Σάμαλι με μαστίχα νηστίσιμο, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Εάν από τα πιο αγαπημένα μου σιροπιαστά γλυκά είναι το σάμαλι. Γλυκό πολύ νόστιμο, νηστίσιμο, πανεύκολο και οικονομικό.

Η ψίχα του γίνεται σπυρωτή και “καραμελώνει” μέσα στο σιρόπι της.

Θα σας δώσω λοιπόν τη συνταγή αυτή για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που έμαθα να το φτιάχνω, έτσι ακριβώς όπως μου την έδωσαν οι θείες μου και πετυχαίνει πάντα.

Να σημειωθεί εδώ ότι δεν θα σας δώσω συγκεκριμένες διαστάσεις του σκεύους που πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Στην περίπτωση που επιλέξετε μικρό και βαθύ ταψί τότε το γλυκό θα βγει πιο ψηλό όπως ένα ραβανί. Εάν χρησιμοποιηθεί ταψί μεσαίας διάστασης τότε το γλυκό θα προκύψει χαμηλό αλλά πολύ ντελικάτο. Ομολογώ ότι προτιμώ τη δεύτερη περίπτωση, χαμηλό…τόσο όσο…

 

 

 

Πάμε τώρα στη συνταγή ξεκινώντας με τα..

…Υλικά (η κούπα που χρησιμοποιείται είναι των 250ml)

  • 1 κούπα σιμιγδάλι χονδρό
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 350ml σόδα αναψυκτικό με γεύση πορτοκάλι ή  ανθρακούχα πορτοκαλάδα
  • 1 1/2 κουταλάκι γλ. δάκρυα μαστίχας +2 κουταλάκια ζάχαρη για την ανάμειξη
  • 1 1/2 κουτ.γλ.  baking powder
  • 1 κάψουλα εσάνς βανίλιαςλ
  • λίγοξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι (προαιρετικά)

Για το σιρόπι: 

  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 1/2 νερό
  • 1 κουτ.γλ. χυμός λεμονιού

 

 

 

Στην πράξη:

  • Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη. Σε μπολ ανακατεύουμε το αναψυκτικό μαζί με τη ζάχαρη να ενωθούν καλά. Χτυπάμε με γουδί ή μούλτι τη μαστίχα με τη ζάχαρη και τα ρίχνουμε μέσα το μείγμα, μαζί και τη βανίλια και το ξύσμα (εάν το χρησιμοποιήσουμε). Σε ένα διαφορετικό μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά τα 2 είδη σιμιγδαλιών μαζί με το baking powder.
  • Ρίχνουμε τμηματικά τα στερεά υλικά μέσα στα υγρά ανακατεύοντας καλά μέχρι να πάρουμε ένα χυλό μεσαίας πυκνότητας. Εάν το μείγμα προκύψει σφιχτό τότε προσθέτουμε ελάχιστο ακόμη αναψυκτικό, εάν βγει αραιό τότε προσθέτουμε ακόμη 1 κουταλιά σιμιγδάλι ψιλό και 1 κουταλιά σιμιγδάλι χονδρό.
  • Αδειάζουμε το μείγμα μέσα σε ταψί το οποίο έχουμε ελαφρώς περάσει εσωτερικά και στο πλάι με σπορέλαιο. Ψήνουμε το γλυκό στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις για 50 λεπτά ή μέχρι να πάρει όμορφο χρυσαφένιο χρώμα η κρούστα.
  • Στο μεταξύ βράζουμε το σιρόπι βάζοντας τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 5 λεπτά. Αποσύρουμε και ρίχνουμε το λεμόνι. Αφήνουμε το σιρόπι να γίνει ΧΛΙΑΡΟ.
  • Αφού ψηθεί το γλυκό χαράζουμε σε κομμάτια προσεκτικά και το σιροπιάζουμε σιγά σιγά με το χλιαρό σιρόπι. Δεν ξεχνάμε ότι θέλουμε απαραίτητα ΖΕΣΤΟ ΓΛΥΚΟ και ΧΛΙΑΡΟ ΣΙΡΟΠΙ. Το σιρόπι στην αρχή θα καλύπτει το γλυκό, αφήνοντας το όμως μετά από μερικές ώρες θα έχει απορροφηθεί εντελώς μέσα στο γλυκό!
  • Για καλύτερα αποτελέσματα φτιάχνουμε το γλυκό από το προηγούμενο βράδυ.
  • Σερβίρουμε σε κομμάτια.

Καλή σας απόλαυση

Φιλικά,

Μαριφάνη

 

https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2021/03/blog-post_21.html

 

 


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *