“Από που προήλθε η κρέπα ;”, από την δημοσιογράφο και αθλήτρια πολεμικών τεχνών Μαρία Σκαμπαρδώνη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Η κρέπα είναι μία από τις αγαπημένες και γλυκές συνήθειες των ανθρώπων. Άλλοτε γλυκές και άλλοτε αλμυρές, είναι γευστικές και αποτελούν μία από τις πιο διάσημες διατροφικές συνήθειες των περισσότερων ανθρώπων.

 

Γνωρίζουμε όμως την ιστορία και την καταγωγή της κρέπας; Ας δούμε μερικές πληροφορίες για αυτό το διάσημο γλυκό.

 

Η κρέπα είναι ένα από τα εθνικά εδέσματα της Γαλλίας και η λέξη έχει τις ρίζες της στη λατινική λέξη ‘’crispa’’ που σημαίνει κατσαρή. Ένας γαλλικός μύθος που κυκλοφορεί ευρέως, είναι πως κάποτε οι καλικάντζαροι πρόσφεραν κρέπες από μαύρο σιτάρι στη δούκισσα Άννα της Βρετάνης, η οποία είχε χαθεί στο δάσος. Εκείνη ξετρελάθηκε και επιστρέφοντας στο παλάτι διέταξε όλους τους μάγειρές της να μάθουν και εκείνοι τη συνταγή της κρέπας, με συνέπεια το έδεσμα αυτό να εξελιχθεί σε μία από τις πιο διάσημες διατροφικές συνήθειες όλου του κόσμου.

 

Οι κρέπες στο βορειοδυτικό μέρος της Γαλλίας, ήταν το επίσημο γλυκό το οποίο παρασκευαζόταν την ημέρα της Υπαπαντής. Ένας μύθος έλεγε πως την ώρα που γύριζαν την κρέπα στο τηγάνι, έκαναν μία ευχή και αν εκείνη –κρέπα- προσγειωνόταν ομαλά, τότε εκείνη θα γινόταν πραγματικότητα!

 

Η κρέπα έχει διαδοθεί σε όλο τον κόσμο, έχει δεχθεί πολλές παραλλαγές από άλλες χώρες, έχει εγκολπωθεί μέσα σε κάθε διατροφική παράδοση της εκάστοτε χώρας στην οποία δέχεται παραλλαγές. Αξίζει να αναφερθεί πως στο Μεξικό κάποιος τη συναντάει ως tortilla, στην Κίνα ως mandarin pancake, στην Ινδία ως dosa και στη Ρωσία ως blinchki. Η ουσία είναι πάντως πως με όποιο τρόπο και να την καταναλώσει κάποιος, παραμένει απολαυστική!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *