Φρυγανιά, Ζακυνθινό γλυκό από τις “Συνταγές Πάνος” και τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση !


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δροσερό και γευστικό παραδοσιακό γλυκό Ζακύνθου, με τον δικό μου πάντα τρόπο..
Υλικά για ένα ταψί ή πυρέξ 40Χ35 εκ.
1 πακέτο φρυγανιές (περίπου 15 φρυγανιές)
2 φάκελλα άνθος αραβοσίτου βανίλια (όχι στιγμής)
1200 γρμ. γάλα φρέσκο
9 κ.σ ζάχαρη
500 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 κ.σ άχνη
Σιρόπι βύσσινο
Αμύγδαλο φιλέ καβουρντισμένο, (η χοντροκομμένο)

Για το σιρόπι:
1 1/2 ποτήρια νερό
3/4 ποτήρι ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
φλούδα και χυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση:
Στρώνετε σε ένα πυρέξ τις φρυγανιές και καλύπτετε τα κενά με μικρά κομματάκια
Βράζετε τα υλικά για το σιρόπι για 3 λεπτά και περιχύνετε με το καυτό σιρόπι τις φρυγανιές
Φτιάχνετε το άνθος αραβοσίτου σύμφωνα με τις οδηγίες…
Απλώνετε το άνθος αραβόσιτου πάνω από τις φρυγανιές και βάζετε στο ψυγείο.
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη σε σαντιγί και απλώνετε πάνω από το γλυκό.
Το βάζετε στο ψυγείο να παγώσει για μισή ώρα.
Το κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και το σερβίρετε με σιρόπι βύσσινο και το φιλέ αμυγδάλου.

Μια μικρή ιστορία για μένα και το γλυκό… Όταν ήμουν 14-15 χρονών περίπου.. γύρω στο 1977 στο σπίτι μιας θείας μου στο χωριό Γαϊτάνι, με την φαντασία μου έφτιαξα αυτό το γλυκό, χωρίς να το έχω δει ποτέ, χωρίς να το έχω διαβάσει πουθενά, χωρίς να μου το έχει πει κανένας… Ακριβώς η ίδια συνταγή… Και μετά από πολλά χρόνια μαθαίνω ότι το γλυκό αυτό σερβίρεται στην Ζάκυνθο σαν τοπικό γλυκό…Τώρα ειλικρινά, δεν ξέρω αν αυτό το γλυκό είναι αυτό που ξεκίνησε από μένα, (διότι άφησα την συνταγή στην θεία μου, και δόθηκε από χέρι σε χέρι, σε συγγενείς και φίλους…) η υπήρχε και δεν το ήξερα, και την έφτιαξα εγώ τυχαία; Ποτέ δεν ασχολήθηκα να μάθω, και παραμένω πάντα με την απορία…

http://sintagespanos-zaxaroplastiki.blogspot.gr/2012/11/blog-post_9767.html

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *