Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα από τα γλυκά που μου φέρνουν στο μυαλό κυριακάτικο πρωινό της παιδικής μου ηλικίας. Ήμουν η πιο τυχερή από όλους, καθώς ξυπνούσα πάντα πολύ νωρίς και παρακολουθούσα βήμα-βήμα την παρασκευή και τα μυστικά του, ενώ όταν έβγαινε ζεστό από το φούρνο ήμουν η πρώτη που το δοκίμαζα.

Από τότε έχουν αλλάξει πολλά, όμως οι μνήμες και οι μεγάλοι έρωτες δε φεύγουν από το μυαλό και την καρδιά μας. Ωστόσο, θεωρώ ότι δικαιούται κανείς, για ηθικούς πάντα λόγους, να τροποποιήσει μια πατροπαράδοτη συνταγή και να την κάνει λίγο πιο ειρηνική. Έτσι, το γαλακτομπούρεκο είναι από τα γλυκά που δε στερήθηκα όλα αυτά τα χρόνια που είμαι φυτοφάγος. Απλώς αντικαθιστώ το γάλα αγελάδας με γάλα αμυγδάλου και το βούτυρο με φυτική μαργαρίνη ή λάδι καρύδας.

galaktoboureko 2Σήμερα όμως είχα μια άλλη σκέψη! Σκεφτόμουν τρόπους να μειώσω την περίσσεια της ζάχαρης που, αναγκαστικά, προστίθεται στην κρέμα και το σιρόπι και ξαφνικά μου ήρθε μια ιδέα! Αντί για ζάχαρη λοιπόν στην κρέμα πρόσθεσα λιωμένες, ώριμες μπανάνες , φυσική βανίλια και ελάχιστη κανέλλα ενώ αντί να παρασκευάσω σιρόπι, χρησιμοποίησα ακατέργαστο σιρόπι αγαύης.

Το πρώτο κομμάτι κόπηκε πριν λίγες ώρες και φαγώθηκε ζεστό. Παρότι δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη, χάρη στις μπανάνες και την αγαύη είναι πάρα πολύ γλυκό, ενώ συνδυάζει την αίσθηση της πλούσιας κρέμας του γαλακτομπούρεκου με την ιδιαίτερη, φρουτώδη γεύση της μπανάνας.

galaktoboureko 3Υλικά
(για ένα μικρό ταψάκι διαμέτρου 24 εκατοστά)

  • 6 φύλλα κρούστας (μισό πακέτο 500 γραμμαρίων) ή περισσότερα αν θέλουμε μπόλικο φύλλο
  • 1/3 φλιτζ. φυτική μαργαρίνη λιωμένη για το άλειμμα των φύλλων ή περισσότερη αν χρησιμοποιήσουμε περισσότερα φύλλα

Για την κρέμα

  • 300 γρ καθαρισμένες ώριμες μπανάνες (τις ζυγίζουμε αφού τις καθαρίσουμε)
  • ¼ φλιτζ. σιρόπι αγαύης ή άλλο ρευστό γλυκαντικό
  • 3 ¾ φλιτζ. φυτικό γάλα
  • 1 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κ.σ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 ξυλαράκι κανέλλα

Για το σιρόπι

1 γεμάτο φλιτζ. σιρόπι αγαύης ή άλλο ρευστό γλυκαντικό

κανέλλα για το πασπάλισμα

galaktoboureko 4Εκτέλεση

Αρχικά ετοιμάζουμε την κρέμα: Καθαρίζουμε και κόβουμε τις μπανάνες σε μεγάλα κομμάτια. Τις βάζουμε στο μπλέντερ ή το μούλτι μαζί με τη βανίλια, το σιρόπι αγαύης και 1 ½ φλιτζ. γάλα και τις χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.

Προσθέτουμε στο μπλέντερ το σιμιγδάλι και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα με την κανέλλα και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά να βράσει, ανακατεύοντας για να μη μας πιάσει στον πάτο.

Μόλις πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε με μιας το μείγμα της μπανάνας και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για πέντε λεπτά ακόμα ή μέχρι να δέσει η κρέμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε την κανέλλα και καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με αντικολλητικό χαρτί για να μην πιάσει κρούστα.

galaktoboureko 5Σε ένα μπρίκι ή στα μικροκύματα λιώνουμε τη μαργαρίνη.

Αλείφουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 24 περίπου εκατοστά με μαργαρίνη και ξεκινάμε να απλώνουμε τα φύλλα ένα ένα, αφού τα διπλώσουμε μια φορά το καθένα και τα αλείψουμε με μπόλικη μαργαρίνη (ναι, ξέρω παχαίνει αλλά είναι το μυστικό για νόστιμα και αφράτα φύλλα!).

Εγώ στη βάση άπλωσα 3 διπλωμένα φύλλα, φροντίζοντας να καλύπτονται και τα τοιχώματα του ταψιού που χρησιμοποίησα. Αν μας αρέσει να υπάρχει μπόλικο φύλλο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα 2-3 φύλλα κρούστας, υπολογίζοντας ανάλογα και μια αύξηση στην ποσότητα μαργαρίνης που θα χρησιμοποιήσουμε.

Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από τη βάση μας και την απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.

galaktoboureko 6Καλύπτουμε την κρέμα με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, τα οποία επίσης διπλώνουμε και αλείφουμε με μαργαρίνη.

Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν από το ταψάκι μας και τις σπρώχνουμε προς τα μέσα.

Χαράζουμε την επιφάνεια με ένα κοφτερό μαχαίρι προσέχοντας να μην μας βγει έξω η κρέμα.

Ραντίζουμε την επιφάνεια του γλυκού με λίγο νερό και ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου στους 180 oC ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού.

galaktoboureko 7Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, περιχύνουμε αμέσως με το σιρόπι αγαύης. Αν χρησιμοποιήσουμε περισσότερα φύλλα κρούστας, θα πρέπει να αυξήσουμε ανάλογα και την ποσότητα αγαύης που θα χρησιμοποιήσουμε.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει 1 ώρα τουλάχιστον και σερβίρουμε. Είναι πολύ νόστιμο τόσο ζεστό όσο και κρύο.

Σημείωση: Ορισμένα είδη γάλακτος του εμπορίου –όπως το γάλα ρυζιού ή βρώμης- έχουν ήδη πολύ γλυκιά γεύση και μπορούμε να τα προτιμήσουμε αν θέλουμε η συνταγή μας να είναι ακόμα πιο γλυκιά. Εμένα μου αρέσει περισσότερο το πλούσιο, σπιτικό γάλα αμυγδάλου.

galaktoboureko 8