Μελομακάρονα σοκολατένια από την Ντίνα Νικολάου!

Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα δεν γίνονται. Αν τα δοκιμάσετε με σοκολάτα θα ξετρελαθείτε!

Χρόνος Προετοιμασίας:

35΄

Χρόνος Εκτέλεσης:

Ψήσιμο: 30΄ – 35΄

Χρόνος Αναμονής:

για το στράγγιγμα: 2 ώρες
υλικά
  • Για τα μελομακάρονα
  • 200 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  • 250 γρ. ελαιόλαδο
  • 25 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • ελάχιστο γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • Για το σιρόπι
  • 1 νεροπότηρο νερό
  • 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • φλούδα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • Για το στόλισμα
  • 800 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 100 γρ. μαργαρίνη

 

Εκτέλεση

 

Για το σιρόπι: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το νερό, τη ζάχαρη, τις φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού και την κανέλα και βράζω για 3 λεπτά από τη στιγμή που το μείγμα θα κοχλάσει. Αποσύρω από τη φωτιά, αφήνω το σιρόπι να κρυώσει για λίγα λεπτά και προσθέτω το μέλι. Ανακατεύω καλά για να διαλυθεί και μετά αφήνω το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Για τα μελομακάρονα: Σε μια λεκανίτσα ρίχνω το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύω καλά με το σύρμα μέχρι να ενωθούν. Αρχίζω να ρίχνω σταδιακά το αλεύρι και τη σόδα, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, ενώ στην πορεία, όσο το μείγμα σφίγγει, συνεχίζω το ανακάτεμα με τα χέρια, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη λαδωμένη και μαλακή, όχι σφικτή.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Κόβω το μείγμα σε κομμάτια όσο ένα μεγάλο καρύδι, τα πλάθω πρώτα στρογγυλά και στη συνέχεια τους δίνω το χαρακτηριστικό οβάλ σχήμα. Αν θέλω, βέβαια, απλώνω ένα μεγάλο κομμάτι ζύμης σε μια επιφάνεια, το πιέζω να απλώσει αλλά όχι να λεπτύνει ιδιαίτερα και την κόβω με μικρά κουπ πατ σε διάφορα γιορτινά σχήματα, όπως καμπανούλες, αστέρια, μισοφέγγαρα, χριστουγεννιάτικα δέντρα κ.ά.
Στρώνω με λαδόκολλα δύο μεγάλες λαμαρίνες φούρνου ή 2 ρηχά ταψιά και αραδιάζω εκεί τα μελομακάρονα, σε απόσταση 2 – 3 εκ. το ένα από το άλλο. Τα ψήνω για 30 – 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
Όσο είναι ακόμα καυτά, τα βάζω ανά 2 σε μια τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζω για 2 – 3 δευτερόλεπτα στο κρύο σιρόπι. Τα απλώνω επάνω σε σχάρα και τα αφήνω για 2 ώρες μέχρι να στραγγίξει το πολύ σιρόπι.

Για το στόλισμα
Λιώνω τη σοκολάτα μαζί με τη μαργαρίνη σε μπεν μαρί.
Με δύο πιρούνια βουτάω ένα ένα τα μελομακάρονα στη σοκολάτα μέχρι να καλυφθεί παντού. Τα τοποθετώ σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αλουμινόχαρτο.
Επαναλαμβάνω τη διαδικασία μέχρι να τελειώσω όλα τα μελομακάρονα. Αν υπάρχει χώρος στο ψυγείο τα βάζω εκεί για 2-3 ώρες μέχρι να παγώσουν, διαφορετικά, τα αφήνω όλη τη νύχτα σε δροσερό μέρος.

 

 

 

 

 

http://www.dinanikolaou.gr/recipe/3329#r=edit-tid-4-54/page=4

 

 



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *