Γλυκό ψυγείου με ζελέ καραμέλα και κρέμα καραμέλα, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

 

Είστε λάτρεις της καραμέλας; Τότε αυτή η συνταγή είναι αφιερωμένη εξαιρετικά σε εσάς, παρ’όλο που τη γεύση της καραμέλας την αγαπάνε τόσο οι οπαδοί των σοκολατένιων γλυκών όσο και των λευκών!

Αυτό το καραμελένιο γλυκό δεν θα το βρείτε πουθενά αλλού όσο κι αν ψάξετε! Είναι ο.τι πιο πρωτότυπο μπορείτε να φτιάξετε και να το απολαύσετε με τους αγαπημένους σας! Και γιατί… πρωτότυπο; Διότι είμαι σίγουρη ότι δεν έχετε ξανά ακούσει για “ζελέ καραμέλας” !!!! Απίστευτη πατέντα α λα… Μαριφάνη που πρακτικά με έκανε να πετάω από τη χαρά μου!

Αυτό το απίστευτο επιδόρπια ανήκει στη γενική κατηγορία “δροσερά γλυκά ψυγείου”. Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για μια αφράτη βάση από σιροπιασμένο κέικ ή παντεσπάνι, ενδιάμεσα μια αφράτη, βελούδινη κρέμα με γεύση καραμέλα και στο τέλος ένα υπέροχο ζελέ με πλούσια γεύση καραμέλα!!! Μικρές σταγόνες λευκής σοκολάτας δίνουν πινελιές διακόσμησης αφού η καραμέλα και η λευκή σοκολάτα είναι γνωστό ότι αποτελούν ένα από τα πιο ταιριαστά ζευγάρια!

Επιδόρπιο για όλες τις εποχές του χρόνου, πραγματικά πανεύκολο αφού χρησιμοποιούμε με έξυπνο τρόπο υλικά του εμπορίου αλλά με διαφορετικό τρόπο από τον… προβλεπόμενο!

Ιδανικό για κάθε είδους περίσταση, ειδικότερα μετά από κρεατοφαγία!

Ας δούμε τώρα πως θα φτιάξουμε αυτό το εξαιρετικό γλυκό!

 

Υλικά για ένα μικρό και ρηχό πυρέξ (8-10 μερίδες)

Για το ζελέ καραμέλας:

  • 300γρ. έτοιμο σιρόπι καραμέλας για ΠΑΓΩΤΑ
  • 10γρ. ζελατίνη σε σκόνη (1 φακελάκι)
  • 5 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
  • 150ml νερό εμφιαλωμένο

Για την κρέμα με γεύση καραμέλα:

  • 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου ΣΤΙΓΜΗΣ με γεύση καραμέλα
  • 300ml κρύο γάλα (οι οδηγίες του φακέλου στο άνθος αραβοσίτου αναφέρουν 350ml, εδώ όμως θέλουμε 300ml)
  • 1 τενεκάκι φυτική σαντιγί
  • 3 κουτ. σ.  έτοιμο σιρόπι καραμέλας ΓΙΑ ΠΑΓΩΤΟ (περίπου 50γρ).
  • 1 κάψουλα εσάνς βανίλιας

Για τη βάση:

1  μπαστούνι κέικ σοκολάτας (300γρ) ή 1 έτοιμο παντεσπάνι σοκολάτας

Για το σιρόπι:

  • 2/3 φλιτζ.τσ. νερό
  • 2/3 φλιτζ.τσ.ζάχαρη
  • 1 καπάκι κονιάκ/ ουίσκι/ λικέρ με γεύση καραμέλας/ Bailey’s
  • σταγόνες λευκής σοκολάτας για τη διακόσμηση

 

Στην πράξη:

  • Ξεκινάμε με το σιρόπι, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 3 λεπτά κι αφού αποσύρουμε ρίχνουμε και το ποτό. Κόβουμε το κέικ κατά μήκος σε μακρόστενες λεπτές φέτες (όχι σε τετράγωνες φέτες όπως συνήθως) και τις προσαρμόζουμε μέσα στο πυρέξ. Εμποτίζουμε το κέικ με το σιρόπι κι αφήνουμε να το τραβήξει καλά. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Για την κρέμα χτυπάμε σε ένα μπολ το άνθος αραβοσίτου καραμέλα με το γάλα να πήξει. Σε χωριστό μπολ χτυπάμε με το μίξερ τη φυτική σαντιγί μέχρι να διογκωθεί και να αφρατέψει. Ρίχνουμε μέσα στη σαντιγί την κρέμα αραβοσίτου που ετοιμάσαμε μαζί με το σιρόπι καραμέλας και τη βανίλια. Βεβαιωνόμαστε ότι έχουν ενωθεί καλά τα 2 μείγματα, η υφή θα πρέπει να είναι απαλή και αφράτη.  Απλώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα πάνω από το σιροπιασμένο κέικ και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες να σταθεί καλά.
  • Ετοιμάζουμε το ζελέ καραμέλας: σε μπολάκι διαλύουμε τη ζελατίνη με το κρύο νερό κι αφήνουμε να πήξει. Στο μεταξύ βάζουμε σε κατσαρολάκι το σιρόπι καραμέλας με το νερό κι ανακατεύουμε σε μεσαία θερμοκρασία να ζεσταθεί το μείγμα ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΨΕΙ. Αδειάζουμε την τετηγμένη ζελατίνη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να διαλυθεί καλά μέσα στο υγρό. Αποσύρουμε από το μάτι και σουρώνουμε το μείγμα με σουρωτηράκι σε ένα καθαρό μπολ για 1 φορά (όποιος έχει υπομονή σουρώνει και δεύτερη φορά!).

Συναρμολόγηση:

  • Με βαθειά κουτάλα ρίχνουμε σιγά-σιγά σε χαμηλή απόσταση το ζελέ πάνω από την κρέμα. Δεν κάνουμε απότομες κινήσεις για να μην περάσει κάτω από την κρέμα το ζελέ. Αφού τελειώσουμε βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να σταθεί και να πήξει το ζελέ τουλάχιστον 2 ώρες. Αφού πήξει το ζελέ σκορπάμε στην επιφάνεια τις σταγόνες λευκής σοκολάτας.

Σημαντικές επισημάνσεις:

Για ακόμη πιο έντονο άρωμα καραμέλας μέσα στην κρέμα προσθέτουμε 1 κουταλάκι υγρή βρώσιμη εσάνς καραμέλα. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί κέικ βανίλιας αντί σοκολάτας. Συνολικά το γλυκό έχει επαρκή ποσότητα ζάχαρης-γλύκας από τα συστατικά του.  Για τέλεια αποτελέσματα και υπέροχο διαυγές ζελέ καραμέλας σουρώνουμε το μείγμα 2 φορές ώστε να καθαρίσουμε το υγρό από τυχόν υπολείμματα σκόνης ζελατίνης ή αφρούς.        Τέλος, καλό είναι το γλυκό να μείνει στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες πριν το σερβίρουμε, ακόμη καλύτερα να παρασκευαστεί από την προηγούμενη μέρα ειδικά εάν πρόκειται να κάνουμε διπλή δόση.

 

Καλή σας απόλαυση!

Φιλικά 

Μαριφάνη 

 

https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2021/02/blog-post_21.html?m=1&fbclid=IwAR2sgRMLYffLKA2MPU_zxmeVcRdCMaFzJsbvy7GbZf5YR9b3bVzy4piFyVI

 


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *