Εκτέλεση
Για τα soft cookies με σοκολάτα, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Έχω κι ένα ΜΥΣΤΙΚΟ που κάνει τα μαλακά μπισκότα σοκολάτας θεϊκά: Λιώνω το μισό βούτυρο σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να ροδίζει η πρωτεΐνη του και να πάρει θεϊκό άρωμα. Αποσύρω το καυτό βούτυρο. Ρίχνω μέσα και το υπόλοιπο βούτυρο, ανακατεύω να λιώσει κι αφήνω στην άκρη 5- 10′ να κρυώσει καλά.
Σε ένα μεγάλο μπολ, με μίξερ χειρός χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τα δύο είδη ζάχαρης, μέχρι να κρεμώσουν για δύο με τρία λεπτά σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα.
Προσθέτουμε το αυγό, το αλάτι και τη βανίλια. Χτυπάμε με το μίξερ, μέχρι να πιει το μείγμα το αυγό και να γυαλίσει. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 5΄ και το ξαναχτυπάμε να αφρατέψει και να γυαλίσει για 2′.
Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι το κακάο και τη σόδα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο πολύ χαμηλό και προσθέτουμε σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι. Κρατάμε λίγες σταγόνες σοκολάτα στην άκρη για το γαρνίρισμα και προσθέτουμε τις υπόλοιπες στο μείγμα.
Με το μεγάλο σκούπ του παγωτού, παίρνουμε ποσότητα ζύμης και την πλάθουμε σε μπάλα. Την πατάμε ελαφρά να πλατύνει λίγο και την ακουμπάμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη και στήνουμε όλα τα μπισκότα στη λαμαρίνα, αφήνοντας απόσταση περίπου 2 εκ. ανάμεσά τους.
Βάζουμε στην επιφάνεια κάθε μπισκότου λίγες σταγόνες σοκολάτας, πιέζοντας ελαφρά για να μπουν πάνω στη ζύμη.
Αφού τελειώσουμε όλα τα μπισκότα, τα βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν τελείως. Σε αυτό το στάδιο, μπορούμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα μπισκότα για τρεις μήνες καλά σκεπασμένα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα και ψήνουμε τα μπισκότα όπως είναι παγωμένα περίπου για 12΄, μέχρι απλά να σταθεροποιηθεί η επιφάνειά τους, αλλά η καρδιά τους να παραμείνει μαλακή και να τρέχει η σοκολάτα όσο είναι ζεστά.
Βγάζουμε τα μπισκότα σοκολάτας από το φούρνο και τα αφήνουμε να σταθούν για 5′ και να σταθεροποιηθούν στις λαμαρίνες. Μετά, με προσοχή τα μεταφέρουμε πάνω στη σχάρα για να κρυώσουν τελείως.
Έξτρα μυστικά για μαλακά μπισκότα σοκολάτας
•Όλα τα υλικά πρέπει να είναι στην θερμοκρασία δωματίου.
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
•Το βούτυρο πρέπει να είναι μαλακό. Αν ξεχάσατε να το βγάλετε από το ψυγείο, δείτε εδώ πώς να το μαλακώστε στο λεπτό.
•Τα δύο είδη ζάχαρης είναι απαραίτητα για να καραμελώσουν σωστά τα μπισκότα.
•Φροντίστε το μέγεθος των μπισκότων να είναι αρκετά μεγάλο και το ύψος τους αρκετά παχύ γιατί μόνο έτσι θα διατηρήσουν μαλακό το εσωτερικό τους και τραγανό το έξω.
•Παγώνοντας στην κατάψυξη τη ζύμη των μπισκότων, πετυχαίνουμε ελαφρώς τραγανή την επιφάνεια και μαλακή την υφή στο εσωτερικό τους.
•Αφήστε πάντα αρκετό κενό ανάμεσα τους, γιατί με το ψήσιμο τα υλικά λιώνουν και τα μπισκότα απλώνουν.
•Εάν πλάσετε λεπτά τα μπισκότα, τότε δεν θα γίνουν μαλακά στο κέντρο τους αλλά τραγανά.
•Επίσης, εάν δεν τα βάλετε στην κατάψυξη, πάλι θα σας γίνουν τραγανά γιατί μυστικό για soft cookies είναι ότι επειδή μπαίνουν στο φούρνο παγωμένα ψήνονται ελάχιστα στο κέντρο τους.
•Αφού βάλετε τα μπισκότα στην κατάψυξη και αφού παγώσουν τελείως, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε σακουλάκια λίγα λίγα και να ψήνετε όσα σας αρέσουν κάθε φορά.
•Εκτός από το μέγεθος που θα τα πλάσετε και ο χρόνος ψησίματος, παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο μαλακά ή τραγανά θα γίνουν.
Αφήστε μια απάντηση