“Η τέλεια vegan βασιλόπιτα με μπαχαρικά & φιστίκι Αιγίνης, χωρίς μίξερ”, από την Άννα Χαλικιά και το madameginger.com!
Συνταγή
Η τέλεια vegan βασιλόπιτα με μπαχαρικά & φιστίκι Αιγίνης
- Μερίδες: 12
- Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
- Χρόνος μαγειρέματος: 60 λεπτά
- Χρόνος αναμονής: 3 ώρες
- Σκεύος: στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 26εκ.
- Διατηρείται καλυμμένη σε θερμοκρασία δωματίου για 5 μέρες.
Υλικά για τη βασιλόπιτα
- 400 ml ρόφημα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
- 2 κ.σ. λευκό ξύδι ή μηλόξυδο
- 370 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης, αλεσμένα
- 340 γρ. καστανή ζάχαρη
- ⅔ κ.γ. μαγειρική σόδα
- ⅓ κ.γ. αλάτι
- ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι ή μανταρίνι
- 1 κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γ. τζίντζερ (σκόνη)
- ¼ κ.γ. γαρίφαλο (σκόνη)
- 80 ml ηλιέλαιο
- 80 ml ελαιόλαδο
Υλικά για το γλάσο
- 180 γρ. καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας
- 2-3 κ.σ. ρόφημα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
- 3 κ.σ. φιστίκια Αιγίνης, κοπανισμένα
https://www.instagram.com/tv/CJYFLogK5Z1/?utm_source=ig_embed
ΔΕΣ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ ΣΕ VIDEO ↑
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1) Ρίχνουμε το ξύδι στο ρόφημα αμυγδάλου και ανακατεύουμε.
2) Σε μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το αλεύρι, τα φιστίκια Αιγίνης, τη ζάχαρη, τη σόδα, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ και το γαρίφαλο.
3) Προσθέτουμε το ρόφημα αμυγδάλου, το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ίσα-ίσα μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ενιαίο μείγμα.
4) Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένη και περασμένη με λαδόκολλα φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
5) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στον αέρα, για περίπου 1 ώρα. Ελέγχουμε αν το κέικ έχει ψηθεί βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαιράκι στο κέντρο του και αν είναι υγρό το εσωτερικό, το αφήνουμε για λίγα ακόμα λεπτά ψήσιμο.
Super Tip
Προτείνω ειδικά για αυτή τη βασιλόπιτα να μην βάλεις το φλουρί πριν αλλά μετά το ψήσιμο (πριν βάλεις το γλάσο), γιατί το μείγμα είναι πολύ ρευστό και το φλουρί θα σου πάει κατευθείαν στον πάτο της φόρμας.
6) Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε προσεκτικά. Αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες.
7) Για να ετοιμάσουμε το γλάσο, αλέθουμε καλά τη ζάχαρη σε επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι), προσθέτουμε το ρόφημα αμυγδάλου και συνεχίζουμε να χτυπάμε το μείγμα μέχρι να γίνει ρευστό αλλά πηχτό. Θα συνεχίσει να είναι λίγο κοκκώδες (αφού η καστανή ζάχαρη είναι κρυσταλλική). Περιχύνουμε με το γλάσο τη βασιλόπιτα, πασπαλίζουμε με κοπανισμένα φιστίκια Αιγίνης και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί το γλάσο.
Super Tip
- Αντί για ρόφημα αμυγδάλου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε φυτικό ρόφημα (π.χ. βρώμης ή σόγιας) σου αρέσει, αρκεί να είναι χωρίς ζάχαρη. Δεν συνιστώ ρόφημα ρυζιού, γιατί είναι πιο υδαρές από τα υπόλοιπα.
- Αντί για φιστίκια Αιγίνης στη ζύμη και στο στόλισμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιονδήποτε ωμό, ανάλατο ξηρό καρπό σου αρέσει.
- Αντί για καστανή ζάχαρη, μπορείς να χρησιμοποιήσεις λευκή κρυσταλλική ή ζάχαρη καρύδας. Η συνταγή δεν έχει δοκιμαστεί με υγρά γλυκαντικά όπως σιρόπι maple ή Αγαύης.
- Αντί για μισή ποσότητα ηλιέλαιο και μισή ποσότητα ελαιόλαδο, μπορείς να βάλεις μόνο ελαιόλαδο αρκεί να είναι σχετικά ελαφρύ (π.χ. όχι αγουρέλαιο) χωρίς βαριά μυρωδιά.
- Μπορείς να παραλείψεις το γλάσο και να πασπαλίσεις με ζάχαρη άχνη ή να φτιάξεις ένα πιο κλασικό λευκό γλάσο με ζάχαρη άχνη, λίγες κουταλιές ρόφημα αμυγδάλου και ξύσμα πορτοκαλιού ή μανταρινιού.
Αφήστε μια απάντηση