Χαλβάς με μέλι, από τη Μαριφάνη Ξανθάκη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

 

Φανταστικό γλύκισμα που αγαπάνε όλοι αφού συγκαταλέγεται στις τοπ επιλογές επιδορπίων τόσο στις περιόδους νηστείας όσο και σε οικογενειακά τραπέζια, τραταρίσματα..και κάθε λογής κέρασμα.

Η μέθοδος που ακολουθώ σ’αυτή τη συνταγή βασίζεται στην κλασική από τα τετράδια της μαμάς όμως την εξέλιξα προσθέτοντας μέλι και αφαιρώντας ένα μεγάλο μέρος της ζάχαρης για πιο υγιεινό και θρεπτικό αποτέλεσμα!!!

Ένας χαλβάς…σκέτο μέλι!!!

Δοκιμάστε τον!!!

 υλικά μας για μια μεσαία φόρμα:

  • 1 ποτήρι σιμιγδάλι χονδρό
  • 1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο ή 1/2 ελαιόλαδο και 1/2 ηλιέλαιο
  • 1 1/2 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 1/2 ποτήρι καλό μέλι
  • 3  ποτήρια νερό
  • φλούδα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • καρυδόψιχα κοπανισμένη
  • κανέλα σε σκόνη

Ας τον φτιάξουμε:

  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό μαζί με τη ζάχαρη και το μέλι να λιώσουν σε χαμηλή θερμοκρασία χωρίς να βράσουν. Θέλουμε τη ζάχαρη να λιώσει, το μέλι να ρευστοποιηθεί και να προκύψει ένα μέτριας πυκνότητας σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη φλούδα μέσα στην κατσαρόλα ώστε να απελευθερώσει το άρωμα της. Διατηρούμε το σιρόπι ζεστό.
  • Σε χωριστή κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι να ζεσταθεί καλά κι έπειτα μονομιάς τα σιμιγδάλια ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια θερμοκρασία να καβουρδιστούν και να πάρουν ελαφρύ χρώμα. Δεν σταματάμε το ανακάτεμα και φυσικά δεν ανεβάζουμε τη θερμοκρασία διότι το σιμιγδάλι καίγεται πολύ εύκολα και αφήνει πολύ δυσάρεστη γεύση και μυρωδιά στο γλυκό.
  • Μόλις τα σιμιγδάλια πάρουν το χρώμα που θέλουμε κατεβάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και ρίχνουμε όπως είναι το σιρόπι -χωρίς τη φλούδα- μέσα στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι. Έχουμε το νου μας γιατί σ’αυτή τη φάση κάνει το μείγμα μπουρμπουλήθρες και ζεματάει! Ξανά βάζουμε την κατσαρόλα πάνω στη φωτιά κι ανακατεύουμε ζωηρά να “τραβήξει” το ένα υλικό το άλλο.
  • Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα ή στρογγυλό μπολ κι αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  • Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα να ξεφορμαριστεί.
  • Σερβίρουμε κομμάτια κι αν θέλουμε γαρνίρουμε με επιπλέον μέλι, κανέλα και καρυδόψιχα!
  • Διατηρούμε το χαλβά εκτός ψυγείου και καλά κλεισμένο σε ειδικό σκεύος ή τουρτιέρα.

Σημ. Το μέλι όσο κρυώνει μέσα στον χαλβά στερεοποιείται και δίνει απίστευτη γεύση και υφή!

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Καλή σας επιτυχία 💓

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη

 

https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2020/08/blog-post_97.html?m=1&fb

 

 


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *