Μηλόπιτα Crumble με βρόμη (vegan), από την Δήμητρα και τον Λευτέρη των foodstastes.gr!
Φθινόπωρο και μηλόπιτα “πάνε” πάντα μαζί!
Νομίζω πως η μηλόπιτα είναι το γλυκό “κατατεθέν” του φθινοπώρου.
Και πώς να μην είναι άλλωστε καθώς αυτή είναι η εποχή του μήλου.
Αγαπάμε όλες τις μηλόπιτες. Εύκολες, απλές, τύπου κέικ, “ανοιχτές”, crumble, τύπου τάρτες κλπ
Παρακάτω θε βρείτε την δική μας συνταγή για την πιο απολαυστική crumble μηλόπιτα, γνωστή και ως “τριφτή” μηλόπιτα και μάλιστα χορτοφαγική (vegan).
Ένα ακόμη από τα “συν” αυτής της μηλόπιτας αποτελεί η προσθήκη της βρόμης που αυξάνει την θρεπτική της αξία!
Η βρώμη “τραβάει” όλα τα υγρά που βγάζουν τα μήλα στην γέμιση όσο ψήνεται η μηλόπιτα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πιο υπέροχη, γευστική, πλούσια σε γεύση, ζουμερή μηλόπιτα!
Προσθέστε αν θέλετε στην γέμιση σταφίδες και καρύδια, σίγουρα μπόλικη κανέλα και αφήστε την κάθε μπουκιά να σας ταξιδέψει σε όμορφες, γλυκιές φθινοπωρινές αναμνήσεις.
Υλικά:
Για την ζύμη:
3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. μπέικιν
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ.γλ. κανέλα
1 βανίλια
3/4 φλ. λιωμένο βιτάμ (χλιαρό)
1/2 φλ. σπορέλαιο ή ελαιόλαδο
3-5 κουταλιές νερό
Για την γέμιση:
4 μήλα κόκκινα
1/2 φλ. ζάχαρη καστανή (αν δεν έχετε χρησιμοποιήστε λευκή)
1 κ.σ. κανέλα
1/2 φλ. νιφάδες ή πίτουρο βρόμης
1/2 φλ. σταφίδες (προαιρετικά)
1/2 φλ. καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Γαρνίρισμα:
Σιρόπι καραμέλας
Άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Για την ζύμη:
1. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα στερεά υλικά. Ανακατεύουμε.
2. Κάνουμε μια λακούβα στην μέση, ρίχνουμε τα υγρά και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Αν χρειάζεται κι άλλο υγρό προστέθουμε λίγο νερό (1-2 κουταλιές). Αν θέλουμε ανακατεύουμε στο μίξερ με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη.
3. Από την ζύμη που θα σχηματιστεί κρατάμε το 1/3, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη (για 20′ λεπτά).
4. Παίρνουμε ένα ταψάκι με αποσπώμενα τοιχώματα (εάν δεν έχουμε δεν πειράζει, χρησιμοποιούμε αυτό που έχουμε). Βουτυρώνουμε με το βιτάμ ελαφρά και αλευρώνουμε όλη την επιφάνεια με λίγο αλεύρι. Τινάζουμε να φύγει το επιπλέον αλεύρι. Απλώνουμε πάνω ομοιόμορφα την υπόλοιπη ζύμη που έχουμε κρατήσει δημιουργώντας και τοιχώματα. Προσέχουμε ώστε να είναι ισόπαχη όσο μπορούμε παντού. Προσέχουμε επίσης και τις άκρες ώστε να μην έχουν πολύ πάχος. Αφού την απλώσουμε ισιώνουμε πατώντας απαλά την ζύμη με την πίσω μεριά από ένα μεγάλο κουτάλι.
Για την γέμιση:
1. Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα μήλα με χοντρό τρίφτη (εμείς δεν βάλαμε την φλούδα εάν όμως θέλετε μπορείτε να την αφήσετε).
2. Ανακατεύουμε τα μήλα με όλα τα υλικά της γέμισης και την απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από την ζύμη που απλώσαμε στο ταψί. Χρησιμοποιούμε αν θέλουμε την πίσω μεριά ενός μεγάλου κουταλιού για να ισώσουμε την επιφάνεια.
Για το τελείωμα:
1. Παίρνουμε την ζύμη που βάλαμε στην κατάψυξη και την τρίβουμε με τον χοντρό τρίφτη πάνω από την γέμιση που απλώσαμε. Αφού το τρίψουμε όλο, το απλώνουμε με απαλές κινήσεις σε όλη την επιφάνεια ώστε να καλυφθεί όλη η γέμιση.
2. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ καφέ χρώμα.
Σερβίρουμε προαιρετικά με άχνη ζάχαρη και σιρόπι καραμέλας αφού κρυώσει καλά.
Καλή επιτυχία!
Γεια σας.Παρα πολύ ωραία η μηλόπιτα σας!
🙂