“Τι είναι η κέτωση και γιατί τη θέλουμε”, από την Ελένη Νικολάου και το ketolife.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

“Κέτωση είναι η μεταβολική κατάσταση στην οποία περιέρχεται ο οργανισμός όταν καταναλώνουμε πολύ λίγους υδατάνθρακες, μέτριες πρωτεΐνες και πολλά λιπαρά από τη διατροφή που ακολουθούμε, κάτι που κάνει το σώμα μας να αλλάξει το βασικό του καύσιμο και αντί για γλυκόζη να καίει κετόνες. Οι κετόνες παράγονται όταν το σώμα μας καίει λίπος και χρησιμοποιούνται πρωταρχικά σαν ένα εναλλακτικό καύσιμοόταν δεν υπάρχει γλυκόζη.

Με άλλα λόγια ο οργανισμός μας παύει να καίει ζάχαρη και αντί γι’ αυτήν καίει λίπος, γίνεται δηλαδή μια μηχανή καύσης λίπουςΑνάλογα με τον τρόπο που τρώγαμε μέχρι να ξεκινήσουμε την κετογονική διατροφή καθώς και με το γενικό τρόπο ζωής που είχαμε μέχρι τότε, αν για παράδειγμα γυμναζόμασταν ή όχι, αν το αλκοόλ ήταν ή όχι μέρος της ζωής μας κλπ ο χρόνος προσαρμογής του σώματός μας στην καύση κετονών και λίπους σαν βασικό μέσο ενέργειας μπορεί να διαρκέσει από μερικές μέρες έως αρκετές εβδομάδες ή ακόμη και μήνες. Δηλαδή το να βρισκόμαστε σε κέτωση σημαίνει απλά ότι καίμε λίπος. Χρειάζεται λοιπόν να έχουμε υπομονή και επιμονήόταν επιδιώκουμε να μπούμε στην κέτωση.

Ας ξεκαθαρίσουμε εδώ το ότι αυτή η μεταβολική κατάσταση είναι κατ’ επέκταση εντελώς φυσιολογική. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την Δόκτορα Mary Newport,τα νεογέννητα που θηλάζουν αποκλειστικά μπαίνουν σε κατάσταση κέτωσης μέσα σε 12 ώρες από τη γέννησή τους και οι κετόνες παρέχουν περίπου το 25 τις εκατό τωνενεργειακών τουςαναγκών. Εδώ πρέπει να πούμε ότι το μητρικό γάλα περιέχει 10 τις εκατό έλαια της μέσης αλύσου (mediumchaintriglycerides ή MCT ), τα οποία το συκώτι μετατρέπει σε κετόνες. Αυτός είναι ο λόγος που όλα τα βρεφικά γάλατα σε σκόνη που πωλούνται στην αγορά σήμερα περιέχουν έλαια της μέσης αλύσου (MCT) και λάδι καρύδας τα οποία «μιμούνται τα λιπαρά του μητρικού γάλακτος». Εδώ έχουμε μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι «από τη γέννηση -και πιθανόν και πριν από αυτή- οι κετόνες παίζουν ένα σημαντικό ρόλο».

Αν κάποια μέρα παραλείψετε το πρωινό σας γεύμα μετά από πολλές ώρες ενός χορταστικού ύπνου τότε είναι πιθανόν να έχετε αρχίσει να παράγετε ψήγματα κετονών στο αίμα σας. Αν στο σημείο αυτό ακολουθήσετε μια δίαιτα με ελάχιστους υδατάνθρακες, μέτριες πρωτεΐνες και πολλά υγιεινά κορεσμένα και μονοακόρεστα λιπαρά τότε αυτές οι κετόνες θα αρχίσουν να αυξάνονται, μέχρι να κυριαρχήσουν σαν η βασική πηγή ενέργειας του σώματός σας, ώσπου μόνο πολύ λίγη γλυκόζη να χρειάζεται για τη λειτουργία του.

Η κέτωση είναι μια πολύ ευνοϊκή και ίσως μάλιστα προτιμώμενη μεταβολική κατάσταση για τον οργανισμό, όπως όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν. “

Ελεύθερη μετάφραση από το βιβλίο “Keto Clarity”  του Jimmy Moore, σελ.32-33.

 

 

https://www.ketolife.gr/l/ti-einai-i-ketosi-kai-giati-ti-theloyme/

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

 

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *