“Κετογονική δίαιτα: Η συμβολή της στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειαs”, από το onmed.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

 

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ελάχιστους έως καθόλου υδατάνθρακες, γνωστή ως κετογονική διατροφή, θα μπορούσε να αποτρέψει ή ακόμη και να αντιστρέψει την καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Saint Louis, με επικεφαλής τον Kyle S. McCommis, επίκουρο καθηγητή Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, εξέτασαν μια μεταβολική διαδικασία που σχετίζεται με την καρδιακή ανεπάρκεια.

Συγκεκριμένα, εξέτασαν σε ποντίκια μια μεταβολική διαδικασία που φάνηκε να απενεργοποιείται στην περίπτωση της καρδιακής ανεπάρκειας. Η οξεία καρδιακή ανεπάρκεια αντιμετωπίστηκε μέσω αλλαγής σε κετογονική διατροφή υψηλών λιπαρών.

Το μυοκάρδιο απαιτεί μεγάλες ποσότητες χημικής ενέργειας, αποθηκευμένης στα θρεπτικά συστατικά, για τη φυσιολογική λειτουργία των συσπάσεων της καρδιάς. Για να διατηρηθεί αυτή η υψηλή μεταβολική ικανότητα, η καρδιά είναι ευέλικτη και μπορεί να προσαρμοστεί σε τροποποιημένα μεταβολικά αποθέματα κατά τη διάρκεια των διάφορων αναπτυξιακών, διατροφικών ή σωματικών καταστάσεων. Η κατεστραμμένη ευελιξία, ωστόσο, σχετίζεται με καρδιακή δυσλειτουργία σε παθήσεις όπως ο διαβήτης και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι η έκφραση του MPC –μορίου που σχετίζεται με την παραγωγή ενέργειας- μειώνεται στην περίπτωση της καρδιακής ανεπάρκειας και ότι η γενετική διαγραφή του MPC στα ποντίκια οδηγεί σε καρδιακή αναδιαμόρφωση και δυσλειτουργία.

     

«Το ενδιαφέρον είναι ότι η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να αποφευχθεί ή ακόμα και να ανατραπεί μέσω της κετογονικής διατροφής υψηλών λιπαρών και χαμηλών υδατανθράκων. Επιπλέον, η 24ωρη νηστεία στα ποντίκια, παρείχε επίσης σημαντική βελτίωση στην αναδιαμόρφωση της καρδιάς», εξηγεί ο Δρ. McCommis.

Οι διατροφές με υψηλότερο περιεχόμενο σε λιπαρά, αλλά αρκετούς υδατάνθρακες για τον περιορισμό της κέτωσης (μεταβολική διαδικασία που συμβαίνει όταν το σώμα αρχίζει να καίει λίπος), επίσης βελτίωσαν σημαντική την καρδιακή ανεπάρκεια σε ποντίκια με έλλειψη της έκφρασης του MPC στην καρδιά.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

«Η μελέτη μας αποκαλύπτει τον κρίσιμο ρόλο του MPC στην καρδιακή λειτουργία και υπογραμμίζει τη δυναμική των διατροφικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση του μεταβολισμού του καρδιακού λίπους με στόχο την πρόληψη ή την αντιστροφή της καρδιακής δυσλειτουργίας και την αναδιαμόρφωσή της στο περιβάλλον της ανεπάρκειας MPC», καταλήγει ο καθηγητής.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Metabolism

 

 

https://www.onmed.gr/ygeia/story/387918/ketogoniki-diaita-h-symvoli-tis-stin-prolipsi-kai-tin-antimetopisi-tis-kardiakis-aneparkeias

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *