“Αλισίβα ή σταχτόνερο: Τι είναι, πώς φτιάχνεται, με τι αντικαθίσταται”, από το icookgreek.com!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ | Τη συναντάμε σε παλιές, παραδοσιακές συνταγές. Τι είναι η αλισίβα, γιατί τη χρησιμοποιούσαν, πώς τη φτιάχνουμε με τι μπορούμε να την αντικαταστήσουμε;

Αρκετές παλιές συνταγές απ’ το τεφτέρι της γιαγιάς, όπως οι λαμιώτικοι κουραμπιέδες και οι κουραμπιέδες με κονιάκ, τα σμυρναίικα κουλουράκια, τα ισλί, αλλά και κάποιες πολύ παραδοσιακές εκδοχές της σμυρναίικης Βασιλόπιτας, ζητούν αλισίβα, κατασταλαχτή ή αλουσιά.

kourampiedes-dimitra

Δες εδώ και παρήγγειλε υπέροχες ζεστές ρόμπες και πιζάμες εξαιρετικής ποιότητας για όλη την οικογένεια για τις κρύες μέρες του χειμώνα!

 

Η αλισίβα ή αλλιώς σταχτόνερο είναι το διάλυμα που προέρχεται από το βράσιμο του νερού με στάχτη από καμένα, καθαρά ξύλα. Ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στα παλιότερα χρόνια και χρησιμοποιούνταν στο πλύσιμο των ρούχων, στο λούσιμο των μαλλιών, αλλά και στο μαγείρεμα.

Ο λόγος που πρόσθεταν οι παλιές νοικοκυρές αλισίβα στη συνταγή τους ήταν επειδή ως υλικό μαγειρικής/ζαχαροπλαστικής το σταχτόνερο έχει την ικανότητα να κάνει τις ζύμες πιο τριφτές και να τις διογκώνει ελαφρά.

Με τι μπορεί να αντικατασταθεί η αλισίβα: Στις σύγχρονες συνταγές για τους παραπάνω λόγους χρησιμοποιείται σόδα ή μπέικιν πάουντερ


Πώς μπορούμε να φτιάξουμε αλισίβα

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Υλικά για 1 φλιτζάνι αλισίβα

3 φλιτζάνια νερό
2 κουταλιές της σούπας καθαρή στάχτη (από καθαρά ξύλα/ξυλόφουρνο κ.λπ., προσοχή όχι στάχτη που προέρχεται από τεχνητά συστατικά π.χ. κύβοι προσανάμματος)

Τρόπος 1: Βράζουμε το νερό με τη στάχτη για 4′-6′ αφαιρώντας τον αφρό που δημιουργείται. Αφήνουμε το βρασμένο σταχτόνερο να κατασταλάξει καλά (για 2-3 ώρες). Σουρώνουμε το μείγμα με τουλουπάνι, γάζα ή φίλτρο του καφέ. Χρησιμοποιούμε την ποσότητα που υποδεικνύει η συνταγή.

Τρόπος 2: Βάζετε τη στάχτη σε τουλουπάνι και τη βυθίζετε στην κατσαρόλα με το νερό. Βράζετε, αποσύρετε απ’ τη φωτιά, αφαιρείτε το τουλουπάνι και αφήνετε να κατασταλάξει το νερό μισή ώρα. Ξανασουρώνετε από καθαρό τουλουπάνι και χρησιμοποιείτε το φιλτραρισμένο μείγμα.

Αν φτιάξουμε περισσότερη αλισίβα από όση χρειαζόμαστε, την αποθηκεύουμε στο ψυγείο για επόμενο γλυκό, και πριν την ξαναχρησιμοποιήσουμε την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *