Γαλακτομπούρεκο με στέβια, από την Μαρία Κούρτη και το syntagesgiadiabitikoys.blogspot.gr!
… απόλαυση χωρίς ενοχές..!!!
ΥΛΙΚΑ
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 2 1/2 φλ.τσ. φρέσκο γάλα 0%
- 1/2 φλ. τσ. σιμιγδάλι ψιλό
- 4 κ.σ. stevia κρυσταλλική σε αναλογία 1 προς 3 ή 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη καρύδας
- 2 αυγά ολόκληρα και 2 ασπράδια
- 2 βανίλιες
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 50 γρ βούτυρο αγελάδος ή κερκύρας + άλλα 50 γρ λιωμένο για τα φύλλα
- μια πρέζα αλάτι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- 1 φλ.τσ. νερό
- 1/2 φλ.τσ. stevia κρυσταλλική σε αναλογία 1 προς 3 ή 1 φλ.τσ. ζάχαρη καρύδας
- 1 βανίλια και 1 ξυλάκι κανέλα
- φλούδες από 1 πορτοκάλι
- 1/2 φλ.τσ. σιρόπι αγαύης ή σφενδάνου
- 1 κ.γλ. βούτυρο
ΟΔΗΓΙΕΣ
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα 4 ασπράδια να γίνουν πολύ σφιχτή μαρέγκα…ρίχνουμε μέσα τους 2 κρόκους ανακατεύοντας πολύ απαλά..
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα – σιμιγδάλι – στέβια – αλάτι – βανίλιες – ξύσμα πορτοκάλι και ανακατεύουμε συνεχώς έως να βράσει και να πήξη.
Αποσύρουμε απο την φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο αγελάδος..αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα ώστε να μη κάνει πέτσα.
Μετά τα 10 λεπτά ήρθε η ώρα να ρίξουμε το μείγμα αυγών ανακατεύοντας απαλά να ομογενοποιηθεί
Λιώνουμε τα άλλα 50γρ βούτυρο αγελάδος και αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα μας στο ταψί ρίχνοντας λιωμένο βούτυρο ανάμεσα ( τα μισά φύλλα κάτω και τα μισά φύλλα πάνω)
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Ρίχνουμε την κρέμα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα
Εχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας στους 170 αέρα κόβουμε σε κομμάτια το γαλακτομπούρεκο και το ψήνουμε έως να πάρει ωραίο χρώμα
Ηρθε η ώρα να φτιάξουμε το σιρόπι μας!!
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό – στέβια – κανέλα – φλούδες πορτοκάλι – βανίλια και βράζουμε για 3 λεπτά
Αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε για 5 λεπτά…μετά αφαιρούμε τις φλούδες πορτοκαλιού και την κανέλα και προσθέτουμε το σιρόπι αγαύης και το βούτυρο λάιτ ( με το βούτυρο που βάζουμε όταν κρυώσει θα πήξη και θα έχει την υφή που πρέπει να έχει ένα σιρόπι)
Οταν ψηθεί το γλυκό μας το βγάζουμε από τον φούρνο και χαράζουμε πιο καλά τα κομμάτια έως την βάση
Ρίχνουμε κατευθείαν το σιρόπι που θα είναι κρύο και το αφήνουμε να το απορροφήσει όλο
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε από πάνω με κανελίτσα!!
Το γαλακτομπούρεκο είναι το αγαπημένο γλυκό της κόρης μου και μπορεί πλέων να το απολαμβάνει χωρίς το άγχος της ζάχαρης-σιροπιού!!!
Αφήστε μια απάντηση