο (εγώ έστυψα φρέσκο χυμό γλυκών μανταρινιων που έδωσε εξαιρετική γεύση στην κρέμα)
  • ξύσμα από 2 μανταρίνια
  • 2 κουτ.σ. σιμιγδάλι ψιλό

Μους σοκολάτας:

  • 125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σκούρη
  • 80 ml γάλα φρέσκο
  • 220 ml κρέμα γάλακτος πλήρης για σαντιγί

Για την γκανάζ:

  • 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σκούρη
  • 40 ml γάλα φρέσκο

Επιπλέον χρειαζόμαστε:

  • 1 πακέτο σαβαγιάρ
  • λίγο γάλα ανακατεμένο με 1 κουτ.γλ. λικέρ εσπεριδοειδών/μπράντι
  • φέτες μανταρινιού/μανταρινόφυλλα

 

Εκτέλεση:

  • Ετοιμάζουμε την κρέμα μανταρινιού: Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το χυμό και το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει. Αφού η κρέμα δέσει αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το ξύσμα και την σκεπάζουμε με ένα κομμάτι μεμβράνης να εφάπτεται στην επιφάνεια της. Αφήνουμε να κρυώσει.
  • Ετοιμάζουμε τη μους: Σε μπολ ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα.  Ζεσταίνουμε το γάλα και το ρίχνουμε πάνω από την κουβερτούρα. Αφήνουμε 5 λεπτά στην άκρη να μαλακώσει κι ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ενιαία σοκολατένια σως. Περιμένουμε να γίνει χλιαρή. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί. Παίρνουμε 1 κουτ.σ. από τη σαντιγί και την ανακατεύουμε στο μπολ με τη σως σοκολάτας ώστε να πάρουν ίδια θερμοκρασία. Το νέο μείγμα το αδειάζουμε στο μπολ με την σαντιγί σταδιακά κι όχι όλο μαζί. Με μαρίζ ανακατεύουμε από κάτω προς τα πάνω μέχρι να ενωθούν τα 2 μείγματα κι αποκτήσουμε ανάλαφρη μους.
  • Ετοιμάζουμε την γκανάζ: Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με την κουβερτούρα κι ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ενιαία σοκολατένια σάλτσα. Αφήνουμε στην άκρη να χλιάνει.

Συναρμολόγηση:

  • Βουτάμε στιγμιαία στο υγρό γάλακτος + λικέρ ένα ένα σαβαγιάρ από την πλευρά της ζάχαρης και το στερεώνουμε εσωτερικά στα τοιχώματα της φόρμας όρθιο το ένα δίπλα στο άλλο (δε βάζουμε δύναμη γιατί λιώνουν εύκολα). Εργαζόμαστε ομοίως για να φτιάξουμε τη βάση κόβοντας και προσαρμόζοντας τα σαβαγιάρ έτσι ώστε να καλυφθούν τα όποια κενά.
  • Αδειάζουμε κουταλιά -κουταλιά τη μους και τη στρώνουμε απαλά σε ίσο πάχος. Κάνουμε άλλη μια στρώση από ραντισμένα σαβαγιάρ. Ανακατεύουμε λίγο με σύρμα την κρέμα μανταρινιού να αφρατέψει και την αδειάζουμε πάνω από τα σαβαγιάρ. Τέλος ρίχνουμε απαλά και τη γκανάζ στην επιφάνεια της κρέμας.
  • Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 4 ώρες κι έπειτα ξεφορμάρουμε.
  • Για πιο εντυπωσιακό εφέ διακοσμούμε με φύλλα μανταρινιών/φέτες μανταρινιού και μια λεπτή κορδέλα περιμετρικά των εξωτερικών σαβαγιάρ (αυτό βοηθάει και στη στήριξη τους).

 

Καλή σας απόλαυση
Σας γλυκοφιλώ :*
Μαριφάνη
https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2019/12/blog-post_61.html?m=1&fb

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *