Εκμέκ με τσουρέκι, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

 

Υπέροχο, ανάλαφρο επιδόρπιο  από σιροπιασμένο τσουρέκι για κάθε περίσταση..

Το γλυκό μας περιλαμβάνει χειροποίητη κρέμα patisserie και αφράτη σαντιγί.

Με αυτό το γλυκό μπορούμε να ανακυκλώσουμε το τσουρέκι που μας περίσσεψε καθώς αποτελεί την ιδανική βάση για να στηρίξει τα υπόλοιπα υλικά μας.

Μια δοκιμή θα σας πείσει…

Υλικά:

Για την κρέμα:

  • 500ml γάλα φρέσκο
  • 140γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας κορν-φλάουρ
  • 1 κρόκος μεγάλου αυγού ελαφρά χτυπημένος
  • 1 κάψουλα εσάνς βανίλιας
  • 25γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ανθόνερο
  • 150ml φυτική κρέμα για σαντιγί (κρύα από το ψυγείο)

Για το σιρόπι:

  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού

Για τη βάση:

  • 10 φέτες τσουρέκι πάχους όσο ένα δάχτυλο

Για το γαρνίρισμα:

  • 200ml φυτική κρέμα για σαντιγί (κρύα από το ψυγείο)
  • 1 κάψουλα εσάνς βανίλιας

Για το ντεκόρ:

  • κερασάκια ζαχαρόπηκτα
  • αμύγδαλα καβουρδισμένα και σπασμένα

Υλικά:

  • Στρώνουμε σε μεσαίο πυρέξ ή άλλο σκεύος τις φέτες τσουρεκιού τη μια κολλητά στην αλλη. Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 3 λεπτά και όπως είναι ζεστό σιροπιάζουμε το τσουρέκι κι αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς η βάση.
  • Για την κρέμα βάζουμε σε κατσαρολάκι το γάλα μαζί με τη ζάχαρη, το κορνφλάουρ, τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά. Όταν το μείγμα ζεσταθεί γεμίζουμε μια βαθιά κουτάλα και ρίχνουμε το ζεστό υγρό μέσα στο μπολ με το αυγό ανακατεύοντας συνεχώς να ενωθούν και να πάρουν θερμοκρασία. Ενώνουμε το μείγμα αυγού μέσα στο μείγμα της κατσαρόλας χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα μέχρι η κρέμα να πήξει.  Αδειάζουμε τη κρέμα σε βαθύ πιάτο, κολλάμε πάνω της ένα κόμμα διαφανούς μεμβράνης κι αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Αφού κρυώσει καλά τη μεταφέρουμε σε μπολ και την  αφρατεύουμε με σύρμα ή μίξερ.Χτυπάμε τα 150ml φυτικής κρέμας σε σαντιγί και με απαλές κινήσεις την ενσωματώνουμε με την κρύα κρέμα μαζί με το ανθόνερο. Η υφή θα πρέπει να είναι λεία και αφράτη.
  • Στρώνουμε πάνω από τη βάση την κρέμα που ετοιμάσαμε και την ισιώνουμε καλά.  Χτυπάμε τα 200ml φυτικής κρέμας μαζί με τη βανίλια να γίνουν σαντιγί.
  • Καλύπτουμε το γλυκό με τη σαντιγί είτε με σπάτουλα είτε με κορνέ, γαρνίρουμε με κερασάκια και στολίζουμε με τα τριμμένα αμύγδαλα. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να σταθεί για 5 ώρες πριν το σερβίρουμε.

Καλή σας απόλαυση

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη

 

https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2021/01/blog-post_27.html?m=1&fbc


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *