Μπακλαβάς με σοκολάτα, από τη Μπέττυ μας και το “Taste of life by Betty”!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Αγαπώ τα σιροπιαστά γλυκά!…Ο συνδυασμός του τραγανού , καλοψημένου φύλλου με το άρωμα του φρέσκου βουτύρου και το σιρόπι να το καραμελώνει , κυριολεκτικά με τρελαίνει. Ο Μπακλαβάς συγκαταλέγεται σε ένα από τα “αγαπημένα” μου και δε χάνω την ευκαιρία να φτιάχνω αυτό το έξοχο , αρχοντικό γλυκό σε κάθε γιορτή ή περίσταση που ζητάει τη γλύκα του…Αυτή τη φορά τον εκσυγχρόνισα και πρόσθεσα ανάμεσα στους ξηρούς καρπούς και μπόλικη τριμμένη κουβερτούρα η οποία όταν ψήθηκε έλιωσε , μπερδεύτηκε γλυκά με το καρύδι , με το σιρόπι και τα αρώματα των μπαχαρικών και απογείωσε το αποτέλεσμα. Σε μια προσπάθεια να το μετατρέψω τη διαδικασία σε μυσταγωγία , τον συνόδεψα με παγωτό καϊμάκι και τον περιέλουσα με σως σοκολάτας….

baklavas sokolata1

Υλικά:

1 πακέτο φύλλο Βηρυτού
200 γρ. κουβερτούρα
350 γρ. καρυδόψυχα
50 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
1/2 κ.γλ. κανέλα
1 “τσιμπιά” γαρύφαλλο
200 γρ. φρέσκο βούτυρο
Για το σιρόπι:
380 ml νερό
450 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. μέλι
χυμό από μισό λεμόνι
2 φέτες λεμονιού
1 μικρό ξυλάκι κανέλας
Λίγα καρφάκια γαρύφαλλο

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

baklavas sokolata2baklavas sokolata3baklavas sokolata4baklavas sokolata5baklavas sokolata6baklavas sokolata7baklavas sokolata8baklavas sokolata9baklavas sokolata10baklavas sokolata11baklavas sokolata12baklavas sokolata13baklavas sokolata14baklavas sokolata15baklavas sokolata16baklavas sokolata17baklavas sokolata18baklavas sokolata19
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα-πρώτα το σιρόπι: Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό , τη ζάχαρη , το χυμό λεμονιού , τις φέτες λεμονιού και τα μπαχαρικά και βράζουμε για 8 λεπτά μετρώντας από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Μόλις είναι έτοιμο , στην τελευταία βράση ρίχνουμε το μέλι , ανακατεύουμε και αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά. Παίρνουμε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος με διαστάσεις 35×28 γιατί σε αυτή τη διάσταση χωράει ακριβώς το κάθε φύλλο διπλωμένο στα δύο. Τρίβουμε στο μπλέντερ τα καρύδια , τα αμύγδαλα και τη σοκολάτα. Αν δεν έχουμε δυνατό μπλέντερ τα τρίβουμε σε τρεις δόσεις . Προσθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε το ταψί . Στρώνουμε τότε το πρώτο φύλλο διπλωμένο στα δύο φροντίζοντας να το βουτυρώσουμε και ενδιάμεσα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία στρώνοντας τρία φύλλα διπλωμένα στα δύο και βουτυρωμένα. Τότε σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια μια χούφτα από τη γέμιση. Στρώνουμε και βουτυρώνουμε το επόμενο φύλλο και συνεχίζουμε με άλλη μια χούφτα γέμιση. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλη η γέμιση , φροντίζοντας να φυλάξουμε άλλα τρία φύλλα που θα στρώσουμε σκέτα στο τέλος , όπως άκριβώς κάναμε και στην αρχή. Τελειώνουμε σπρώχνοντας τις άκρες των φύλλων με τη βοήθεια του πινέλου προς τα μέσα ώστε να πετύχουμε ωραίο τελείωμα. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια και τη ραντίζουμε  με λίγο νερό. Χαράζουμε το μπακλαβά σε μικρά κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι από πάνω ώς κάτω προσέχοντας να μην χαλάσουμε τις στρώσεις των φύλλων. Βοηθάμε , κρατώντας “κόντρα” με το άλλο χέρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 160ο για μία ώρα και 20 λεπτά περίπου. Θέλουμε να ξαροψηθεί πάρα πολύ καλά αλλιώς τα φύλλα θα λασπώσουν. Σιροπιάζουμε αμέσως μόλις βγάλουμε το μπακλαβά από το φούρνο , με το κρύο πλέον σιρόπι , προσεκτικά. Αφήνουμε το μπακλαβά να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Αν θέλουμε συνοδεύουμε με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι και περιλούζουμε με σως σοκολάτας (λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπαιν μαρί 100 γρ. κουβερτούρα με 70 ml κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με μια κουταλιά μέλι μέχρι να πετύχουμε μια βελούδινη σως).
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

http://tasteoflife.com.gr/index.php/en/synrages-me-zaxari/paradosiaka-glyka/1571-baklavas-me-sokolata-karydi-amygdalo

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *