Σπιτικό τσουρέκι, από τον Γιώργο Τσούλη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
ΜΕΡΙΔΕΣ8-10
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ2Ω
ΑΝΑΜΟΝΗ1Ω 40Λ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ50Λ
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ2/5

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.

100 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

3 κ.γ. μαγιά ξερή

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1/4 κ.γ. μαστίχα

1/4 κ.γ. μαχλέπι

3 μεγάλα αυγά

120 ml γάλα, πλήρες

3/4 κ.γ. αλάτι

150 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους

2 κρόκους, αραιωμένους σε λίγο νερό

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ανά μερίδα/ τεμάχιο
ΒΑΖΑΘερμίδες  20010%
ΒΑΖΑΛίπος   2g    3%
ΒΑΖΑKορεσμένα   2g   10%
ΒΑΖΑΠρωτεΐνες    6g   12%
ΒΑΖΑYδατάνθ.   36g  14%
ΒΑΖΑΣάκχαρα   4g    4%
ΒΑΖΑΑλάτι   0.3g    5.00%
ΒΑΖΑΙνες   2g    8%
by Danai Petropoulou
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, τη μισή ζάχαρη, τη μαγιά και το ξύσμα πορτοκαλιού.
2Την άλλη μισή ζάχαρη τη ρίχνουμε μέσα στο multi μαζί με το μαχλέπι, τη μαστίχα και τα χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν τελείως.
3Έπειτα τα προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με τα άλλα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα και με το γάντζο αρχίζουμε και ζυμώνουμε. Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το αλάτι και σιγά-σιγά το βούτυρο, έπειτα ανεβάζουμε την ταχύτητα και ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι το ζυμάρι να έχουμε ένα μαστιχωτό ζυμάρι.
4Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα. Μόλις ετοιμαστεί η ζύμη παίρνουμε τη μισή και τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη και αρχίζουμε να πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε λωρίδες μήκους 15εκ. περίπου.
5Έπειτα, κάνουμε τις λωρίδες πλεξούδα και όπως είναι το τσουρέκι το τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί του φούρνου με λαδόκολλα, επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με την άλλη μισή ζύμη ώστε να κάνουμε δύο τσουρέκια. Τα σκεπάζουμε ξανά με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30-40 λεπτά. Στη συνέχεια τα αλείφουμε με 2 κρόκους αραιωμένους σε νερό.
6Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 20-30 λεπτά.
7Μόλις είναι έτοιμο, το αποσύρουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και σερβίρουμε.
Σπιτικό τσουρέκι

#tsoulotip: Το τσουρέκι γενικά χρειάζεται πολύ ζύμωμα γιατί όσο πιο πολύ το χτυπάμε τόσες περισσότερες ίνες δημιουργούμε στην ζύμη.


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *