Πριν λίγες μέρες ο σύζυγος είχε ζητήσει κέικ λεμόνι. Οπότε μπήκαμε παρέα στην κουζίνα και το φτιάξαμε μαζί. Είχα την ιδέα να το εμπλουτίσουμε με φιστίκι Αιγίνης (υπέροχο, αλλά ακριβό το άτιμο) και να το περιχύσουμε με ένα ελαφρύ σιροπάκι. (μπορείτε άνετα να το παραλείψετε). Το κέικ είναι νηστίσιμο, ελαφρύ, αφράτο παρ’όλο που δεν έχει αυγά και βούτυρο, λεμονάτο χωρίς να είναι ξινό και γλυκό όσο χρειάζεται. Το φτιάξαμε σε τσέρκι αντί για φόρμα και βγήκε πολύ ευπαρουσίαστο. Φουσκωτό και μπαμπάτσικο! Πρέπει να το δοκιμάσετε κι εσείς αυτό το vegan κέικ λεμονιού! Είμαι σίγουρη πως θα σας αρέσει! Εδώ άρεσε και στην μανούλα μου που δεν αγαπά τα κέικ!
Φιλάκια πολλά, μυρωδάτα και λεμονάτα! Καλά μαγειρέματα, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες και καλό υπόλοιπο εβδομάδας! Μουάτς!
Υλικά για τσέρκι 18cm:
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
120 γρ. (φυτικό) γάλα
40 γρ. χυμός λεμονιού κ λίγο ξύσμα
60 γρ. ηλιέλαιο
200 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. σόδα
50+20 γρ. φιστίκι Αιγίνης
για το σιρόπι (προαιρετικό):
45 γρ. νερό
50 γρ. ζάχαρη
5 γρ. χυμός λεμονιού
Εκτέλεση:
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Σε ένα μπολ χτυπώ το λάδι με το γάλα, το ξύσμα και τη ζάχαρη. Κατόπιν ρίχνω τη σόδα στο χυμό λεμονιού και ανακατεύω ώσπου να αφρίσει. Ρίχνω αυτό το μείγμα στο μείγμα του λαδιού κι ανακατεύω. Προσθέτω σταδιακά και το αλεύρι. Στο τέλος ενσωματώνω και τα 50 γρ. χοντροκοπανισμένα φιστίκια Αιγίνης. Αδειάζω το μείγμα σε τσέρκι στρωμένο με λαδόκολλα (μην ξεχάσετε να λαδώσετε τα τοιχώματα). Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 40-45 λεπτά. Βγάζω από τον φούρνο κι όταν κρυώσει προαιρετικά ετοιμάζω το σιρόπι. Βάζω τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και αποσύρω όταν πάρουν μια βράση. Περιχύνω το κρύο κέικ με το ζεστό σιρόπι και πασπαλίζω με λίγο ξύσμα και τα υπόλοιπα φιστίκια Αιγίνης. Καλή σας απόλαυση!
Αφήστε μια απάντηση