Φλωρεντίνες χωρίς ζάχαρη, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Φλωρεντίνες…! Κλασικό ρετρό γλυκό από τα αγαπημένα….Ένα “κομψό” κέρασμα που λατρεύουν γενιές και γενιές…και πίνουν νερό στο όνομά τους..όχι απαραίτητα από θαυμασμό αλλά από την πολλή τους γλύκα..! Συνταγές για φλωρεντίνες κυκλοφορούν στο ίντερνετ χρόνια τώρα.. Η έρευνά μου όμως έβγαλε ένα πόρισμα: ότι δεν βρέθηκε κανείς μα κανείς να πειραματιστεί για να βγάλει αυτό το τέλειο γλυκό με λιγότερη ζάχαρη. Εγώ όμως που είμαι πνεύμα ανήσυχο έκανα μια και καλή το πείραμα να φτιάξω φλωρεντίνες ΧΩΡΙΣ καθόλου ΖΑΧΑΡΗ, μια και καλή! Πρέπει να σας πω ότι το πέτυχα με την πρώτη προσπάθεια και με μεγάλη επιτυχία.. Όχι να περιαυτολογήσω, αλλά οι κριτικές που έλαβα από τους δοκιμαστές μου ήταν για βαθμό “άριστα”! Τόσο η γεύση τους όσο και η τελική τους σύσταση είναι τόσο πετυχημένα που αρχικά δεν κατάλαβε κανείς την ιδιαιτερότητά τους αυτή! Αχ κι αυτά τους τα αρώματα…βανίλια που μπλέκει με το πορτοκάλι και τη μυρωδιά από το βούτυρο… Ας μη μιλήσω για το ψημένο αμυγδαλάκι….Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να σας πω ότι για άλλη μια φορά σύμμαχός μου ήταν το μέλι. Το φυσικό αυτό αγαθό που μας προσφέρει όλη του τη γλύκα με γενναιοδωρία!

Για άλλη μια φορά το μέλι εδώ παίζει μόνο ρόλο γλυκαντικού, και λέω “μόνο” επειδή έχει υποστεί επεξεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει ότι πολλές από τις θρεπτικές του ιδιότητες χάνονται στο ψήσιμο  παρ’ όλα αυτά δίνει απίστευτη γεύση και υφή στα συγκεκριμένα γλυκά μας χωρίς να μας επιβαρύνει σε υπερβολικό βαθμό όπως η συμβατική ζάχαρη.

Το βούτηγμα στην σοκολάτα είναι προαιρετική και…προσθέτει μια “τσιμπιά” ζάχαρη από τα συστατικά της.. Εάν κάποιοι από εσάς θέλουν να την αποφύγουν τότε καλύτερα ας αφήσουν τις φλωρεντίνες “ξεσκέπαστες” κι ας μείνουν ήσυχοι…

Στο τέλος του άρθρου υπάρχουν κάποιες σημαντικές επισημάνσεις, μην τις αγνοήσετε!!!

Τα υλικά που σας δίνω αφορούν μισή δόση που βγάζει 10 μικρές φλωρεντίνες:

  • 200 γρ. μέλι (εγώ χρησιμοποίησα ανθέων)

  • 35 γρ. βούτυρο αγελαδινό

  • 120 γρ. φιλέ αμυγδάλου

  • 1 κάψουλα άρωμα βανίλιας

  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι στην ψιλή πλευρά του τρίφτη

  • 1 τσιμπιά αλάτι

  • κουβερτούρα σοκολάτας υγείας (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  • Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το μέλι με το βούτυρο να λιώσουν σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας με κουτάλα μέχρι να αποκτήσουμε ένα ρευστό μείγμα. Συνεχίζουμε με τη βανίλια, το αλάτι και το ξύσμα.

  • Μόλις το μείγμα ρευστοποιηθεί ρίχνουμε μονομιάς το φιλέ κι ανακατεύουμε να φτάσει παντού μέσα στο μείγμα. Όταν κολλάει στην κουτάλα και στα τοιχώματα της κατσαρόλας είναι έτοιμο και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

  • Σε ένα μικρό ταψί με ψηλά τοιχώματα (όχι ρηχή λαμαρίνα) στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και περνάμε με πινέλο ελάχιστη ποσότητα από ηλιέλαιο.

  • Αδειάζουμε το μείγμα  και στρώνουμε προς το κέντρο του ταψιού σχηματίζοντας ένα τετράγωνο “φύλλο” χωρίς όμως να προσπαθήσουμε να φτάσει σε όλο το μήκος και πλάτος της επιφάνειας του χαρτιού γιατί στο ψήσιμο θα απλωθεί μόνο του.

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180’΄βαθμούς με αντιστάσεις κατά προτίμηση στη μεσαία θέση για  15′-20′ λεπτά ανάλογα με το φούρνο και μέχρι να ροδίσουν τα αμύγδαλα.

  • Αφού δούμε ότι τα αμύγδαλα πήραν ωραίο χρυσοκαφέ χρώμα και το μείγμα δείχνει να έχει σκορπίσει στο ταψί (δηλαδή φαίνονται κενά ανάμεσα στα αμύγδαλα)  το βγάζουμε από το φούρνο και ύστερα από 10 λεπτά με τη βοήθεια μιας σπάτουλας μαζεύουμε ξανά  σιγά σιγά το μείγμα προς το κέντρο “σαν να προσπαθούμε να το συναρμολογήσουμε ” προσέχοντας τα πλαϊνά να είναι ίσια και να σχηματίζουν ξανά ένα τετράγωνο σχήμα.

  • Αφήνουμε τη φλωρεντίνα να σταθεί και να ενωθούν μαζί τα υλικά για 30′ λεπτά κι έπειτα με μαχαίρι λάμα τη χωρίζουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Περιμένουμε να κρυώσουν εντελώς μέσα στο ταψί κι αν θέλουμε βουτάμε τη μισή πλευρά τους σε λιωμένη σοκολάτα. Αφού σταθούν τις αποθηκεύουμε σε κουτί που κλείνει καλά ή τυλιγμένες σε διάφανα σακουλάκια για αμπαλάζ.


Σημειώσεις:

  1. Την ώρα του ψησίματος και μέχρι να ροδίσουν τα αμύγδαλα το μείγμα θα δούμε ότι αφρίζει και φουσκώνει. Δεν κάνουμε τίποτα ούτε και βάζουμε τα χέρια μας να ελέγξουμε γιατί το μείγμα ζεματάει και κολλάει πολύ. Επίσης για τα πρώτα 10 λεπτά αφού το ταψί βγει από το φούρνο δεν παρεμβαίνουμε για τους ίδιους λόγους. Σας το λέω ως παθούσα!!!!

  2. Λόγω της παντελούς απουσίας ζάχαρης το μείγμα δεν καραμελώνει με τον ίδιο τρόπο. Όταν όμως σχηματιστεί σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνω πάνω, τα συστατικά του κολλάνε μεταξύ τους όσο περνάει η ώρα και δίνει το εφέ του καραμελώματος.

  3. Εάν οι φλωρεντίνες μείνουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος προστατευμένες τότε θα θυμίζουν παστέλι, εάν όμως τυλιχτούν και συντηρηθούν στο ψυγείο σκληραίνουν περισσότερο και γίνονται πιο τραγανές. Σ’ αυτήν την περίπτωση βγάζουμε τα κομμάτια που θέλουμε κι αφού περάσουν 2-3 λεπτά τις απολαμβάνουμε!

  4. Εάν επιλέξουμε το βούτηγμα στη σοκολάτα τότε θα πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι θα προστεθεί μια μικρή ποσότητα ζάχαρης αυτομάτως. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πλέον κουβερτούρες με γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη.

  5. Τα γλυκά αυτά έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής εφόσον φυλαχθούν σωστά…

Καλή σας επιτυχία

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη

https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2019/10/blog-post_16.html
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *