Τιραμισού λεμόνι (ακαταμάχητο), από την Μπέττυ μας και το “taste of life by Betty”!
Τιραμισού λεμόνι! Μα γίνεται; Αφού όλοι γνωρίζουμε το γλυκό αυτό με τα σαβαγιάρ , τη χαρακτηριστική “τυρένια” κρέμα και το ποτό Tia Maria να χαρίζει απλόχερα το άρωμα του καφέ σε κάθε μπουκιά…Εεε λοιπόν να που γίνεται: η τυρένια κρέμα παραμένει και μάλιστα εμπλουτίζεται με πλούσια lemon curd και το ποτό που θα αρωματίσει τα σαβαγιάρ θα είναι το λατρεμένο λιμοντσέλο…Γιατί είναι κι αυτοί που αγαπούν με πάθος το λεμόνι και είναι πάρα πολλοί…Αφιερωμένο λοιπόν με πολλή αγάπη σε όλους…
Υλικά:
400 γρ. σαβαγιάρ
1 δόση lemon curd
400 γρ. κρέμα τυρί
200 γρ. κρέμα γάλακτος με 30% λιπαρά που την έχουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες
200 γρ. κουβερτούρα λευκής σοκολάτας
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη για την κρέμα γάλακτος
1/2 κούπα άχνη για το τυρί
2 φύλλα ζελατίνης
Για το σιρόπι:
2 κούπες χλιαρό γάλα
75 ml λικέρ λιμοντσέλο
Εκτέλεση:
-Ετοιμάζουμε πρώτα την lemon curd σύμφωνα με τη βασική συνταγή ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Αν θέλουμε μπορούμε να την ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα.
-Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τις 2 κ.σ. άχνη στο μίξερ χειρός μέχρι να πήξει και να έχουμε μια παχιά σαντιγύ. Την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να την χρησιμοποιήσουμε.
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
-Λιώνουμε την λευκή κουβερτούρα σε μπαιν μαρί και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει λίγο. Δε συστήνω φούρνο μικροκυμάτων για τη λευκή κουβερτούρα όπως κάνω συνήθως με τη κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας γιατί δεν είναι τόσο ανθεκτική σε μεγάλες θερμοκρασίες και μπορεί να καεί και να αλλοιωθεί η σύστασή της.
-Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης και αφού τα στίψουμε με τα χέρια μας τα διαλύουμε σε 3 κ.σ. βραστό νερό ανακατεύοντας με ένα πιρούνι.
-Ρίχνουμε το τυρί και τη μισή κούπα άχνη σε ένα μπωλ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν λεία κρέμα. Προσθέτουμε τη ζελατίνη και στη συνέχεια τη λιωμένη λευκή σοκολάτα. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε ΤΗ ΜΙΣΗ δόση lemon curd (την υπόλοιπη θα τη χρησιμοποιήσουμε στο στρώσιμο του γλυκού).
Τέλος προσθέτουμε την χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε για λίγο μέχρι να πετύχουμε μια ομοιογενή , αφράτη , πλούσια κρέμα.
-Ετοιμάζουμε το σιρόπι ανακατεύοντας απλά το χλιαρό γάλα με το λικέρ λιμοντσέλο.
-Στήνουμε τότε το γλυκό:
Βουτάμε το κάθε σαβαγιάρ για λίγα δευτερόλεπτα στο σιρόπι και αφού το κρατήσουμε για λίγο στον αέρα ώστε να στραγγίσει όσο από το σιρόπι περισσεύει το τοποθετουμε σε ένα γυάλινο σκεύος 20×30 . Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να στρώσουμε όλη την επιφάνεια του σκεύους. Αδειάζουμε πάνω από τα σαβαγιάρ τη μισή κρέμα τυριού και την απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Αδειάζουμε κάμποσες κουταλιές από τη lemon curd που έχουμε φυλάξει και την απλώνουμε από πάνω με την ανάποδη του κουταλιού. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο με μια δεύτερη στρώση σαβαγιάρ , την υπόλοιπη κρέμα τυριού και τέλος με την υπόλοιπη lemon curd. Με την άκρη της σπάτουλας κάνουμε σχεδιασμούς και ομορφαίνουμε την επιφάνεια.
Τοποθετούμε για λίγο στο ψυγείο , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Είναι εξαιρετικό…
Καλή απόλαυση!
Συνταγή για lemon curd θα βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ!
Lemon curd (κρέμα λεμονιού)
- Σχεδόν διάφανη , γυαλιστερή , με έντονο χρώμα που σου φτιάχνει τη διάθεση και σε προδιαθέτει θετικά , μια κρέμα που πηγαίνει παντού και ταιριάζει με όλα…είμαι τόσο ενθουσιασμένη μ’ αυτή την συνταγή που τη φτιάχνω και την ξαναφτιάχνω και δεν τη χορταίνω…Απλή , εντυπωσιακή , νόστιμη , με υπόξινη γεύση και τη ζάχαρη να την ισορροπεί τόσο όσο πρέπει…όλο λέω πως αρκεί αλλά όσες φορές κι αν την έφτιαξα , όχι μόνο εξαφανίστηκε , αλλά ήδη έχω προγραμματίσει την επόμενη εφαρμογή της. Τρώγεται μετά μανίας και είναι εθιστική , ταιριάζει σε τάρτες , τούρτες , τηγανίτες , κέικς , μπισκότα κλπ…εγώ ωστόσο με το κουταλάκι απ’ ευθείας από το βάζο , μια χαρά την τιμώ…
Υλικά:
4 αυγά
Ξύσμα από 2-3 λεμόνια ανάλογα με το μέγεθός τους
150 ml xυμό λεμονιού
140 γρ. ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο
1 κ.σ. κορν φλάουρ
Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μεταλλικό σκεύος πολύ καλά με το σύρμα . Τότε προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πετύχουμε ένα εντελώς ομοιόμορφο υγρό μίγμα . Παράλληλα μισογεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και όταν το νερό πάρει βράση , τοποθετούμε πάνω το μεταλλικό μπωλ με το μίγμα που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε διαρκώς (μέθοδος μπαιν-μαρί) μέχρι να πήξει η κρέμα. Αυτό θα πάρει περίπου 5 λεπτά. Αποσύρουμε τότε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο . Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να λιώσει εντελώς το βούτυρο και να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Η κρέμα είναι έτοιμη , την τοποθετούμε σε ένα γυάλινο δοχείο με σκέπασμα ή τη σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται πάνω στην επιφάνεια και τη διατηρούμε στο ψυγείο έτοιμη για κάθε χρήση.
Καλή επιτυχία!
Σας προτείνω να δοκιμάσετε το ψητό cheese cake λεμονιού με lemon curd , ιδανική για το τσάι ή τον καφέ ή σαν επιδόρπιο μετά από ένα γιορτινό τραπέζι! Συνταγή θα βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ!
Αφήστε μια απάντηση