Χριστουγεννιάτικα βουτήματα, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

 

Ποιος λέει όχι σε νόστιμα, αφράτα βουτήματα που λιώνουν μέσα στο γάλα ή το ζεστό μας ρόφημα;

Πολύ ωραία ζύμη για να τη σχηματίσετε με τα μικρά παιδάκια σας σε όποιο σχήμα σας αρέσει και να τα απολαύσετε όλες τις ώρες της ημέρας!

Ξεκινάμε…

Υλικά για  περίπου 25 φουσκωτά κομμάτια:

  • 250 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου τεμαχισμένο
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 κρόκοι αυγού
  • 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 2 κουτ.γλ. baking powder
  • χυμός από 2  πορτοκάλια
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 2 κάψουλες άρωμα βανίλια

 

Δες εδώ και παρήγγειλε υπέροχες ζεστές ρόμπες και πιζάμες εξαιρετικής ποιότητας για όλη την οικογένεια για τις κρύες μέρες του χειμώνα!

 

Για την επικάλυψη:

  • 350 γρ. κουβερτούρα σκούρη ή γάλακτος
  • 1 κουταλάκι σπορέλαιο
  • άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

 

 

Εκτέλεση:

  • Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο να αφρατέψει (να μοιάζει με κρέμα) κι έπειτα ρίχνουμε και τη ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε τους κρόκους, τις βανίλιες, το χυμό, το ξύσμα και το μπέικιν.
  • Μόλις ομογενοποιηθούν ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει μια ωραία και μαλακή ζύμη.
  • Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο σκεπασμένη με μια πετσέτα ή μεμβράνη για 30′ λεπτά να σφίξει.
  • Τη βγάζουμε, την ανοίγουμε με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο και σχηματίζουμε τα βουτήματα με τη βοήθεια κουπ-πατ. Για να βγουν τα βουτήματα παχουλά σαν κουραμπιεδάκια κάνουμε μικρές μπάλες ζύμης και πιέζουμε το κουπ-πατ ώστε να γεμίσουν εσωτερικά ως πάνω με ζύμη.
  • Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα και τα τοποθετούμε με μια μικρή απόσταση μεταξύ τους.
  • Ψήνουμε τα βουτήματα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175′ βαθμούς στον αέρα μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα αλλά όχι να ξεροψήνονται. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πάχος και το μέγεθος που τα έχουμε σχηματίσει. Αφού ψηθούν τα μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
  • Λιώνουμε την κουβέρτα σε μπεν-μαρί και βάζουμε το λάδι. Βουτάμε ένα-ένα τα βουτήματα μέσα στη σοκολάτα και τα στραγγίζουμε καλά. Τοποθετούμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί κι αφήνουμε να στεγνώσει η σοκολάτα. Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη άχνη για να φαίνεται πιο γιορτινό το εφέ.
  • Διατηρούμε τα βουτήματα σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς.

Καλή σας επιτυχία 

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη ❣️

 

 

https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2020/12/blog-post_9.html?m=1&fb

 


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *