Κέτο Πάστα Φλώρα aka Crostata, από την αγαπημένη Mika Kitrina και το ketokitchenninja.com!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Πήρε το όνομα της στην Ελλάδα από την ζύμη της, pasta frolla.

Ιταλίδα στην καταγωγή, κάνει καριέρα σε πολλές χώρες εκτός από τη δική μας, όπως η Αργεντινή, ή Παραγουάη, ή Αίγυπτος και άλλες.

Μάλλον την λέμε έτσι, Πάστα Φλώρα δηλαδή, γιατί κάποιος την έφτιαξε και αντί να μπουρδουκλώσει την γλώσσα του στη λέξη φρόλα, είπε Φλώρα.

Της έμεινε της πίτας λοιπόν το όνομα αυτό, που κανονικά σαν γλυκό λέγεται crostata.

Tο όνομα προέρχεται από τη λατινική λέξη crustāta, άλλη κλίση του crustāre, και τελικά από το ουσιαστικό crusta (κρούστα).

Ο γαλλικός όρος croustade προέρχεται από αυτόν, από τον οποίο προέρχεται ο αγγλικός όρος custard δηλαδή κρέμα.

Λίγο μάθημα κάνει καλό.

Η λέξη crostata εμφανίστηκε πρώτη φορά στο ιταλικό λεξικό 1612 Vocabolario degli accademici della Crusca.

Είναι λοιπόν μια πολύ γνωστή κυρία, μεγάλης ηλικίας και το πάστα Φλώρα είναι το παρατσούκλι της.

Πολύ αγαπημένο γλυκό, αν γίνει σωστά, είναι υπέροχο, βουτυράτο, τριφτό με πλήθος από διαφορετικά είδη γέμισης.

Σε αυτή την συνταγή απλά κάνω συναρμολόγησή της.

Η ζύμη και οι μαρμελάδες έχουν μπει ήδη, τα λινκ είναι στο τέλος αυτής της συνταγής.

Όλα σε αυτή τη συνταγή για μένα είναι στο ψήσιμο.

Σε ταρτιέρα 25 εκ, 40 λεπτά ψήσιμο, 190 βαθμούς Κελσίου, πάνω-κάτω, για να ψηθεί η ζύμη και στον πάτο.

Αν δεν είστε σίγουροι αν ψήθηκε στον πάτο, βάλτε τον φούρνο να ψήνει μόνο κάτω άλλα 5, 10 λεπτά.

Οι μεταλλικές ταρτιέρες ανεβάζουν καλύτερα θερμοκρασία και έτσι ψήνουν πιο ομοιόμορφα και γρήγορα.

Διατηρείται στο ψυγείο επειδή δεν έχει ζάχαρη, που στην συμβατική πάστα Φλώρα την συντηρεί, και έτσι μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου.

Μπορείτε να την ζεστάνετε ελαφρά στο φούρνο πριν την φάτε.

Στις φωτό που έχω κομμένα κομμάτια, είναι ζεστές ακόμα, ενώ στο βίντεο, κατευθείαν από ψυγείο!

Prep Time:  3 hours
Cook Time:  40 minutes
Total Time:  3 hours 40 minutes
Servings:  10 pieces

Ingredients

  • δόση βουτυράτη μαρμελάδα με το ραβέντι είναι μεγαλύτερη η ποσότητα αλλά τα μάκρος σε ανταμείβουν και δεν πειράζει η μεγαλύτερη ποσότητα
  • 1 δόση Ζύμη Φρόλα

Instructions

  1. Ακολουθείτε τις δύο συνταγές.

    Εγώ θα έκανα την μαρμελάδα πρώτα, για να προλάβει να κρυώσει.

    Μετά την ζύμη, που θέλει μία ώρα ξεκούραση, για να μπορεί να ανοιχτεί σωστά και να κόβεται με το κουπ πατ ή μαχαίρι.

  2. Προθέρμανση του φούρνου στους 190 βαθμούς Κελσίου, πάνω-κάτω.

  3. Ναι, είπα πάνω-κάτω.

  4. Μην ξεχάσετε να αλείψετε την ζύμη με το αυγό!

  5. Σε ταρτιέρα 25 εκ διάμετρο θέλει 40 λεπτά.

    Αν στα 30 λεπτά σας φαίνεται οτι έχει πολύ χρώμα πάνω, βάλτε ένα αλουμινόχαρτο πάνω από την πάστα Φλώρα ή απλά συνεχίστε το ψήσιμο μόνο στην ένδειξη κάτω.

  6. Με αλεύρι αμυγδάλου και μαρμελάδα φράουλα.

  7. Με αλεύρι αμυγδάλου και μαρμελάδα με μούρα.

  8. Ταρτάκια με αλεύρι αμυγδάλου και μαρμελάδα ραβέντι.

  9. Με τριμμένο αμυγδάλο και μαρμελάδα φράουλα.

Recipe Video

Notes

Η συνταγή των μαρμελάδων εδώ!

Η συνταγή της ζύμης φρόλα εδώ!

Eνημέρωση: Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς,  όμως  κάνοντας ένα κλικ σε αυτές,  λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
https://www.ketokitchenninja.com/pasta-flora-aka-crostata-greek/?fb

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *