Σουφλέ σοκολάτας χωρίς μίξερ, από την αγαπημένη Μαριφάνη Ξανθάκη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Γρήγορο και απολαυστικό σουφλέ σοκολάτας χωρίς μίξερ, με μια σοκολατένια ζουμερή καρδιά στο κέντρο!
Δοκιμάστε το!
Υλικά για 2 ατομικά σουφλέ:
  • 1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50ml φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας κακάο άγλυκο
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη με περιεκτικότητα σε βούτυρο
  • 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική  ***
  • 1/2 καψουλάκι εσάνς βανίλιας
  • 1/3 κουτ.γλ. baking powder
  • 2 κουτ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια πραλίνα φουντουκιού
*** για σουφλέ σοκολάτας χωρίς ζάχαρη αντικαθιστούμε τη λευκή ζάχαρη με κρυσταλλικό γλυκαντικό για ζαχαροπλαστική σε αναλογία 1:1 με τη ζάχαρη. Σ’αυτήν την περίπτωση είτε παραλείπουμε την πραλίνα είτε χρησιμοποιούμε πραλινα με γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη.
Στην πράξη: 
  • Βάζουμε πάνω σε ένα κομματάκι αντικολλητικό χαρτί τη μία κουταλιά πραλίνας δίπλα στην άλλη και βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσουν για 5 λεπτά, δηλαδή  περίπου όση ώρα ετοιμάζουμε το βασικό μείγμα για το σουφλέ.
  • Κοσκινίζουμε όλα τα ξηρά υλικά (εκτός της ζάχαρης) σε ένα μπολ. Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία χωρίς να κάψει. Προσθέτουμε στο λιωμένο βούτυρο το αυγό, το γάλα, τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Έπειτα ενώνουμε τα ξηρά υλικά μέσα στα υγρά να ομογενοποιηθούν και να πάρουμε έναν ωραίο σοκολατένιο χυλό.
  • Βουτυρώνουμε 2 φαρμάκια “ράμεκιν” και ισομοιράζουμε το μείγμα.
  • Ξεκολλάμε τις παγωμένες μπάλες πραλίνας και  βυθίζουμε από μία στο κέντρο καθε  σουφλέ.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις  για 10 λεπτά ή στους 200 βαθμούς με αέρα για 7 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο) εάν ρυθμίσουμε τη λειτουργία με τις αντιστάσεις.
  • Το σουφλέ θα φουσκώσει και θα κάνει στο κέντρο μικρές ρωγμές. Τότε είναι έτοιμο και το βάζουμε πάνω σε σχάρα.
  • Σερβίρουμε ζεστό μαζί με παγωτό κρέμα, σαντιγί ή σιρόπι σοκολάτας!
Σημ. Το σωστό σουφλέ σοκολάτας πρέπει να στέκεται εξωτερικά και να μένει στο κέντρο ζουμερό, γι’αυτό προσέχουμε πολύ να μην μας παραψηθεί αλλιώς θα γίνει κεκάκι. Εάν δεν πρόκειται να το καταναλώσουμε την ίδια στιγμή-πράγμα που συνιστάται- τότε το ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα έτσι ώστε να ανακτήσει τον ζουμερό πυρήνα του.
Καλή σας απόλαυση!
Φιλικά,
Μαριφάνη
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *