Κέικ καρότου με φιστίκι Αιγίνης και πορτοκάλι από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις “Συνταγές Πάνος”!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ένα φανταστικό κέικ με καρότο και φιστίκι Αιγίνης, με άρωμα πορτοκαλιού. Σιροπιασμένο ελαφρώς με χυμό από φρέσκο πορτοκάλι, μέλι, και τριμμένα φιστίκια. Μοναδικές λιχουδιές… Οι φώτο είναι ενδεικτικές.

 

Υλικά για 2 ορθογώνιες φόρμες του κέικ 10×20 εκ. ή στρογγυλή 24 εκ.:

Για το κέικ:
400 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρμ. ζάχαρη καστανή, αλεσμένη στο μούλτι
130 γρμ. φιστίκι Αιγίνης ανάλατο (ψιλαλεσμένο στο μούλτι, όχι εντελώς σκόνη)
80 γρμ. καρότο, τριμμένο στο ψιλό του τρίφτη
200 γρμ. γιαούρτι στραγγιστό
220 γρμ. βούτυρο soft, σε θερμοκρασία δωματίου
4 αυγά
2 κουτ. γλ. κοφτά μπέικιν πάουντερ
1 στικ βανίλιας, ή 1 κουτ. γλ. εσάνς βανίλιας
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
ξύσμα ενός λεμονιού

Για το σιρόπιασμα:
200 γρμ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, χλιαρό
30 γρμ. φρέσκο χυμό λεμονιού, χλιαρό
100 γρμ. ζάχαρη άχνη
1 κουτ. σ. μέλι
70-80 γρμ. φιστίκι Αιγίνης ανάλατο (μέτρια ψιλοαλεσμένο στο μούλτι)

Εκτέλεση:

Κέικ:
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τις φόρμες.
2. Αναμειγνύουμε καλά σε ένα λεκανάκι το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες, και το φιστίκι Αιγίνης.
3. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει, και προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, κατόπιν το γιαούρτι, το καρότο, και το ξύσμα λεμόνι/πορτοκάλι.
4. Προσθέτουμε σιγά σιγά, το μείγμα αλευριού ανακατεύοντας σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
5. Ρίχνουμε το μείγμα στις φόρμες, και ψήνουμε για 40-45 λεπτά περίπου. (δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα να δούμε αν έχει ψηθεί).

Σιρόπι:
1. Ανακατεύουμε με το σύρμα τους χυμούς πορτοκαλιού/λεμονιού,  με τη ζάχαρη άχνη, το μέλι, και το φιστίκι Αιγίνης, έως ότου λιώσει η ζάχαρη.

Ολοκλήρωση:
1. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, το αφήνουμε 5 λεπτά, και το περιχύνουμε με το σιρόπι μας, προσεχτικά και αργά, να πάει παντού. Μην περιμένετε να σιροπιαστεί μέχρι κάτω όλο το κέικ, όπως γίνετε με το σάμαλι. Σιροπιάζεται επιφανειακά.
Το αφήνουμε για 20 λεπτά να κρυώσει, ώστε να μπορούμε να το ξεφορμάρουμε.
2. Το ξεφορμάρουμε προσεχτικά, και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Σερβίρουμε σε κομμάτια.

 

 

 

http://sintagespanos-zaxaroplastiki.blogspot.gr/2014/10/blog-post.html


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *