Αρμενοβίλ, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

 

Η αλλιώς… Λευκός κορμός σαν παρφέ!

Γλυκό που φέρνει κάτι από vintage, προσαρμοσμένο όμως στα μέτρα της… μοντέρνας οικιακής ζαχαροπλαστικής.

Πολύ εύκολο, αρκετά οικονομικό και πλούσιο σε γεύση και υφές το γλυκό αυτό θα ολοκληρώσει με τον πιο γευστικό τρόπο το γεύμα σας!!!

Υλικά για μια μεγάλη μακρόστενη φόρμα ή 2 μικρότερες:

  • 500ml φυτική κρέμα ψυγείου για σαντιγί στην πράσινη συσκευασία
  • 1 φάκελος άνθος αραβοσίτου στιγμής με γεύση βανίλια
  • 200 ml γάλα
  • 2 κάψουλες εσάνς βανίλιας
  • 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχας / κουαντρό/grandmarier/ αμαρέτο/αμύγδαλο (ταιριάζουν όλα, εγώ έβαλα μαστίχας)
  • 150 γρ.παστέλι με καραμελωμένα αμύγδαλα (στα σούπερ μάρκετ)
  • 6 μεγάλοι μπεζέδες-μαρέγκες (πωλούνται στα ζαχαροπλαστεία και είναi οικονομικοί)
  • 80 γρ. ψιλοκομμένη σοκολάτα υγείας

 

 

 

 

 

Για τη γαρνιτούρα:

  • 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 2 μπεζέδες-μαρέγκες θρυμαρισμένες
  • 50 γρ. παστέλι με καραμελωμένα αμύγδαλα

 

Εκτέλεση:

  • Χτυπάμε με το μίξερ την φυτική κρέμα μέχρι να αρχίσει να κάνει κορυφές. Προσθέτουμε το άνθος αραβοσίτου και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά. Έπειτα ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα μέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίζουμε με το λικέρ και τις βανίλιες.
  • Παίρνουμε το παστέλι και το περνάμε στο μούλτι αλλά να μην γίνει εντελώς σκόνη, θέλουμε να μείνουν ακέραια μερικά κομματάκια. Τα ρίχνουμε μέσα στην χτυπημένη κρέμα.
  • Σπάμε με τα χέρια τους μπεζέδες-μαρέγκες σε πολύ μικρά κομματάκια και τα προσθέτουμε κι αυτά στην κρέμα.
  • Τέλος ρίχνουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα κι όλα μαζί τα ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ να φθάσουν τα υλικά σε όλο τον όγκο της κρέμας.
  • Επενδύουμε εσωτερικά τη φόρμα με ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνης φροντίζοντας να περισσεύουν πάνω από τη φόρμα οι άκρες της. Αδειάζουμε το μείγμα κουταλιά -κουταλιά και το στρώνουμε με τη μαρίζ φροντίζοντας να μην μείνουν κενά σημεία. Καλύπτουμε με τη μεμβράνη που περισσεύει κολλώντας την πάνω στην επιφάνεια του γλυκού για να μην σχηματιστούν κρύσταλλοι κατά την ψύξη.
  • Βάζουμε το γλυκό στην κατάψυξη για 5 ώρες κι έπειτα ξεφορμάρουμε τραβώντας προς τα πάνω με τις μεμβράνες που περισσεύουν. Μεταφέρουμε σε πιατέλα.
  • Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί. Κάνουμε γραμμές πάνω από το γλυκό με τα 2/3 της λιωμένης σοκολάτας. Γαρνίρουμε με το σπασμένο παστέλι και τους μπεζέδες να κολλήσουν πάνω στη σοκολάτα. Τέλος με την υπόλοιπη σοκολάτα περιχύνουμε από πάνω τους.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!!!!

Είναι καταπληκτικό και ανάλαφρο!!!!

Σημ. Η αυθεντική συνταγή για ΑΡΜΕΝΟΒΙΛ συνιστά -μεταξύ άλλων- τη χρήση κρέμας γάλακτος και ζαχαρούχου. Στη δική μου εκδοχή έχω προσαρμόσει τη συνταγή με τρόπο που να έχει λιγότερα υλικά και βέβαια λιγότερα λιπαρά. Όπως και να έχει το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό!!!

Δεν κάνουμε γκανάζ, παρά λιώνουμε απλά σε μπεν μαρί ώστε μετά να σταθεροποιηθεί πάνω στο γλυκό και να γίνει πιο τραγανιστή η επιφάνεια.

Εάν έχετε δυνατή κατάψυξη το γλυκό αυτό μπορεί να είναι έτοιμο σε πολύ λιγότερο χρόνο, ενδεικτικά όταν το ετοίμασα και λόγω της δυνατής ψύξης του δικού μου ψυγείου το είχα έτοιμο μέσα σε 2 ώρες!

Το γλυκό διατηρείται στην κατάψυξη για πολύ καιρό σκεπασμένο καλά για να μην πιάσει κρυστάλλους.

 

Καλή σας επιτυχία ❤️

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη

 

https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2020/10/blog-post_26.html?m=1&fb

 

 


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *