Πορτοκαλόπιτα αλλιώτικη, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Σαν σάμαλι ή ραβανί ψημένο μέσα σε φύλλα κρούστας, αλλιώς, η πορτοκαλόπιτα στα καλύτερά της! Μοσχοβολάει βούτυρο και πορτοκάλι και είναι το τέλειο κέρασμα. 

Υλικά για ένα ταψάκι 25Χ35εκ.:

Για τη ζύμη και τα φύλλα:

  • 6 φύλλα κρούστας
  • 100γρ. βούτυρο  LURPAK λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
  • 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
  • 1 1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2 αβγά
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 125γρ. βούτυρο LURPAK σε θερμοκρασία περιβάλλοντος κομμένο σε κυβάκια
  • 200γρ. κρέμα γάλακτος ΑRLA
  • ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

 Για το σιρόπι

  • 2 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο

Εκτέλεση

  1. Πρώτα ετοιμάζετε ένα σιρόπι βράζοντας για 8 λεπτά όλα τα υλικά μαζί μέσα σε ένα κατσαρολάκι κι ύστερα το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
  2. Για τη ζύμη: ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το ξύσμα των πορτοκαλιών.
  3. Χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν καλά και όταν ασπρίσει το μίγμα προσθέτετε τα κυβάκια του βούτυρου. Συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθεί στο μίγμα και προσθέτετε πρώτα την κρέμα γάλακτος και μετά το χυμό του πορτοκαλιού.
  4. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε το μίγμα με τα σιμιγδάλια και το αλεύρι ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνουν ένας πηχτός χυλός.
  5. Βουτυρώνετε το ταψάκι σας, να μην είναι μεγαλύτερο σε διαστάσεις από 25 Χ 35εκ. και στρώνετε τα πρώτα 3 φύλλα αλείφοντάς τα με λιωμένο βούτυρο και αφήνοντας να εξέχουν γύρω από το ταψί. Τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας τα βουτυρώνετε και τα διπλώνετε στη μέση, τοποθετώντας το ένα πάνω στο άλλο. Αδειάζετε μέσα το μείγμα της ζύμης και γυρίζετε τα φύλλα που εξέχουν σε ρολό προς τα μέσα. Βουτυρώνετε καλά γύρω γύρω τα ρολαρισμένα φύλλα και ψήνετε το γλυκό στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά.
  6. Ξεφουρνίζετε και μετά από 5 λεπτά χαράζετε το γλυκό σε κομμάτια και το περιχύνετε με το μισό σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλα. Αφού το απορροφήσει, συνεχίζετε με το υπόλοιπο σιρόπι. Αφήνετε να κρυώσει εντελώς πριν σερβίρετε σε πιάτα γιατί αλλιώς διαλύεται.

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

 

http://www.sweetly.gr/2017/02/portokalopita-alliotiki/

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *