Cheesecake με βάση μελομακάρονο και επικάλυψη σοκολάτας, από την Ιωάννα Σταμούλου και το Sweetly!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Είχαν μείνει μόνα και παραπονεμένα στην πιατέλα 4-5 μελομακάρονα και είπα να τους δώσω μια δεύτερη ευκαιρία. Τα έλιωσα και τα έκανα βάση για cheesecake. Αρωμάτισα την κρέμα τυριού με τα ίδια αρώματα του μελομακάρονου, δηλαδή κανέλα, πορτοκάλι και μέλι κι επειδή δεν είχα λίγα ακόμη να τρίψω από πάνω, έλιωσα λίγη κουβερτούρα. Έγινε απίστευτα νόστιμο αυτό το cheesecake, γι’ αυτό και σας συνιστώ να το φτιάξετε κι εσείς για να καταλάβετε τι εννοώ… Άπαιχτο λέμε!

Υλικά για ένα τσέρκι διαμ. 18-20εκ.

Για τη βάση

  • 4-5 μελομακάρονα πατημένα με ένα πιρούνι

Για την κρέμα του τυριού

  • 400γρ. τυρί κρέμα τύπου Philadelphia
  • 200ml κρέμα γάλακτος
  • 200γρ. περίπου ζαχαρούχο γάλα (το μισό κουτί)
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 βανιλίνη
  • 4 ζελατίνες μικρές
  • 3-4 κουτ. σούπας χυμός πορτοκαλιού

Για την επικάλυψη

  • 50γρ. κουβερτούρα
  • 1 κουτ. γλυκού βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Τοποθετείτε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο κάτω από ένα τσέρκι και το στερεώνετε γύρω από το τσέρκι. Το τοποθετείτε πάνω σε πιάτο και ρίχνετε μέσα τα λιωμένα μελομακάρονα πιέζοντάς τα με την ανάποδη ενός κουταλιού να γίνουν μια συμπαγής βάση.
  2. Βάζετε τις ζελατίνες να μουλιάσουν σε κρύο νερό για 8-10 λεπτά για να φουσκώσουν. Τις στραγγίζετε με το χέρι και τις ρίχνετε σε κατσαρολάκι μαζί με το χυμό του πορτοκαλιού. Τοποθετείτε σε σιγανή φωτιά κι ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν οι ζελατίνες.
  3. Χτυπάτε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί και στη συνέχεια προσθέτετε σταδιακά το τυρί, το ζαχαρούχο γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανιλίνη, το μέλι, την κανέλα και τέλος το μείγμα της ζελατίνης που στο μεταξύ έχει κρυώσει λίγο. Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά και αφρατέψει καλά το μείγμα το αδειάζετε μέσα στο τσέρκι και το αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει το γλυκό και να σταθεροποιηθεί εντελώς.
  4. Πριν σερβίρετε λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή μέσα σε ένα τηγανάκι πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά και την ανακατεύετε με το βούτυρο να ομογενοποιηθούν τα δυο υλικά. Αφού κρυώσει λίγο παίρνετε το μίγμα με ένα κουταλάκι και το ρίχνετε πάνω στο γλυκό δημιουργώντας ακανόνιστα σχέδια. Αφήνετε το γλυκό πάλι στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα και τότε σερβίρετε.

 

 

 

 

http://www.sweetly.gr/2014/01/cheesecake-me-vasi-melomakarono-kai-epikalipsi-sokolata/

 


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *