Σάμαλι μαστίχας, από την αγαπημένη Ρένα Κώστογλου και το koykoycook.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
ΥΛΙΚΑ
150 γρ  λευκή ζάχαρη
650 γρ  χονδρό σιμιγδάλι
3,1/2 κουταλιές της σούπας Μπαίκιν Πάουντερ
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού Μαστίχα τριμμένη
(Βάλτε την στο μούλτι μαζί με λίγη ζάχαρη)
1/2 κουταλάκι σόδα
χυμό από μισό λεμόνι
500 γρ γιαούρτι στραγγιστό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε ένα μπολ το σιμιγδάλι με το μπέικιν, τη ζάχαρη, τη μαστίχα και το ξύσμα λεμονιού. 
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι. Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό λεμονιού να αφρίσει, τη ρίχνουμε μέσα στο γιαούρτι.
Ανακατεύουμε με το χέρι για να φουσκώσει και να γίνει αφράτο το γιαούρτι.
Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στερεά υλικά  και τα ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να ενωθούν καλά.  
Τοποθετούμε το μείγμα σε παραλληλόγραμμο, βουτυρωμένο ταψί 35 εκ μάκρος επί 24 εκ πλάτος.
Το στρώνουμε όσο πιο καλά μπορούμε με σπάτουλα την οποία την βρέχουμε με νερό για να μην κολλάει το μείγμα πάνω της .
Χαράσσουμε το γλυκό σε κομμάτια και αν θέλουμε βάζουμε από ένα αμύγδαλο στο κέντρο κάθε κομματιού. 
Το αφήνουμε 2 ώρες σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει το σιμιγδάλι.( τό σάμαλι  στην αρχή θα είναι λεπτό … Μετά το δίωρο έχει φουσκώσει αρκετά .. Το επόμενο φούσκωμα γίνεται στο ψήσιμο και το τελικό όταν το σιροπιάσετε).
Ψήστε στους 150-160 βαθμούς, για 25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. 

Δες εδώ και παρήγγειλε υπέροχες ζεστές ρόμπες και πιζάμες εξαιρετικής ποιότητας για όλη την οικογένεια για τις κρύες μέρες του χειμώνα!

Το σιροπιάζουμε σιγά – σιγά με μία κουτάλα.
Κόβουμε τα χαραγμένα κομμάτια με μαχαίρι μέχρι κάτω για να εισχωρήσει το σιρόπι καλύτερα στο γλυκό.Αφήνουμε να κρυώσει και να πιεί όλο του το σιρόπι ..
Απολαύστε το σκέτο η με παγωτό βανίλια η καιμάκι … 

 

 

ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ 

900 γρ ζάχαρη
700 ml νερό
2 κουταλιές της σούπας  γλυκόζη
1 ολόκληρο λεμόνι χαραγμένο με μαχαίρι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ευρωπαϊκό ( lurpak κτλ)
Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και την γλυκόζη  μαζί με ένα ολόκληρο λεμόνι που έχουμε χαράξει με ένα μαχαιράκι.
Βράζουμε για 20 λεπτά ,αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε στο ζεστό σιρόπι 
το βούτυρο .

…ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
https://koykoycook.gr/?p=29415
 
 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *