Κετογονική Διατροφή: Ζύμη Κουρού που γίνεται και αλμυρά μπισκότα, από την αγαπημένη Μίκα Κιτρίνα και το ketokitchenninja.com!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Έφτιαχνα συχνά ζύμη κουρού σε συμβατική διατροφή. Ενώ όμως για κέτο διατροφή το αλεύρι μπορεις να το αντικαταστήσεις εύκολα, το γιαούρτι παρουσίαζε πρόβλημα.

Βέβαια, θα μπορούσα να βάλω mascarpone ή σμέτανα, άλλα πολλοί δεν τρώνε γαλακτοκομικά και εγώ ΔΕΝ βάζω τυρί σε καμία συνταγή μου, μόνο προτείνω όπου μπορεί να μπει αν εσείς θέλετε.

Έτσι, έβαλα μαγιονέζα.

Με το xanthan, η ζύμη γλιτσιάζει κάπως στα χέρια, αλλά μην σας ανησυχεί αυτό, χάνεται στο ψήσιμο. Το xanthan όμως ενώνει την ζύμη, χωρίς να χρειάζεται αυγό και χωρίς να γίνει ψωμί το ζυμάρι… και ξέρετε, δε μου αρέσουν οι δύσκολες συνταγές. Απλά ένα ανακάτεμα θέλουν τα υλικά.

Είναι βουτυράτο ζυμάρι, τριφτό και είναι τραγανό μόλις βγεί από το φούρνο. Μαλακώνει μόλις κρυώσει, αν η γέμιση έχει κάποια υγρασία, αλλά, με άλλα 5 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου, αέρα, στη σχάρα, είναι ξανά σαν φρέσκα.

Αν θέλετε να το κάνετε αυτό, ψήστε μόνο τα πρώτα 30 λεπτά, που λέει η συνταγή, για να μην καεί η ζύμη με το έξτρα ψήσιμο. Όμως είναι και κρύα πολύ ωραία.

Επίσης, φτιάξτε τα πιτάκια και βάλτε τα άψητα στην κατάψυξη για κάποια άλλη στιγμή.

Γεμίστε τα με ό,τι θέλετε, εδώ τα γέμισα με σπανακι, με κιμά και λουκάνικο.

Μπορείτε να την κάνετε και αλμυρά μπισκότα, προσθέτοντας λίγα μπαχαρικά και μυρωδικά.

Η ζύμη έχει διαφορετικά πάχη στις πίτες, όλες θέλουν ίδιο ψήσιμο όμως.

Προσοχή μόνο μην έχει πολύ υγρασία η γέμιση, στο σπανάκι π.χ. τράβηξε η ζύμη υγρασία. Ας έχει πολύ λίπος, αυτό δεν μας ενοχλεί.

Ό,τι και να βάλετε ως γέμιση, μην βάλετε ασπράδι γιατι φουσκώνει και θα χάλασει.

ΩΩΩΩ… έχω μεγάλα σχέδια για παραλλαγές με αυτή τη συνταγή… ????

Καλό πειραματισμό!

Course Appetizer, Breakfast, Brunch, Main Course, Side Dish, Snack

Cuisine Greek

Prep Time 15 minutes

Cook Time 35 minutes

resting time 1 hour

Total Time 1 hour 50 minutes

Servings 10 pieces

Ingredients

Ζύμη για πίτες

  • 120 γρ αλεύρι αμυγδάλου
  • 50 γρ αλεύρι μπαμπού
  • 15 γρ xanthan gum ή guar gum
  • 120 γρ βούτυρο λιωμένο ή λάδι καρύδας λιωμένο αλλά θέλει 100 γρ λάδι και 20 γρ νερό προς αντικατάσταση του βουτύρου για να μην χαλάσει η χημεία της συνταγής
  • 100 γρ μαγιονέζα στο τέλος της συνταγής αυτής έχει το λινκ για τη συνταγή της μαγιονέζας
  • 100 γρ νερό
  • 35 γρ μαγιά νωπή ή δύο φακελάκια ξηρή δίνει υπέροχο άρωμα
  • 15 γρ στέβια-ερυθριτόλη 1:1 Sukrin Gold έβαλα
  • 5 γρ baking powder
  • 3 γρ αλάτι

Ντεκόρ

  • 30 γρ ασπράδι
  • λίγο σουσάμι ή ό,τι άλλο θέλετε.

Για τα μπισκότα προσθέστε απλά ότι μπαχαρικά θέλετε.

Instructions

  1. Προθέρμανση του φούρνου στους 180 βαθμούς Κελσίου, αέρα.

    Η ζύμη βγάζει 10 πιτάκια των 55 με 57 γρ αν βάλετε νωπή μαγιά, αλλιώς ζυγίστε την ζύμη και χωρίστε σε 10 μερίδες.

    Για τις πίτες, ψήνετε 30 λεπτά στη λαδόκολλα, τις βάζετε στη σχάρα, ανεβάζετε την θερμοκρασία στους 200, και ψήνετε άλλα 5 λεπτά. Αυτό το κάνετε για να μην πιάσουν υγρασία από κάτω.

  2. Ζυγίστε τα υλικά και ανακατέψτε, αρχικά με ένα πιρούνι, και όταν ενωθούν τα υλικά, πλάστε την με το χέρι, να γίνει μία μπάλα και βάλτε την ψυγείο να σκάσουν οι ίνες.

    Στο τέλος έχει βίντεο να δείτε την υφή της.

    Το xanthan αφήνει μια γλίτσα στο χέρι αλλά μην σας νοιάζει, μόλις ψηθεί η ζύμη, φεύγει αυτό.

  3. Αφήστε την ζύμη μια ώρα στο ψυγείο να δέσει.

    Χωρίστε την σε 10 μερίδες και βγάζετε μία μία για κάθε πίτα.

  4. Σχηματίστε την ζύμη σε ένα μπαλάκι πάνω σε μία λαδόκολλα.

  5. Διπλώστε την λαδόκολλα, και ανοίξτε την ζύμη σε ένα κύκλο.

    Σχηματίστε τις άκρες με το χέρι.

  6. Βάλτε την γέμιση.

  7. Διπλώστε την ζύμη με τη βοήθεια της λαδόκολας.

  8. Πιέστε την πίτα με το χέρι.

    Eνημέρωση :

    Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

  9. Πιέστε τις άκρες με ένα πιρούνι.

  10. Αλείψτε με ασπράδι και προσθεστε το ντεκόρ της αρεσκείας σας.

  11. Και ψήστε!

Μπισκότα

  1. Αν κάνετε μπισκότα, βγαζουν περίπου 50 κομμάτια.

  2. Αν τα θέλετε πιο τραγανά, ψήστε για 35 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου, αέρα, σβήστε το φούρνο και αφήστε τα εκεί μία ώρα.

  3. Αν τα θέλετε πιο μαλακά στη μέση, ψήστε τα μόνο τα 25 λεπτά.

  4. Απλώστε λίγη λίγη τη ζύμη με το χέρι και βγάλτε τα μπισκότα με ένα κουπ-πατ, απλώστε σε μία λαδόκολλα και ψήστε ανάλογα με το ζητούμενο αποτέλεσμα.

  5. Η συνταγή για την μαγιονέζα και δυο βίντεο της συνταγής είναι στο τέλος μαζί με τα μάκρος.

Notes

Η συνταγή της μαγιονέζας είναι εδώ!

Το βίντεο της ζύμης είναι εδώ!

…και μία πίτα με κιμά σε αυτό το βίντεο!

Μάκρος για όλη την δόση ζύμης χωρίς ντεκόρ: 2487 θερμίδες, πρωτεΐνη 33 γρ, λίπος 226 γρ, ίνες 67 γρ, νετ υδατάνθρακες 26 γρ.

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *